2022. május 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Értékmegőrzés maketteken

Főoldal>Közülünk>Értékmegőrzés maketteken
 
Írta: Szerk.
2019. június 14. 14:12
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A Wekerletelep nem csak Kispesten, hanem Budapesten és az országban is az építészeti kuriózumok közé tartozik. Egy Wekerlén élő építész, Smekál Tamás, akinek hivatása mellett a makettezés a hobbija az utókornak szeretné megőrizni a városrész egyedi épületeit, amelyek közül az első típusépületet már el is készítette, de tervei között szerepel minél több épület megörökítése is. Munkái megcsodálhatók az SM Papírmakett Facebook-oldalon is.

Annak, aki csak hallomásból ismeri a makettezést, kérem, foglalja össze, mi is ennek a lényege.

A makett az a valóság egyfajta méretarányos kicsinyített mása, amelyből többféle is létezik: a tárgyát, méretét, anyagát, vagy működését tekintve. Ez utóbbi már inkább a modellezés ismérve. Akár önálló tudományágat is fel lehetne építeni belőle, annyira széleskörű. Persze ez azt is jelenti, hogy lehet specializálódni egy-egy irányba, tehát egy makettező nem biztos, hogy mélyen jártas minden válfajban a sajátján kívül – magam biztosan nem. Anyagot tekintve lehet maketteket készíteni papírból, műanyagból, fából, sok más anyagból. Emellett létezik az építészeti modellezés, amelynek során az építészek elkészítik az elképzelt épületet, amolyan prezentáció jelleggel. Ennek is más technikája és talán egy kicsit nagyobb presztízse van, mint például a hobbinak nevezhető makettezésnek.

 

Ön melyik részével foglalkozik?

Engem az épületek makettezése érdekel igazán, elsősorban papírból, nyilván ez a szakmámból is adódik, ugyanis építész vagyok. Emellett még közel áll hozzám a vasútmodellezés is. Ez azért is jó, mert ezt a kettőt könnyű összekötni, hiszen a vasútmodellek elkészítéséhez is hozzátartozhat az épületek makettezése. A harckocsik, járművek és hasonlók engem valahogy soha nem kötöttek le.

 

 

A mai modern korban mennyire hódít teret a makettezésben a számítástechnika?

Nagyon sokat segít, olyannyira, hogy akár mindent meg lehet alkotni számítógéppel. Én viszont jobban szeretem vegyíteni a kézzel készült dolgokat és a digitális technikát, az informatikát. Ez alatt azt értem, hogy a makettjeimet kézzel festem meg, majd azokat beolvasva, számítógéppel dolgozom fel. Már ez is óriási segítség, akár a sokszorosításhoz, akár a folyamatok meggyorsításához.

 

Hogyan jött Önnek a makettezés iránti érdeklődése?

Már a gyerekkoromban is szerettem legózni és építgetni, emellett voltak akkoriban is ezek a füzetből kivágható és összerakható épület makettek, amelyek magyar műemlékeket ábrázoltak. Nagyon tetszettek. Sajnálom, hogy ez manapság úgy tűnik, kikopóban van. Életem folyamán – még ha kisebb szünetekkel is, de – mindig megmaradt a makettezés iránti érdeklődésem, amely az építész tanulmányaim elvégzése során is erősen megmaradt, a mai napig.

 

 

A már elkészített megannyi munkából ki tudja emelni, hogy Ön számára melyik a legkedvesebb?

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár rekonstrukciója során az épület makettjét készítettem el 1999-ben. Ez a helyszínen a mai napig megtalálható. Azért is ez az egyik legkedvesebb számomra, mert ez volt az első nagyobb léptékű munkám, hiszen nagyjából fél évig készült. Abból a szempontból is az elsők között volt, hogy már nem csak a szobában, egy polcon díszelgett, hanem egyfajta kiállított tárgyként bárki megtekintheti. Ezért a lehetőségért köszönettel tartozom Hegedűs Péter és Hefkó Mihály Ybl-díjas építészeknek, a rekonstrukció tervezőinek.

 

 

Mik a lépései egy makett elkészítésének?

Elsőként a makettezni kívánt épület terveit meg kell szerezni, minél nagyobb részletességgel. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor alaposan körbe kell járni, kimérni a távolságokat, akár körbefotózni az épületet magát. Én általában tervek alapján szoktam dolgozni. Aztán el kell képzelni fejben, hogy hogyan épül fel, milyen lapokból, milyen elemekből. Ezek után el lehet kezdeni a lapok megfestését, amelyet aztán lehet számítógéppel tovább feldolgozni, vagy sokszorosítani is.

 

Milyen indíttatásból vágott bele a wekerletelepi épületek makettezésébe?

Az első indok, hogy én is wekerlei vagyok, másrészt építész. Wekerletelep pedig amellett, hogy egy gyönyörű része Kispestnek, építészetileg is óriási örökséget hordoz magában. Mivel szeretem a makettezést, úgy gondoltam, a wekerlei típusépületek ilyenfajta megőrzésével szeretném ápolni ezt az örökséget. Egyelőre egy típusépület készült el, amelyet „makettfüzet” formájában hamarosan meg is lehet vásárolni, és otthon bárki összerakhatja. A jövőben pedig szeretnék minél több típusházat megörökíteni. Ezt az AK II-es – a Wekerlei Társaskör Egyesület kiadványának jelölése szerinti – házat (képünkön) kicsit idealizálva alkottam meg, leginkább olyannak, amely építészetileg minél jobban az eredeti elképzelés szerinti állapotát mutatja.

 

Fotók: Facebook (SM Papírmakett)

 
0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.