2020. szeptember 30., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Centenáriumi hangverseny

Főoldal>Közélet>Centenáriumi hangverseny
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. május 16. 12:23
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A kispesti Ady Endre Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ez alkalomból centenáriumi hangversenyt rendezett az iskola május 13-án, pénteken a KMO-ban.

Az iskola tantestülete régóta gondolkodott azon, hogyan ünnepelhetnék meg méltó módon ezt a 100. évfordulót. Az oktatási intézményben 1963 óta működik énekkar, és ez idő alatt rengeteg sikeres belföldi és külföldi koncertet adtak, különböző megmérettetéseken többször szereztek arany minősítést. Ez adta végül az ötletet egy CD összeállításához, amelyre a kórus legsikeresebb darabjai kerültek. Ebből az anyagból és vers, illetve táncbemutatókból adtak válogatást az iskolai diákjai péntek délután.

 

Ez az esemény nem akármilyen számunkra, hiszen iskolánk 100 évfordulóját ünnepli fennállásának így kezdte megnyitóbeszédét Dr. Molnárné Ruszinkó Mária igazgatónő. Valóban, az 1911-ben alapított iskola sok mindent megélt az elmúlt 100 esztendőben. Először mindössze két bérelt teremben, a Petőfi utcai iskola tornatermében és az egyik tantermében indult el a tanítás az akkor még Kispesti Állami Polgári Leányiskolában. Két osztállyal, 137 fővel vette kezdetét az oktatás. Az igazgató Gyulai István volt, akinek a Kispesti Temetőben található sírját ma is az iskola dolgozói és tanulói ápolják. A jelenlegi épület építése 1912-ben kezdődött, és szinte évtizedről évtizedre bővült a jelenlegi méretére. 1948-tól lett nyolc évfolyamos általános iskola, és 1960-tól vált koedukálttá az intézmény.

Az iskolában 1963 óta folyik emelt szintű ének oktatás, melynek elindítója id. Somorjai József volt, aki ma Kispest Díszpolgára. A kiemelt ének-zene oktatás a mai napig is tart, és meghatározó az iskola profiljában. 2010-ben, a budapesti minősítő versenyen az iskola kórusa arany minősítést kapott. A most kiadott CD-n a minősítőn előadott darabok hallhatók.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.