2022. október 02., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

A világ egy dobozba sűrítve

Főoldal>Közülünk>A világ egy dobozba sűrítve
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. május 15. 08:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára


Vajon hányan tudják Kispesten, hogy itt működik egy világviszonylatban is vezető cég, amely elsőként gyártott valódi 3D készülékeket? A különleges magyar találmányról a Holografika Kft. ügyvezetőjével, Balogh Tiborral beszélgettünk.

 

 

Önök valódi 3D megjelenítőket készítenek, ez a HoloVízió. Milyen technikán alapul a készülék?

 

BALOGH TIBOR: A cég a háttere a holográfia. A hologram lapvetően más technológiai generáció, mint amit most 3D televízió címén eladnak az embereknek. A mai 3D tévék valójában két dimenziósak, két különböző képet mutatnak egymás után, amit szemüveggel hoznak össze, de valójában nem ad valós térélményt. Ha ugyanaz lenne a mozivásznon, mint amit az ember a valóságban lát, akkor senkinek nem jelentene problémát a mozizás, és ugye tudjuk, hogy sokaknak okoz hányingert, szédülést ezeknek a filmeknek a megnézése a szemüvegen keresztül. Amit mi csinálunk, az más. Úgy kell elképzelni, hogy kinézek az ablakon, ott látom a kertet, de igazából nem a kertet látom akkor, hanem azokat a fénysugarakat, amik az ablaküveg belső felületéről indulnak. Ha azokat a fénysugarakat megőrizném, akkor nyugodtan elvihetném a bokrokat az ablak elől, akkor is a bokrokat látnám. Ha az ember ezeket a fénysugarakat képes visszaállítani, generálni, akkor bármilyen 3D látványt el tud készíteni. Ez történik a készülékeinkben. Nagy számú fénysugarat hozunk létre bennük, százszor annyit generálunk, mint egy normál képernyőn, és azt a hologram ernyőn megfelelő irányban kibocsájtjuk, pont ugyanúgy, mint ahogy a valóságban.

 

Kik vásárolnak az Önök készülékeiből?

 

B.T.: Ez az eljárás kb. tízszeresébe kerül egy sima TV-nek, ez a vásárlóknak természetesen ma megfizethetetlen. Mi gyakorlatilag a professzionális piacra dolgozunk, orvosi területen, egyetemeknél kutatóintézetekben használják a berendezéseinket. Meglepő módon a miskolci egyetemen van két készülékünk is, de azért leginkább külföldre dolgozunk. Hiszen amit mi csinálunk, az a világ legdrágább játéka.

 

Honnan jön Önben ez a műszaki érdeklődés?

 

B.T.: Először a holográfiáról 14 éves koromban láttam egy filmet. Emlékszem, mellbevágott, hogy itt valóban valami gondolatában új dologgal állunk szemben. A Műegyetemen volt annyi szerencsém, hogy megtaláltam az Alkalmazott Biofizika labort, ahol jó néhány lézer volt, de nemigen használták őket. Nappal az egyetemen, éjszaka a laborban kísérletezgettem saját szakállamra. Akkoriban a holográfia meglehetősen misztikus dolog volt, senki nem mondta el, hogyan lehet jó hologramot csinálni, olyan volt egy kicsit, mint az alkímia. Amikor elkészült az első hologramom, az meghatározó élmény volt. 1984-ben volt az első magyar hologram kiállítás, melyet mi csináltunk, és láttuk, mekkora a vonzalom az emberek részéről a hologramok iránt. Mikor az ember megérzi, hogy ami őt érdekli, amivel szeret foglalkozni, az másoknak is izgalmas, abból mindig jó szokott kisülni. Később láttam az első holovideó kísérletet, ami rettentően bonyolult volt, az egész termet elfoglalták a gépek.  Én néztem őket, és azt mondtam, hogy 10 perc alatt megcsinálok egy egyszerűbbet. Sikerült is. A mai munkám már inkább egy szervezet vezetése, közel húszan vagyunk, meglehetősen kvalifikált emberek. Ezer fronton zajlik a munka, ez valahol tudomány, valahol fejlesztés, valahol üzlet. Szóval nem unatkozom.

 

Hogyan került a Holografika Kispestre?

 

B.T.: A mai Europark helyén laktam, ott volt a nagyszülői ház, és az első lézerlaborom is. Amikor azt ott lebontották, sok helyen néztünk házat, de az volt az érzésem, hogy bárhová megyünk, Wekerle mindegyiknél jobb hely, elsősorban a közösségi élete miatt. Úgyhogy ide költöztünk, és külön öröm, hogy a cégnek is itt találtunk helyet.

 

Névjegy:

Balogh Tibor

1956-ban született

okleveles villamosmérnök

felesége Dobrányi Zsuzsa, 2 gyermekük van

hobbija a síelés, a borok, a tánc és a foci

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.