2019. szeptember 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Budapesten van a legtöbb „büdösbogár”!

Főoldal>Közérdekű>Budapesten van a legtöbb „büdösbogár”!
 
Írta: Szerk.
2017. október 06. 10:59
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megszállták Budapestet és a vidéki nagyvárosokat a büdös bogarak az új poloskatérkép szerint. A címeres poloskák ugyanis meleg helyet keresnek télire, így számukra a legjobb búvóhely a mi lakásunk. De nekünk nem, kiirtani viszont nem egyszerű őket. Íme, néhány tipp, hogyan védekezhetünk a kellemetlen betolakodók ellen.

Évről évre egyre többen szenvednek a címeres poloskaféléktől, mert a néhány éve honosodott bogarak remekül érzik magukat Magyarországon. Most egy térkép is készült a poloskafertőzöttségről az országban.

 

- Évről-évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Közel háromezer bejelentést regisztráltunk és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Bennünket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke” – mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft ügyvezetője.

 

Az előző évi trendeket figyelembe véve szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, rengeteg bosszúságot okozva az ott lakóknak.

 

 

Budapest a kedvenc helyük

A címeres poloskafélék ma még főként a nagyobb városokban jelentenek problémát. Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban, legalábbis a térkép szerint. De Soprontól Makóig szinte az ország összes nagyobb városában jelentették a nem kívánatos élőlényeket, és a szakemberek szerint nem lesz jelentős csökkenés.  

 

A poloskáknak városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a közeli házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Ami gyerekjáték, hiszen immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték meg egészen -50 fokig is bírják a farkasordító hideget.

Kiirtani őket lehetetlen, ami viszont reményt adhat, ha a kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartóképessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés, vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat.

 

Így védekezhetünk ellenük

Teljesen távol tartani nem lehet őket, de lecsökkenthetjük a számukat az alábbi házi praktikákkal.

 

- Ebben az időszakban porszívózzon gyakrabban, lehetőség szerint cserélhető porzsákot használjon.

- Ecetes vízzel mossa le az ablakkereteket, akár a felmosó vízbe is önthet ecetet

- Tegyen ki éjszakára egy nedves törölközőt az udvarra. Reggelre egy csomó poloska összegyűlik rajta. Jobb, ha a törülköző függőlegesen lóg, arra szívesebben másznak.

- Mosogatószeres vízzel spriccelhetjük őket, ettől elpusztulnak

-  A fokhagymás víz is riasztja őket: fél liter vízbe reszeljen bele 2 gerezd fokhagymát. Fújja be az ablakkeretet, de leginkább az ablakpárkányt.

 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.