2022. május 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Budapesten van a legtöbb „büdösbogár”!

Főoldal>Közérdekű>Budapesten van a legtöbb „büdösbogár”!
 
Írta: Szerk.
2017. október 06. 10:59
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Megszállták Budapestet és a vidéki nagyvárosokat a büdös bogarak az új poloskatérkép szerint. A címeres poloskák ugyanis meleg helyet keresnek télire, így számukra a legjobb búvóhely a mi lakásunk. De nekünk nem, kiirtani viszont nem egyszerű őket. Íme, néhány tipp, hogyan védekezhetünk a kellemetlen betolakodók ellen.

Évről évre egyre többen szenvednek a címeres poloskaféléktől, mert a néhány éve honosodott bogarak remekül érzik magukat Magyarországon. Most egy térkép is készült a poloskafertőzöttségről az országban.

 

- Évről-évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Közel háromezer bejelentést regisztráltunk és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Bennünket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke” – mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft ügyvezetője.

 

Az előző évi trendeket figyelembe véve szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, rengeteg bosszúságot okozva az ott lakóknak.

 

 

Budapest a kedvenc helyük

A címeres poloskafélék ma még főként a nagyobb városokban jelentenek problémát. Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban, legalábbis a térkép szerint. De Soprontól Makóig szinte az ország összes nagyobb városában jelentették a nem kívánatos élőlényeket, és a szakemberek szerint nem lesz jelentős csökkenés.  

 

A poloskáknak városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a közeli házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Ami gyerekjáték, hiszen immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték meg egészen -50 fokig is bírják a farkasordító hideget.

Kiirtani őket lehetetlen, ami viszont reményt adhat, ha a kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartóképessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés, vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat.

 

Így védekezhetünk ellenük

Teljesen távol tartani nem lehet őket, de lecsökkenthetjük a számukat az alábbi házi praktikákkal.

 

- Ebben az időszakban porszívózzon gyakrabban, lehetőség szerint cserélhető porzsákot használjon.

- Ecetes vízzel mossa le az ablakkereteket, akár a felmosó vízbe is önthet ecetet

- Tegyen ki éjszakára egy nedves törölközőt az udvarra. Reggelre egy csomó poloska összegyűlik rajta. Jobb, ha a törülköző függőlegesen lóg, arra szívesebben másznak.

- Mosogatószeres vízzel spriccelhetjük őket, ettől elpusztulnak

-  A fokhagymás víz is riasztja őket: fél liter vízbe reszeljen bele 2 gerezd fokhagymát. Fújja be az ablakkeretet, de leginkább az ablakpárkányt.

 

 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.