2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Erkélyen is megteremnek a zöldségek

Főoldal>Közülünk>Erkélyen is megteremnek a zöldségek
 
Írta: Szerk.
2016. május 12. 15:05
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kertes vidéki házból költözött egy kispesti panellakásba Pádár Andrea és családja 2007-ben, ez mégsem jelentette, hogy le kellett mondaniuk a kertészkedésről. Andrea édesanyja tapasztalt kertész, több díjat is nyertek, ezért bátran osztják meg ismereteiket a kispesti lakosokkal, és buzdítanak arra, hogy minél többen vegyenek kezükbe kerti szerszámokat a panelházak erkélyén is.

Pádár Andrea nagysikerű előadást tartott az Üllői úti könyvtárban, ahol a balkonkertészkedés csínját-bínját mutatta be az érdeklődőknek egészen az alapoktól. Kiderült: nem is kell túl sok erőforrás ahhoz, hogy ízletes paradicsom teremjen a balkonunk virágládájában. Általános virágföld, palánta, edények, tápoldat és törődés; ennyi a recept, ha palántát veszünk.

– Először édesanyám paradicsompalántákat vett a piacon, de mivel nagy volt a siker az unokák körében, minden évben egyre több növénnyel próbálkozott. Amikor a Kispesti Közösségekért civil társulás szervezőként csatlakozott a Legszebb Konyhakertek Magyarország országos programhoz, szívesen neveztünk balkon kategóriában – mondta el a Kispest.infónak Pádár Andrea, akinek édesanyja, Pádár Sándorné, Judit már országos első helyezést is elért a Legszebb Konyhakertek verseny balkon kategóriájában. – Együtt lakunk a négyemeletes panel 3. szintjén, így felosztottuk a feladatokat: édesanyám a kertész, én pedig útjára viszem ezt a remek kezdeményezést

– A magról ültetés sem bonyolult, csak már időben, kora tavasszal el kell kezdeni a palántanevelést, eleinte a lakásban. Bármibe ültethetünk, akár tejfölös vödörbe is, de fontos, hogy az aljára készítsünk néhány lyukat, ahol a felesleges víz el tud folyni, különben elrohadnak a magok - figyelmeztet Andrea, aki megfelelően tisztának tartja Kispest levegőjét a növénytermesztéshez. Ráadásul az erkélyen nem igazán vannak kártevők sem, és kapálni sem kell. Mindemellett a gyerekek is sokat tanulnak a kertészkedésből.

– Mind a négy gyermekem élvezi a balkon adta lehetőségeket. A kicsi két éves, még csak ismerkedik magokkal, növényekkel, és nagy lelkesedéssel várja az ültetős időszakot. Örülök, hogy lakótelepen felnőve is megismerhetik a növényeket, sőt a színek, formák, állagok megismerésének is kitűnő színtere a kertészkedés. A földből kibújó kis hajtások, a virágból kifejlődő termés egy pici gyermek életében maga a csoda – mondja. A zöld, virágos erkély pedig nemcsak gyönyörű látvány, hanem a piacra járást is megspórolják. - Az eper a sláger, de a sóska, metélő hagyma, paradicsom, paprika, uborka is nagy kedvenc. A férjem az erős paprikát imádja. Tavaly annyi lett belőle, hogy nem győztük osztogatni – meséli nevetve Andrea.

 

 

Fotó: Máté Krisztián/Lokál 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.