2020. július 06., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Eltűnhetnek a bódék a Határ útról?

Főoldal>Közélet>Eltűnhetnek a bódék a Határ útról?
 
Írta: Szerk.
2015. november 22. 12:49
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Körbetérkövezték az omladozó bódékat a felújított Határ úti végállomáson. Az engedély nélkül ott lévő pavilonok tulajdonosai még mindig akadályozzák a felújítás befejezését. Az elhúzódó jogvitával nemcsak a Fővárosi Önkormányzatnak, hanem a teret használó napi csaknem százezer közlekedőnek is bosszúságot, sőt kárt is okozhatnak. A budapesti kormánymegbízott állásfoglalása alapján van megoldás; dr. György István szerint – figyelembe véve a beruházás nagyságát és az ahhoz fűződő jelentős közérdeket – elemi érdek a pavilonosok jogellenes közterület-használatának megszüntetése.

Több hétig tartó lezárás és elterelések után immár a végleges végállomásukon szállhatunk le a Határ útra érkező buszokról a megújult térkőre lépve. Lassan kialakul az új zöldfelületek helye, és a buszforduló közepén lévő eddig lezárt „dzsungel” is parkká szelídült, amelyen kivilágított, térköves sétány vezet keresztül. Rövidesen a fedett várók is a helyükre kerülnek. Mégis, egyelőre nehezen feledteti magát az egykori bódéváros, hiszen öt pavilon még mindig áll szigetként az egyébként már felújított környezetben. Nemcsak a járókelők állnak értetlenül a helyzet előtt, hanem a felújítás kezdeményezői is. Dr. György István 2013-ban még főpolgármesterhelyettesként kollégájával, Dódity Gabriellával együtt indította el az előkészületeket, amelynek eredményeként idén áprilisban el is kezdődött a munka. György 2014 óta már Budapest Főváros Kormányhivatalát vezeti, Dódity pedig Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnokaként tevékenykedik, de a projekt kezdeményezőiként rendszeres tájékozódnak a Fővárosi Önkormányzat által végzett felújításról. A kormánymegbízottat érdeklődésére a beruházó Budapesti Közlekedési Központ levélben tájékoztatta arról, hogy a közterület-használati engedély nélkül a téren álló pavilonok olyan akadályt jelentenek, amely miatt szerződést kellet módosítani a kivitelezővel, a projekt határidejét ki kellett tolni. Dr. György István válaszlevelében állásfoglalással igyekszik segíteni a fontos ügyet.

 

Bár a kormányhivatal az önkormányzatok törvényességi felügyeletét is ellátja, az ügyben konkrét intézkedési lehetősége nincs, amit hangsúlyozott is a kormánymegbízott. Levelében ugyanakkor rámutat a Fővárosi Közgyűlés 2013-as rendeletére, amely szerint aki a közterületet hozzájárulás nélkül használja, köteles az önkormányzat felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, és visszaállítani az eredeti állapotot. Az önkormányzati felszólítás már vagy másfél éve megtörtént, amire a másik több mint húsz pavilonos előbb-utóbb el is bontotta a közterületen álló, de magántulajdonban lévő pavilonokat. Az öt renitens pavilonos pedig végeláthatatlan pereskedésbe kezdett. Dr. György István álláspontja szerint a rendelet alapján a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat – a folyamatban lévő perektől függetlenül – hatáskörrel és hatékony eszközzel is rendelkezik a probléma megoldására. Mivel a felújítás befejezése jelentős közérdek, – amennyiben a pavilonosok nem tesznek eleget a kötelezettségüknek – a fővárosnak például közjegyző jelenlétében el kellene bontatnia az építményeket, a költségeket pedig a jogcím nélküli használókra háríthatja. – Közérdek, hogy mihamarabb sikeresen befejeződjön a felújítás, hiszen százezrek használják a teret, ráadásul az önkormányzatnak akár anyagi kára is lehet a késlekedésből – indokolta álláspontját dr. György István.

 

Új és régi találkozása a Határ úton. Dr. György István kormánymegbízott szerint a Fővárosi Önkormányzatnak megvan a jogi lehetősége, hogy lebontsák az engedély nélkül ott lévő pavilonokat.

 


Az aluljáró is megújulhat a Határ úton

 

Felújítanak, s a korszerű biztonsági, műszaki elvárásoknak megfelelően alakítanak át illetve akadálymentesítenek több, a 3-as metró vonalán az állomásokhoz tartozó gyalogos aluljárót - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A mintegy hétmilliárd forintos beruházás során 12 aluljárót újítanak fel az M3 vonalán, köztük a Határ útit. A 3-as metró felújítása miatt - 2016 második felétől - az érintett állomások amúgy is le lesznek zárva, így a csatlakozó aluljárók felújítása nem okoz majd fennakadást a közlekedésben.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.