2019. december 13., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Baranta – magyar harcművészet Kispesten is

Főoldal>Kedvcsináló>Baranta – magyar harcművészet Kispesten is
 
Írta: Bazsó Zoltán
2011. április 18. 12:00
Rovat: Kedvcsináló
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar harcművészet, a baranta kerületünkben is elérhető. Kispesti művelői hétfőnként este 7 órától és szombatonként délután 4 órától tartanak edzéseket a KMO mozgásstúdiójában.

Ostorok csattanása, botok zaja, ének, tánc és nagyon sok mozgás. Egy baranta közösségben ezek mind megférnek egymás mellett. De mi is valójában a baranta? Ha szigorúan csak a leírásokra hagyatkozunk, akkor többek között ezt olvashatjuk róla: Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata. Ez az önálló irányzat a magyar harci testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki céljául. Az anyag gyűjtése, rendszerezése, a kiképzésbe való beillesztése még jelenleg is folyik. A baranta nem egy, vagy több „mester” alkotása, hanem – mint művelői írják honlapjaikon – „a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának tükröződése a sajátos harci testkultúrában”.

 

A leírtaktól azonban a baranta sokkal több, közösségszervező ereje van – vallja a kispesti baranta mozgatórugója, Dobó József. A Kispesti Koppány Vezér Baranta SE elnöke a kispest.info-nak úgy fogalmazott, a barantába beletartozik minden: az építéstől kezdve, a nevelésen keresztül a harcig. A baranta valójában a magyar élet – hangsúlyozta.

 

Maga a baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat. A magyar harcművészet újjáélesztésére több kísérlet is történt. Ebből két momentumot emelt ki Dobó József. Elsőként azt, hogy a két világháború alatt magyar katonatisztek állítottak össze komoly anyagot, amellyel a legénység harci képzettségét és nemzeti hagyományokhoz való ragaszkodását akarták előmozdítani. Az újragyűjtés mintegy 20 évvel ezelőtt indult el, mely Vukics Ferenc nevéhez fűződik. Ő alapította meg az első csapatot, most pedig már ott tartanak – tudtuk meg a kispesti baranta vezetőjétől –, hogy országosan mintegy 100-115 baranta csapat van, és 5-6 ezer baranta harcos.

 

Az ország sok településéhez hasonlóan a kerületben is alakult baranta csapat, Kispesten 2009. október 15-én jött létre a Kispesti Koppány Vezér Baranta SE. A közösség életében aktívan 30-40 tag vesz részt, köztük egészen fiatalok és idősebb korosztály is. A baranta nem köthető korosztályhoz sem, ottjártunkkor is egészen fiatalok edzettek együtt az idősebbekkel.

 

Fehér Nándor, aki rendszeresen edz a kispesti csapatban, lapunknak azt mondta, nagyon sok olyan gyakorlatot is végeznek, ami az életben is hasznos lehet. Leginkább azonban azt hangsúlyozta, hogy a baranta nem csupán egy sport, hanem, akik erre járnak, közösséget hoznak létre. Edzésen kívül is összejárnak, megosztják egymással sikereiket, kudarcaikat. A barantát – művelői szerint – sokrétűsége, a történeti magyar gondolkodásmódból származtatott életfilozófiája teszi igazán izgalmas, egyedülálló szellemi, lelki és fizikai alkotássá.

 

A kispesti barantások minden hétfőn este 7 órától és minden szombaton délután 4 órától tartanak edzéseket a KMO Szabó Ervin utcai mozgásstúdiójában (Szabó Ervin u. 7.)

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.