2021. január 27., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Április 17-én volt virágvasárnap

Főoldal>Kultúra>Április 17-én volt virágvasárnap
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 17. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Rövidesen befejeződik a nagyböjti időszak, melynek a napok számát tekintve rövidebb, második szakaszába, a nagyhétbe léptünk. Ez a szakasz a virágvasárnappal kezdődik. A virágvasárnapról a wekerlei Szent József plébánia plébánosa, Tercsi Zoltán esperes mesélt nekünk.

Virágvasárnap a húsvét előtti utolsó vasárnap, idén április 17-re esik. Ilyenkor arra az alkalomra emlékezik az egyház, amikor Jézus ünnepélyesen bevonult Jeruzsálembe, a nép pedig köszöntötte őt, útját befedték, vagyis felsőruháikat az útra terítették és pálmaágakat vágtak a fákról. A köszöntés a Messiás királynak szólt. Sajnos lelkesedésük rövid életű volt, hiszen néhány nap múlva Jézus elítélését követelték ugyanazok, akik korábban dicsőítették őt.

Az egyház igyekszik az esemény fölidézésével elmélyíteni azt a lelkületet, hogy Krisztusra, mint Megváltóra, Isten fiára tekintünk. Ő a világmindenség királya.

 

Virágvasárnap az egyház – legalábbis itt Közép-Európában – barkát szentel. Mediterrán vidéken, ahol a pálmaág könnyen beszerezhető, ott az eredeti eszközt jelenítik meg ezen a napon, tehát ott pálmát áldanak meg. Itt a megszentelt rügyező barkával körmenetet tartanak, s az ünnepi szentmise ezután veszi kezdetét. Ilyenkor a szentmisén a nagyhétre készülve elolvassák, vagy sokfelé eléneklik Jézus szenvedésének történetét, a passiót.

 

A magyar néphitben a virágvasárnapi barkának gyógyító, mennydörgés, villámláselhárító erőt tulajdonítottak, rontás ellen is felhasználták. Sokfelé élt az a hiedelem, hogy a szentelt barkát nem szabad bevinni a házba, mert elszaporodnak a legyek és a bolhák, a tojásból nem kel ki a csirke. A szentelt barkának az állattartásban jósló, varázsló, rontás elleni hatékonyságot tulajdonítottak. Úgy tartották, hogy ahány szem van a barkaágon, annyi kisliba lesz a tavaszon. A földműveléssel kapcsolatosan is hatékonynak tartották, a kert földjébe tűzték, hogy elűzze onnan a férgeket.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.