2022. július 06., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Ami nélkül nincs karácsony Magyarországon

Főoldal>Kulinária>Ami nélkül nincs karácsony Magyarországon
 
Írta: Szerk.
2021. december 13. 11:31
Rovat: Kulinária
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A szaloncukor-fogyasztás kezdetben csak a tehetős réteg kiváltsága volt, ám szépen lassan szinte minden háztartásban elterjedt e szokás. Az édesség népszerűsége hazánkban a 19. század óta töretlen, noha volt olyan időszak, amikor kényszerűségből csomagolt krumplicukorral helyettesítették. Napjainkban száznál is több típusával találkozhatunk a boltok polcain.

A szaloncukor története a karácsonyfaállítás hagyományával kezdődött, amely hazánkban az 1800-as évek közepén, a tehetős réteg körében kezdett elterjedni. A fákat ekkoriban főként gyümölcsökkel, papírdíszekkel, mézeskaláccsal, habcsókkal díszítettek. Nem sokkal később a tőlünk nyugatabbra már régóta ismert fondant-cukorka is megjelent a főúri és polgári szalonokban az ünnepek idején: kezdetben tálakban kínálták a vendéglátók, később azonban már a fára is akasztottak belőle.

 

Szalonczukkedli – ahogy Jókai Mór nevezte az édességet, amely idővel hatalmas népszerűségre tett szert. A 19. századi háziasszonyok által gyakorta készített, selyempapírral és sztaniollal díszített édességben az ipar is nagy lehetőséget látott, ezért hamarosan elkezdődött a szaloncukor tömegtermelése.

 

A gyártók közel ezerféle csomagolópapírba burkolták az ínyencséget, amelyet igény esetén díszdobozba helyeztek s házhoz is szállítottak. Az ország nagy csokoládégyárai és kisebb-nagyobb cukrászatai mind szaloncukor-készítésbe fogtak, ám a lendületüknek a világháborúk következtében kialakult alapanyaghiány véget vetet. A piac elszegényedett, ezért a fákra ekkoriban papírba csomagolt krumplicukor, aszalt gyümölcs vagy mézes sütemény került.

 

A szaloncukor tömegtermelése az ötvenes években indult újra, ám sokáig mindössze 2-3 féle, eleinte csokoládétól mentes „konzumszaloncukor” került ki a gyártósorokról. Áttörést csak az 1980-as évek tudtak hozni: ekkor kezdtek széles körben elterjedni a változatos ízesítésű, minőségi szaloncukrok, amelyek népszerűsége máig töretlen Magyarországon, sőt: szaloncukorban igazi specialistává váltunk, ugyanis e desszert fogyasztása szinte kizárólag ránk, magyarokra jellemző. Napjainkban száznál is több típusban találhatjuk meg a boltok polcaink a karácsonyi időszak elsőszámú csemegéjét, amelyből évente összesen mintegy 3500 tonnányit vásárolunk – 8 milliárd forint értékben.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.