2021. október 16., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A közösséget kellene szolgálnia az Ady mozinak

Főoldal>Közélet>A közösséget kellene szolgálnia az Ady mozinak
 
Írta: Szerk.
2014. szeptember 25. 10:05
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Közel 20 éve zárva a kispestiek előtt a 835 m² alapterületű Kós Károly téri egykor szebb napokat is megélt műemlék épület. Ékes Gábor és Lazányi Ferenc, az önkormányzat Fidesz-KDNP-s politikusai élére álltak a helyi civil szervezetek kezdeményezésének, és azért küzdenek, hogy a létesítmény újra a közösséget szolgálja.

Az itt élő emberek sokáig türelmesek voltak, hiszen csak várták, hogy valami fog történni az ingatlannal – mondta lapunknak Ékes Gábor –, de mára elvesztették türelmüket.


2000-ben jelentett be vételi szándékot Havas Henrik az üresen álló Kós Károly tér 4. szám alatt található egykori mozi épületére. A dokumentumokból látható, hogy szándéka szerint lényegében egy oktatási, kommunikációs képzési központot szeretne létrehozni. Az akkori városvezetés a tervet támogatandónak találta, mivel a folyamatosan már évek óta gazdátlan műemléképület így megmenekülhetett volna a teljes pusztulástól.

A képviselő-testület rábólintott az adásvételre, hiszen a vevő szándéknyilatkozata szerint színvonalas oktatási központot alakított volna ki benne. A 2001-ben létrejött adásvételi szerződés szerint a vevő vállalta, hogy az ingatlant kizárólag oktatási célokra használja, és ennek érdekében saját költségén végez beruházásokat, melyeket 2002-ig be is fejez. Az akkori önkormányzat kellő elővigyázatosságból visszavásárlási jogot kötött ki arra az esetre, ha a vevő határidőre nem tesz eleget a vállalt kötelezettségeinek. Magyarul 2002. december 31. után a kerület az ingatlant 10 millió Ft + áfa összegért bármikor visszavásárolhatta volna.

 

A problémák azonban ez után kezdődtek – hangsúlyozta Ékes Gábor. A 2002-es önkormányzati választásokon győztes szocialisták hatalomra kerülésüket követően – noha látták, hogy a szerződésben vállaltaknak a cég nem tesz eleget – 2003 szeptemberében töröltették a visszavásárlási jogot a földhivatallal. A törlés eredménye így az lett, hogy a vevő relatív olcsón szerzett ingatlanját már semmilyen vállalt kötelezettség nem terhelte - mondta Ékes. Mint ismeretes, az akkori vezetés alpolgármestere Gajda Péter volt, aki tisztségében a vagyongazdálkodásért is felelős volt.

 

Most civilekkel összefogva Ékes Gábor és Lazányi Ferenc azért küzd, hogy újra a kispestiek használhassák a létesítményt. Az Ady mozi sorsának rendezése Dódity Gabriella polgármesteri programjában is szerepel.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.