2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Csak ígéret marad az óvodafelújítás?

Főoldal>Közélet>Csak ígéret marad az óvodafelújítás?
 
Írta: Szerk.
2016. március 22. 15:49
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kispesten másfél milliárd forintra lenne szükség a legfontosabb óvodai és bölcsődei felújításokra. Mindezt Gajda Péter szocialista polgármester állapította meg az intézmények bejárására rendezett roadshow-n még januárban, majd kijelentette: a 2016. évi költségvetés tervezése jelenleg még folyik, így van arra esély, hogy lesz pénz a legfontosabbakra. Ezzel szemben egy forinttal sem jut több pénz idén erre a célra a februárban elfogadott költségvetés szerint.

Február közepén elfogadta a költségvetést az MSZP többségű képviselőtestület, ám mint kiderült: egy forinttal sem szántak többet az égető felújításokra, mint tavaly, azaz idén is 102 millió forint jut a legfontosabb rekonstrukciókra. Ez a szükséges 1500 millió forint 7 százalékát sem éri el. Gajda Péter (MSZP) ígérete ennek fényében tehát csak kommunikációs lufinak tűnik. Apropó kommunikáció: a Kispest TV jobban járt mint az óvodák. Az alacsony nézettségű adó 2014-ben még csak 20 millió forintból működött, 2015-ben már 40 milliót költött rá az önkormányzat, idén pedig már 45 milló forintjába kerül a kispestieknek. Ez sokat elárul a városvezetés prioritásairól.

 

Vizesedő falak, lyukas tetők, lepukkant nyílászárók és a szocialista időszakot idéző idejemúlt udvarok – ez jellemzi Kispest bölcsödéit és óvodáit. Úgy tűnik, hogy Gajda Péter polgármestert a saját szemével látott és tapasztalt kétségbeejtő állapotok egyáltalán nem sarkalták tettekre. Korábban lapunk megírta: másfél milliárd forint kellene a legszükségesebb felújításokra. Ezzel szemben a költségvetésben csupán ugyanannyit, mint tavaly, 102 millió forintot terveztek. Dódity Gabriella frakcióvezető javaslatában a Fidesz- KDNP frakciócsoportja az összeg megduplázását kérte a képviselőtestülettől, de a javaslatukat azonnal lesöpörték az asztalról. Gajda Péter a testületi ülésen hozzáfűzte: ha minden kötél szakad, akkor hitelt vesznek fel a felújításokra. Úgy tűnik, gondos gazdálkodás helyett, inkább a kerület eladósítását választanák.

 

– Már 14 éve MSZP-s polgármester vezeti a kerületet, az intézmények állapota pedig nem egyik évről a másikra romlott le – emlékeztette a képviselők legutóbbi ülésén a Gajda Pétert a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Dódity Gabriella szerint tehát egyértelmű a jelenlegi polgármester és elődjének a felelőssége a kialakult helyzetért, hiszen ha ezalatt gondos gazdaként odafigyelt volna a városvezetés az intézmények karbantartására és felújítására, most nem volna kritikus több olyan intézmény állapota, ahol kisgyerekeket nevelnek.

 

Jó gazda is lehet az önkormányzat. Máshol sikerül…

Kispesttel ellentétben több kerületben milliárdokat költöttek oktatási-nevelési intézmények felújítására, bővítésére. Sőt, volt olyan városrész, ahol a környezetvédelem és az energiatakarékosság is előtérbe került, napkollektorok kerültek az iskolák tetejére. A XVIII. kerületben az elmúlt öt évben közel négymilliárd forint jutott energetikai korszerűsítésre, de a XVI. kerület is két év leforgása alatt közel másfél milliárdos kisebb-nagyobb munkálatokat végeztek el óvodákban, bölcsődékben és iskolákban. Kőbányán fél milliárd forintból újultak meg vizesblokkok, szigeteltek, burkolatokat újítottak fel, festettek és udvarokat állítottak helyre.

1 milliárd forinton túl költöttek felújításra a XVI. kerületben

A Kertvárosban megtörtént az önkormányzat huszonöt éves fennállásának legnagyobb intézményi felújítási beruházása. A Kölcsey Ferenc Általános Iskola idén 100 éves, ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna: az iskolát 555 millió forintos beruházás keretében teljes körűen felújították, hét új tanteremmel és egy új tornateremmel bővült. Egy évvel korábban, 2014-ben a cinkotai Batthyány Ilona Általános Iskola is megújult 444 millió forintból. A két említett iskolán kívül a kerületben húsz óvodában, bölcsődében és iskolában történt korszerűsítés az elmúlt két évben. Megújultak a vizesblokkok, csatornák, továbbá tetőszerkezet javítások, kazáncserék, nyílászárócserék is történtek a kerületben, füvesítettek és teraszt burkoltak. A kisebb felújításokra több mint 300 millió forintot költött az önkormányzat. Kovács Péter fideszes polgármester programjában többek közt az is szerepel, hogy minden évben felújítanak egy iskolát és egy óvodát, egy orvosi rendelőt, egy iskolaudvart és egy óvodaudvart. A beruházások az elmúlt 2 évben összesen több mint 1 milliárd forintba kerültek az önkormányzatnak.

 

Megújuló energia a XVIII. kerületben

A korábbi óvoda – bölcsőde átalakítások után a 18. kerület nem állt le a korszerűsítésekkel, sőt, a folyamatos fejlesztések során a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek. Az elmúlt öt évben átalakították és bővítették a Bambi Bölcsődét, létrehozták az „Iciri-piciri” Bölcsődét, és kibővítették a Napsugár Óvodát. A felújítások zöme főként energetikai területen valósultak meg, tizenkilenc oktatási intézmény, óvoda és bölcsőde energetikai korszerűsítése valósult meg, nyílászárócserékkel és szigeteléssel. A kerület halad a korral, a környezetvédelem jegyében öt iskola épületébe megújuló energia alapú energiaforrásokat és napelemeket szereltek. A beruházások összesen közel négy milliárd forintba kerültek.

 

Kőbányán sok apró, de hasznos felújítást végeztek

A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. Műszaki Divízió Intézményfenntartási iroda fél milliárd forintot költött a kerület óvodái, bölc södéi és iskolái felújítására az elmúlt két évben. Számos intézményben végezték el a legfontosabb munkálatokat, a Cseperedők Bölcsődében a lapos tetőt szigetelték és a konyha rossz állapotú burkolatait felújították. A Gépmadár Óvoda és Fecskefészek Bölcsőde teljesen új vizesblokkot kapott, a Kékvirág Óvoda épületében több helyen beázás utáni festés, vizesedő helyiségek helyreállítását és udvari munkálatait végezték el. A Kincskereső Óvoda és a Gesztenye Óvoda új vizesblokkokat kapott. Az utóbbi intézményben még elvégezték több helyiség festését, parkettaburkolatok csiszolását, és az elektromos hálózat felújítását. A Zsivaj Óvoda bejáratánál a rossz minőségű burkolat cseréje történt. Az óvoda rekonstrukció mellett még hat iskolában történtek felújítások, átépítések és korszerűsítések.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.