2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A tűz őrei Kispesten

Főoldal>Közülünk>A tűz őrei Kispesten
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. május 04. 08:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja van. A kispesti tűzoltók munkájáról az áprilisi testületi ülésen elhangzott beszámoló kapcsán kérdeztük Handbauer Péter parancsnokot..

Hogyan telt a tavalyi év a kispesti tűzoltók számára?


HANDBAUER PÉTER: Nyugodt évünk volt, idén némileg kevesebb kiszállásunk, riasztásunk volt, mint az előzőekben. A munkánk hatékonyságát viszont jelzi, hogy a közigazgatási határokon belül a főváros egészére nézve minden tízedik kiszállást a Kispesti Tűzőrség teljesítette. Kispest egyébként nyugodt területnek számít, javarészt többségében műszaki mentésekhez hívnak minket.

 

A beszámolójukból kiderül, hogy a tűzesetek elsősorban az otthonokban történnek. Mi ennek az oka?


H. P.: A legveszélyesebb üzemnek a lakóingatlanok számítanak, illetve a közvetlenül hozzákapcsolódó garázs és melléképületek. Kijelenthetjük, hogy a lakóingatlanok veszélyesebbek, mint például egy ipari üzem, mert az ember itt éli élete nagy részét. Sok megszokott viselkedési forma lehet tűzeset okozója. Ilyen például az ágyban cigarettázás, a másik veszélyes szegmens pedig a tüzelő-fűtő berendezések helytelen használata. Sokan a vaskályha közelébe teszik a tüzelőanyagot, vagy túl közel vannak hozzá a berendezési tárgyak, kárpitozott bútorok, ezek lángra lobbanhatnak egy idő után.


Milyen veszélyekre kell felkészülnünk a jó idő beálltával?


H. P.: A tavasz legnagyobb veszélye a szabadban tüzelés. Az ember rendet rak a kertjében, összeszedi a falombot, az elszáradt füvet és elégeti. Azzal azonban sokan nem számolnak, hogy az ilyen tűz sokáig ég, sőt, gyakran nem készítik oda a kanna vizet sem. Ráadásul az időjárási körülmények is megváltozhatnak, egy hirtelen feléledő szél komoly problémákat okozhat, gondoljunk csak a nemrégiben porig égett Krasznahorka várára.


Gyakran hívják ki a tűzoltókat tévesen. Mekkora problémát jelent ez Önöknek?


H. P.:Azt gondolnánk, hogy nem jó, ha a tűzoltót tévesen riasztják, de ez nem minden esetben van így. Meg kell különböztetni a szándékosan megtévesztő jelzést, ami tényleg pazarlása az energiának, illetve a jóhiszemű téves jelzést. Az előbbiből szerencsére aránylag kevés van nálunk. Ha valaki viszont jóhiszeműen jelez, mert a látható jelek alapján azt hiszi, hogy probléma van, azzal nincs gond. Sőt, mindenkit arra bíztatok, hogy hívjon minket ilyen esetben is, mert ez a biztonság javára történik. Ha valaki lát egy füstöt, és azt hiheti, hogy egy valódi problémát észlel, nagyon jól teszi, ha jelez, legfeljebb csak megkönnyebbülünk a végén, hogy nincs baj.


Elegendő tűzoltó áll a kispesti tűzőrség rendelkezésére?


H. P.: A tavalyi évben hiány volt a testületben, nem tudtuk feltölteni az összes helyet. Az év elején azonban nagyszabású átszervezésre került sor a tűzoltóságnál országosan. Az eddigi Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság összevonásával alakult meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kispest pedig a Dép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség alá került.


 Az átszervezésekből mi nagyon megerősödve jöttünk ki, jelenleg ugyanis nincs szabad státuszunk, s nemcsak a létszámunkat tudtuk feltölteni, hanem eszközállományunkban is egy kicsit fejlődtünk. Úgy vélem, országosan is mindenképpen javulni fog a helyzet, az átszervezés egységes rendszert jelent majd, mind az elvek, mind a teljes munkavégzés területén.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.