2022. október 02., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (50)
augusztus (20)
július (33)
június (41)
május (41)
április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Erősödött Kispest helyzete

Főoldal>Közülünk>Erősödött Kispest helyzete
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. október 02. 08:34
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Sikeresen szerepelt az államhoz benyújtott pályázatokon a kerület, elbontották a városképet hosszú évek óta csúfító darut, és Kispest járás járásközpont lesz – sorolta az eredményeket Tarnai Richárd. Kispest országgyűlési képviselőjével az eddigi két esztendő fontos lépéseiről beszélgettünk.

 

Egy kerület életében – hasonlóan egy családhoz – az egyik legfontosabb kérdés, hogy meddig nyújtózkodhat, meddig ér a takaró, vagyis milyen forrásai vannak?

 

Megválasztásom óta kiemelten nagy figyelmet fordítottam arra, hogy jól használjuk ki lehetőségeinket. Ma már szerencsére elmondható, hogy a kerület jó helyzetben van abban a tekintetben, hogy anyagi forrásait számos sikeres állami pályázattal tudtuk tovább bővíteni. 2011-ben például a Kosárfonó utca két társasháza – összesen 374 lakása – több mint 222 millió forint támogatást nyert egy pályázaton. Tavaly decemberben készült el a polgármesteri hivatal akadálymentesítése szintén állami pénzből, mely a kerekes székkel élők, valamint a látás- és hallássérült emberek egyszerűbb közlekedését teszi lehetővé az épület falain belül és kívül. 72 millió forintot nyertünk a Kispesti Uszoda korszerűsítésére, amelynek segítségével lehetővé válik, hogy a medencék vizét megújuló energiaforrással, napenergiával fűtsék. A legújabb sikeres pályázat pedig a Csillagfény Bölcsődéhez fűződik, az intézmény infrastrukturális fejlesztésére és kapacitásának bővítésére 150 millió forintot kapott az államtól.

Látható, hogy a sok előkészítő munka meghozza a gyümölcsét. Szoros, naprakész kapcsolatot tartok fenn az önkormányzat Fidesz-KDNP által jelölt két alpolgármesterével, Kovács Bencével és Ékes Gáborral. Ők a mindennapokban, helyben segítik elő Kispest fejlődését, míg jómagam az országgyűlésben az állami lehetőségeket kihasználva igyekszem Kispest javára tenni.

 

Egy szégyenfolt is eltűnt a kerületből.

 

Hosszú évek óta rontotta a városképet a Kossuth tér melletti üres területen álló használaton kívüli hatalmas daru. 2010-ben tettem ígéretet arra, hogy a kerület központját csúfító monstrumot elbontjuk, bár jól tudtuk, hogy a terület nincs az önkormányzat tulajdonában. Az elmúlt években többször is felszólítottuk a bérlőt a bontásra, sőt az önkormányzat bírságot is szabott ki rá, de ezek nem értek célt. Ebben a visszás helyzetben nem volt egyszerű a dolga az önkormányzat legnagyobb frakcióját adó Fidesz-KDNP szövetségnek. Végül azonban csak sikerült eredményt elérnünk: 2012. júliusban eltűnt végre a daru. De úgy gondolom, hogy a nagy dolgok mellett egy-egy kisebb siker is nagyon fontos, ehhez pedig elengedhetetlen az itt élőkkel a folyamatos kapcsolattartás. Nemrégiben például egy mozgássérült, négygyermekes kispesti asszony fordult hozzám azzal, hogy a háza előtti rossz állapotú járda miatt képtelen volt egyedül kijutni otthonából. Az évek óta fennálló problémát mindenképpen záros határidőn belül szerettem volna megoldani, így társaimmal együtt saját kezűleg betonoztuk le a kérdéses útszakaszt.

 

A Parlament több törvénymódosítást is elfogadott az Ön javaslatára.

 

Főként az élelmiszerbiztonságra koncentráltam az elmúlt időben, hiszen nap mint nap mindenki fogyaszt valamilyen ételt, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű az.  A célom egyértelműen az, hogy kemény törvényi szabályozással és a lényegesen szigorúbb szabályok betartatásával meg tudjuk akadályozni, hogy szemét kerüljön a magyar emberek asztalára. Javaslatomra lényegesen szigorodtak az élelmiszerek forgalomba hozatalának feltételei, és a bírságok is jelentősen emelkedtek, mindemellett még az új Büntető törvénykönyvbe is bekerültek a szigorítások, 2013. július 1-jétől már börtön is járhat az élelmiszerhamisításért. Külön öröm számomra, hogy szinte egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvénymódosításaimat.

 

Számos átalakuláson megy keresztül napjainkban a közigazgatás, a kispestiek győztesei vagy vesztesei lesznek a változásoknak?

 

A változásoknak köszönhetően mindenkinek egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyeket elintézni. Ezzel egyértelműen csak nyernek a kispestiek. A kormánypárti módosításnak köszönhetően járásközpont lesz a kerület. Itt is kialakítanak Kormányablakot, ahol hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között várják majd az állampolgárokat. Minden önkormányzattal és állammal kapcsolatos ügyet el lehet majd intézni a kerületben, és nem kell máshová szaladgálni. Meggyőződésem, hogy a változások minden kispestinek megkönnyítik majd az életét.

 

 

Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője

A Budapesti Piarista Gimnázium elvégzését követően jogászként diplomázott. 40 éves, nős, öt gyermek édesapja. 2000-től 2002-ig Harrach Péter szociális és családügyi miniszter kabinetfőnöke, 2010-től egyéni országgyűlési képviselő a Parlamentben. 2011. januártól kormánymegbízottként vezeti a Pest Megyei Kormányhivatalt.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.