2019. október 15., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
 Friss kommentekTwitter
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Fejlesztések helyett politikai provokáció

Főoldal>Közérdekű>Fejlesztések helyett politikai provokáció
 
Írta: Szerk.
2018. február 08. 15:28
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Botrányos fotókon mutatta be a bölcsődék és óvodák nem egy helyen siralmas állapotát Dódity Gabriella Fideszes fejlesztéspolitikai tanácsnok. A rózsaszín mázba nem illő felvételek láttán a képviselő szerint Gajda Péter (MSZP) polgármester befogná száját, ezért megnyirbálta jogkörét, és a képviselő személyes feladataként deklarálta a fejlesztési források felkutatását. A kispesti Fidesz szerint ez csak politikai provokáció, és nem rajtuk kellene számon kérni azt, hogy Burány, Hiller és Gajda képtelen fejlesztési forrást hozni Kispestre.

A kispesti bölcsődék és óvodák felújításáért küzd a kispesti Fidesz-KDNP frakció, ennek érdekében írásos javaslatcsomagot készít Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok Gajda Péter polgármesternek azt kérve, ha már újabb egy milliárd forinttal terhelik Kispest költségvetését, azt a kispesti gyerekek érdekében a bölcsődék és óvodák teljeskörű felújítására fordítsák. A képviselő valamennyi intézményről fotókkal illusztráltan számolt be közösségi oldalán.

 

Botrányos képek kerültek nyilvánosságra beszögelt ablakokról, beázó csoportszobákról, penészes szekrényekről és falakról, világítótest és armatúra nélküli lámpákról, az ÁNTSZ által is többször kifogásolt állapotú konyhákról. Döbbenetes, de nem egy olyan intézmény van Kispesten, amelyet a ’70-es években adtak át, és nagyon sok minden még eredeti állapotban van. Nem egy intézményben több évtizedes mosdók és konyhák működnek. Sok helyütt a poros, néhol feltöredezett beton burkolatú udvarok elhanyagoltak, balesetveszélyesek. Több helyen a legegyszerűbb felújításokat, átalakításokat is csak ígérgeti a városvezetés. Nem egy intézményben átadáskori, több tízéves vizesblokkok vannak, de talán a legmegdöbbentőbb a wc deszka nélküli wc-k, hetek óta nem működő fűtés, vagy a többször jelzett intézkedés nélkül maradt beázó csoportszobák.

 

 

 „El akarnak hallgattatni”

 

A rideg valóság kiakasztotta a polgármestert. De nem saját párttársán, a karbantartásért felelős Kránitz Krisztián VAMÜSZ igazgatón, MSZP-s képviselőn kérte számon az állapotokat, és városvezetőként sem gondolkodott el a látottakon, hanem a Fideszre mutogat. Elvette a fejlesztéspolitikai tanácsnok azon feladatát, hogy elmaradó intézkedést látva jelzést tegyen a polgármesternek, és a források felkutatását személyes feladataként határozta meg. A testületi ülésen pedig egyszerűen csak úgy fogalmazott Dódity Gabriellának, ne hergeljen, hagyja békén az önkormányzatot, és hagyja őket dolgozni.

 

- A módosításokat csak úgy tudom értelmezni, hogy politikai értelemben el akarnak hallgattatni, mert megmutattam, némely intézményben milyen körülmények között hagyják gyermekeiket a kispestiek. Ezt támasztja alá a feladataim közül kihúzott rész is, amely arra adott lehetőséget, hogy intézkedést kezdeményezzek a polgármesternél, ha karbantartási, javítási mulasztását észlelek. Három alpolgármestere és két MSZP-s országgyűlési képviselője is van Kispestnek, Burány Sándor és Hiller István mit tettek a kerületért? Kispest baloldali vezetése saját szegénységi bizonyítványát állította most ki, mert hiába adtak a kispestiek teljes felhatalmazást önnek és alpolgármestereinek, országgyűlési képviselőinek, tőlem, itt helyben ellenzéki képviselőtől várják a megoldást. Úgy tűnik, önnek és csapatának sem érdekérvényesítő képessége, sem lobbiereje nincs ahhoz, hogy Kispestet fejlesszék. Annak, hogy egyszemélyes feladatomként deklarálják a források felkutatását, két olvasata van. Az egyik egy beismerés; a kerület vezetésének önvallomása saját tehetetlenségéről. A másik a bűnbakkeresés; politikai értelemben bűnbakot keresnek saját sikertelenségük leplezésére, arra, hogy képtelenek forrást hozni Kispestnek - mondta Dódity Gabriella a testületi ülésen, ahol azt is szóvá tette, enyhén szólva is cinikus azon a Fideszen számon kérni bármit is, aki az elmúlt években több milliárd forinttal segítette Kispestet. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő azt tette fel kérdésként, mi lesz akkor a feladata az önkormányzat által megbízott pályázatíró cégnek. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő szerint pedig ez az egész egyszerűen csak politikai provokáció, hiszen a fejlesztéspolitikai tanácsnoknak címzett, az SZMSZ kihúzott és hozzátett része valamennyi képviselő feladata.

 

Nem segít a Fidesz?

 

A képviselő érvként sorolta fel, hogy az előző ciklusban dr. György István főpolgármester-helyettes kabinetében közösen dolgoztak jó néhány kispesti fejlesztésen. Megújult az Ady Endre út első szakasza 500 millió forintért, a felújított részen megújult a villamospálya, amely azóta is szakaszokban folytatódik. Teljesen újjáépült a Sibrik-felüljáró mintegy 3,6 milliárd forintból, és bár jogi viták akadályozzák a befejezést, szintén 400 milliós beruházás keretében részben megújult a Határ úti buszvégállomás is. Ugyanebben az időszakban Kispest negyed milliárd forintot nyert a Tér_Köz pályázaton a nemrég elkészült Kossuth téri parkoló, valamint a Jézus Szíve Plébánia környezetének rendezésére is. Azt is elmondta, amióta Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnokaként dolgozik, 110 millió forintot nyert Kispest a Fővárosi Önkormányzat Tér_Köz pályázatán a wekerlei kispiac fejlesztésére, és kormánydöntés értelmében 30 millió forintot a Szivárvány óvoda felújítására. Jelenleg pedig arról tárgyalnak dr. György István választókerületi elnökkel közösen a Kézilabda Szövetséggel, hogy a Vass Lajos Általános Iskola udvarára egy szabadtéri kézilabdapálya épüljön.

 

Adósság átvállalás

 

A kormány 2013-ban mintegy 1,8 milliárd forint adósságot vállalt át Kispesttől, amelyet az MSZP-s városvezetés vettfel a 2006-os választások előtt. És most, alig négy évvel ezután ismét egy milliárd forint hitelt vesz fel kispest. A Fidesz-KDNP frakció szerint felelős gazdálkodással, hitel nélkül is meg lehetne oldani az intézmények felújítását, és a karbantartásra is a mostaninál sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani.

Sokszor a karbantartás, az egyszerű hibák javítása sem megy gyorsan, elfogadhatatlan, hogy a gyerekek illemhelyiségében nincs wc-deszka. Ez nem fejlesztési forrás, hanem odafigyelés kérdése – mondta lapunknak Dódity Gabriella. Kránitz Krisztián, a VAMÜSZ vezetője, MSZP-s képviselő próbálta menteni a menthetőt, és azzal hárított, hogy az óvodák és bölcsődék felújítását egy hároméves terv alapján végzik, a wc-deszkák pedig azért nincsenek még felszerelve, mert már nem lehet kapni azt a típust. Erre Dódity Gabriella jelezte a karbantartásokért felelős VAMÜSZ vezetőjének, hogy két nappal ezelőtt köszönte meg neki az intézmény vezetője a közbenjárást, mert a látogatása után fel lettek szerelve a wc-deszkák. Egyúttal javasolta azt is Kránitznak, hogy a wc-deszkák pótlását vegye ki a hároméves felújítási tervből, és tegye át azt a karbantartási feladatok közé.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.