2020. július 10., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Bal-szerencsés választás

Főoldal>Közélet>Bal-szerencsés választás
 
Írta: Szerk.
2014. május 07. 10:26
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Bár az országgyűlési választás narancssárgára színezte szinte az egész országot, Budapest közepén vékony piros sáv húzódik, amely lefedi kerületünket is. A kispestiek nem foglalkoztak az eredményekkel, és hidegen hagyta őket a kispesti fejlesztések garmadája is: visszaszavazták az országgyűlési székbe a baloldal régi vitézeit, ellenzékbe taszítva ezzel a kerületet.

Kispest ellenzékben

 

Európában eddig példátlan, történelmi eredményt ért el a Fidesz-KDNP az április hatodikai szavazáson: a választók bizalmának köszönhetően immár másodszor szerezte meg a parlamenti kétharmadot, így a Fidesz-KDNP pártszövetség harmadszor alakíthat kormányt hazánkban. Úgy tűnik, a választók többségének tetszik a családokat fókuszba helyező és támogató irány, hiszen igent mondtak a folytatásra, vagyis többek között a családi adózásra, a rezsicsökkentésre, a Gyed-extrára. A kispestiek azonban másként látták, és kis különbséggel ugyan, de parlamentbe repítették az MSZP két öreg rókáját, Burány Sándort és Hiller Istvánt.

 

Hiller hazudott?

 

Kispest déli részén az MSZP alapító tagja, Hiller István kapott valamennyivel több szavazatot. Közleményéből kiderül, sikerét az összes szavazókört lefedő, több mint kétszáz fős hálózatukkal magyarázza. Elképzelhető, hogy mind a titkos hálózatok felállításában, mind a suttogó propaganda működtetésében és a befolyásolásban is többet tanulhattak MSZMP-s elődeiktől, mint az eredményekre koncentráló és azt fókuszba helyező jobboldal? Nyilatkozatában egyébként Hiller kitér a wekerlei vízórák ügyére, amelyet a kampányban is bevetett. Állítása szerint a jogszabálymódosítás érdekében többekkel tárgyalt, a dolog szépséghibája csak az, hogy a parlament honlapján szereplő jegyzőkönyv szerint épp nemmel szavazott arra a fideszes javaslatra, amely kitolta a vízórák felszerelésének határidejét, és amelyet épp az ellene fideszes színekben induló Földesi Gyula javaslatára terjesztettek az országgyűlés elé.

 

Burány fél?

 

A kerület másik részén mandátumot szerző Burány nem ismeretlen a kispestiek előtt, hiszen 4 cikluson át volt a kerület országgyűlési képviselője. A kordokumentumokban nem találtunk semmiféle kerületi eredményt, ami a nevéhez fűződne, hacsak a Kossuth téren egy évtizede elhagyatottan éktelenkedő üres telek nem számít annak. Az építkezés alapkövét még Burány tette le 10 évvel ezelőtt, azzal a felkiáltással, nem mindegy, hogyan néz ki egy telek. Ezen felül más eredményt nem találtunk, de azt felfedeztük, hogy az elmúlt ciklusokban rendre feltűnt a kerületi átadásokon a polgármester mellett. Burány a kispestieknek szánt választási programját 4 pontban foglalta össze. Ezek szerint enyhítené a KÖKI Terminál és a Kossuth téri piac környezetének parkolási gondjait, a Kispesten sokfelé elhagyatott telkeket eredményező, elmaradt beruházások ösztönzésére felpörgetné a gazdaságot, a lakótelepeken élők érdekében pedig módosíttatná a tűzrendészeti előírásokat. Ígéretei részben idejétmúltak, hiszen április első napjaiban adta át – a sors fintora, hogy épp Fideszes ellenfele, dr. György István főpolgármester-helyettes – Budapest legnagyobb P+R parkolóját, a KÖKI Terminálban. Emellett arról is már többször beszámolt a helyi média, hogy szintén a főpolgármester-helyettes támogatásával negyedmilliárd forintot kap Kispest a Fővárosi Önkormányzattól, amelyből a hírek szerint a környezetrendezés keretében parkolót is épít az önkormányzat a piac mellé. Minden bizonnyal Burány fél, hogy ellenzékiként nem lesz egyszerű dolga a kétharmados Fidesz-többségű parlamentben. Félelme nem alaptalan, hiszen fideszes ellenfele, dr. György István bravúrosan szerepelt, több mint 14 milliárd forintnyi fejlesztést hozott választókerületébe, így Kispestre is. Burány is erre utalhatott, amikor közleményében arra is kitért, reméli, hogy a Fideszes képviselők tartani fogják a kampányban tett ígéreteiket a helyi fejlesztésekről, példaként pedig a Határ út és az Éles sarok rendbetételét, valamint az Ady Endre út felújítását említette.

 

A kispestiek nemet mondtak a fejlesztésekre?

 

A Burány ellenfeleként induló Fideszes dr. György István, a szóban forgó fejlesztéseket kezdeményező főpolgármester-helyettes lapunknak elmondta: a Határ út felújítása a tervek szerint nyáron megkezdődik, a kőbányai Éles saroknál már rég dolgoznak a munkagépek, az Ady Endre út városból kifelé vezető szakaszának felújítása pedig júniusban folytatódik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sibrik-felüljáró felújítása is nemrég kezdődött meg. Szó nincs tehát arról, hogy a megkezdett fővárosi fejlesztéseket nem valósítanák meg. Azt csak mi tesszük hozzá: annak ellenére folytatódnak a felújítások, hogy a kispestiek minimális többséggel ugyan, de ellene szavaztak a fejlesztéseknek.

 

Országosan kétharmad

 

 

A FIDESZ-KDNP nemcsak elsöprő támogatást, hanem ismét kétharmados felhatalmazást kapott a választóktól a folytatásra. A másodszori kétharmados többség épp a XVIII. kerületben dőlt el, ahol az MSZP-s próbálkozásra a szavazatokat újraszámolták, amelynek során megerősítést nyert: a fideszes jelölt a befutó. A szomszédos kerületben nemet mondtak az ott napvilágra került MSZP-vezérhelyettes külföldi számláin pihenő, tisztázatlan eredetű, minden bizonnyal nem bérből és fizetésből összekuporgatott százmilliókra. Simon Gábor előzetesben dekkol a több száz milliót rejtő külföldi bankszámlái miatt. Mi pedig kíváncsian várjuk az MSZP-vezér magyarázatát az eltitkolt vagyon eredetéről.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.