2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A minőségen spórolnak nálunk a multik

Főoldal>Közérdekű>A minőségen spórolnak nálunk a multik
 
Írta: Szerk.
2017. március 10. 16:16
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A multinacionális cégek gyengébb minőségű, silányabb összetételű élelmiszereket forgalmaznak Közép- és Kelet-Európában, mint a kontinens nyugati részén – ez derült egy magyar és egy szlovákiai vizsgálatból is. A földművelésügyi miniszter újabb vizsgálatot rendelt el, a V4-ek pedig az Európai Bizottsághoz fordultak.

Magyarországra silányabb minőségű élelmiszereket szállít több multinacionális élelmiszeripari vállalat, mint például a szomszédos Ausztriába – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelentéséből. Februárban egy szlovákiai jelentés is hasonló következtetésre jutott.

A Nébih a közelmúltban 24-féle Magyarországon és Ausztriában is kapható, azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát vetett össze jelölésük és érzékszervi tulajdonságaik szerint, és kiderült, hogy csaknem minden vizsgált élelmiszer esetében tapasztalhatók eltérések: a közismert csokoládék ugyan azonos minőségűek, de az ostyás Manner édességek esetében az osztrák mintákban kedvezőbb volt az ostya állaga. A Nutella mogyorókrém pedig kevésbé lágy és kidolgozott, a Coca-Cola termékekben több, de gyengébb minőségű a cukor. A Nesquik-ben Magyarországon kevesebb a kakaópor, a Rio Maréban pedig a tonhal. A legszembetűnőbb különbség a Knorr kagyló-tésztás és húsgombócos marhahúsleves poroknál tapasztalható: a magyar vásárlók jóval kevesebb levesport és húsgombócot kapnak, de répa és a tészta mennyisége is csekélyebb.

A Nébih igazgatóhelyettese az egyik kereskedelmi rádiónak azt nyilatkozta, hogy a multinacionális élelmiszervállalatok a különböző nemzetek eltérő ízlésével magyarázzák. Dr. Nagy Attila azonban hozzátette, hogy nem valószínű, hogy egy ír vásárló mást vár egy terméktől, mint egy magyar. Szerinte gazdasági okokra vezethetők vissza a különbségek. Az igazgatóhelyettes szerint kiemelt jelentőségű a vásárlók még hatékonyabb tájékoztatása.

A KDNP javasolja, hogy a parlament gazdasági bizottsága foglalkozzon a kérdéssel. Harrach Péter frakcióvezető a februári kormányülés utáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Magyarország és Szlovákia mellet Lengyelország és Csehország is jelezte a problémát az Európai Bizottságnak. A kereszténydemokrata politikus emellett szorgalmazta, hogy a vásárlók keressék a jó minőségű magyar termékeket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, újabb vizsgálatok lesznek, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a nemzetgazdasági tárcával és a Miniszterelnökséggel kell jelentést készítenie a fogyasztóvédelem és az élelmiszerbiztonság témakörében.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.