2019. szeptember 18., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Egyre több segítség a kisgyermekes családoknak

Főoldal>Közérdekű>Egyre több segítség a kisgyermekes családoknak
 
Írta: Szerk.
2019. január 30. 11:34
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Egyre több kisgyermekes családnak nyújt segítséget a gyed – amelynek maximális összege több mint duplájára emelkedett 2010 óta –, a gyed extra, valamint a diplomás gyed pedig tovább növeli az édesanyák döntési szabadságát. Mindemellett a kormány folyamatosan bővíti tovább a család- és gyermeknevelési támogatásokat.

A sorozatos minimálbéremelésekkel együtt immár több mint duplájára nőtt a gyed maximális összege 2010-hez viszonyítva, így a folyamatosan bővülő családtámogatások mellett egyre jobban segíti a kisgyermekes családok megélhetését. Csak a januári minimálbéremelés újabb 8 százalékos emelkedést jelentett, a gyed maximális összege immár 208.600 forintos, a diplomás gyed alapképzés esetén 104.300, mesterképzés esetén pedig 136.500 forintra nőtt. A kormány csak a gyed révén több mint 190 milliárd forintot fordít a kisgyermekes családok támogatására 2019-ben.

 

A gyed maximális összegének emelésén felül a jogosultak köre is jelentősen kibővült az elmúlt években, mert a gyed akkor is jár, amennyiben mindkét szülő visszamegy dolgozni, és már az apák is igénybe vehetik.

 

A gyed extrának köszönhetően pedig több pénz marad a családoknál, hiszen az édesanya munkajövedelme mellett is jogosult a gyedre, a testvér gyed pedig azt is lehetővé tette, hogy megmaradjon a gyermek után járó ellátás akkor is, ha újabb gyermek születik. Ez jelentősen megnövelte az édesanyák döntési szabadságát, mert a gyed mellett ma már munkát is lehet vállalni a gyermek féléves korától, vagy akár felsőoktatásban is tanulhat az anya. Utóbbi esetben a diplomás gyed a gyermek kétéves koráig jár.

 

Ezekkel a rugalmasabb szabályokkal a gyedet igénybevevők száma így átlagosan havi 3 ezerrel lett több, mint 2010-ben volt.

 

A kormány idén január 1-től – az ápolási díjak 15 százalékos megemelése mellett – új család- és egészségügyi támogatási elemként bevezette a gyermekek otthonápolási díját (gyod) is, amelyet az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők vehetik igénybe.

 

2020-tól is új elemmel bővül a családok és a gyermeknevelés támogatása, hiszen a kormány arról döntött nemrégiben, hogy jövőre bevezeti a nevelőszülői gyedet is, amely azoknak a nevelőszülőknek jár majd, akik 2 évesnél fiatalabb gyermeket nevelnek.

 

A családvédelmi konzultációban kapott felhatalmazás alapján a kormány már dolgozik a további családi intézkedéseken, valamint a meglévő családtámogatások erősebb védelmén.

 

Forrás: MTI

Főkép: Origo.hu

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.