2020. január 29., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

 Friss kommentekTwitter
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Bénázik az önkormányzat a wekerlei vízórákkal

Főoldal>Közélet>Bénázik az önkormányzat a wekerlei vízórákkal
 
Írta: Szerk.
2015. július 17. 14:09
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nem akar érdemben segíteni az önkormányzat a vízóra nélküli wekerleieknek, a polgármester is látszatintézkedésekkel van elfoglalva, miközben a baloldali többség rendre leszavazta a kerületi Fidesz-KDNP frakció támogatásokról szóló javaslatait. Az érintett több száz családnak már csak fél éve van a vízórák felszerelésére.
A törvény szerint december 31-ig minden házban a tényleges vízfogyasztás alapján kell fizetnünk a vízért. Ez már régóta szinte mindenhol így van – most  nem a lakásokba szerelt mellékmérőkről van szó –, a Wekerletelep azonban ezen a téren is különleges eset, a házakba összevissza van bekötve a víz az utcáról, közel hétszázba vízóra nélkül. Nekik kell most vízórát szereltetni, bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a régi vízaknába nem mindenhol fér el a mérő, itt átalakításra van szükség, ami pénzbe kerül, valahol pedig a szomszéd kertjén át jön vízcső, vele kell külön megállapodni, vagy átalakítani a hálózatot. Bár jogviszony az ingatlantulajdonos és a vízművek között áll fenn, az önkormányzat segíthetné az itt élő lakóközösségeket. Mivel több idős ember, nehezebb körülmények között élő család is érintett, a kispesti Fidesz-KDNP frakció többször is, februárban majd áprilisban is javasolta, hogy az önkormányzat biztosítson visszatérítendő támogatást a részükre, magyarul adjon nekik kölcsön. Az MSZP-DK-Együtt-PM képviselői, köztük a polgármesterrel ezeket rendre leszavazták, megoldási javaslatuk nem volt, a hónapok meg csak teltek. A fideszes képviselők áprilisban egyeztettek a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójával, Haranghy Csabával is, akivel többek között a részletfizetési lehetőségről is tárgyaltak.
 
A Vízművek vezetésével korábban a részletfi zetésről is tárgyaltak a Fidesz-KDNP-s képviselők
 
A polgármester, Gajda Péter tevékenysége eddig lényegében abban merült ki, hogy hangoztassa, az önkormányzatnak sem felelőssége, sem dolga nincs a kérdésben. Júniusban tartott egy megbeszélést a területért egyébként nem felelős kormánymegbízott részvételével, amelyről sokat sejtető képek készültek az évi 120 millióból működő kommunikációs gépezet segítségével, csak épp az egyik fő érintettet, a Fővárosi Vízművek képviselőjét felejtette el meghívni Gajda. 

 

Gajda Péter október óta a Fővárosi Közgyűlés tagja, a probléma pedig már régóta ismert, mégis csak most, júniusban jelentette be, hogy felveti a méltányos közteherviselés ötletét a közgyűlésben. Azt várta, hogy lejárjon a határidő? Kérdés az is, hogy ez mennyire méltányos azzal a több tízezer kispesti, és több mint egymillió fővárosi lakossal szemben, akik annak rendje és módja szerint a saját költségükön alakították ki a vízóraaknájukat.
 
A baloldal mindent leszavaz:
 
• A Fidesz-KDNP frakció többször javasolta, hogy az önkormányzat adjon kamatmentes visszatérítendő támogatást („kölcsönt”), a nehéz helyzetben lévőknek, amelyre 5 millió forintos keretet javasoltak
• Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) javasolta, hogy engedjék el a közterület igénybevételi díjat azoktól, akiktől a vízbekötések átépítése miatt szedne ilyet az önkormányzat
 
2 Hozzászólás
1.János2015. augusztus 13., csütörtök 11:45:50
A Fidesz nem támogatta Hiller Úr módosító javaslatát, amiben költségvetési forrást kért a vízórák kiépítéséhez.
2.János2015. augusztus 14., péntek 13:44:47
A Kispest info megfeledkezett kellőképpen tájékozódni.
Tisztelt Boros Úr!
A 2016. évi költségvetés elfogadásával, illetve az azt megelőző módosító javaslatokról szóló szavazás eredményeként világossá vált, hogy a kormánypártok, illetve a kormány nem tartja támogatandónak a Wekerletelepen élők problémájának megoldását. A benyújtott módosító javaslatomat ( http://www.parlament.hu/irom40/04730/04730-0270.pdf ) a fideszes kormánypárti többség leszavazta, így az nem került be az elfogadott költségvetésbe. Továbbra is állítom, hogy minden alapja megvan annak az érvelésnek, hogyha a törvényhozó egy jól körülhatárolható területre vagy lakosságcsoportra vonatkozóan olyan döntést hoz, amely az ott élőkre és kizárólag az ott élőkre anyagi terheket ró, akkor ezeket a terheket az állam részben vagy egészben helyes és méltányos, hogy átvállal. A módosító javaslatom erről szólt. Elutasították. Minthogy sajátos módon ennek a költségvetésnek bizonyos részei már 2015. július 1-jén életbe lépnek, a kormánypárti elutasítás azt is jelenti, hogy a központi költségvetés szintjén nem kívánnak anyagi segítséget nyújtani. Erről kötelességem volt Önöket tájékoztatni.
Dr. Hiller István
Kispest és Pesterzsébet országgyűlési képviselője
Oldal 1 / 1
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.