2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Folyamatosan bővülnek a nem sürgősségi ellátások is

Főoldal>Közérdekű>Folyamatosan bővülnek a nem sürgősségi ellátások is
 
Írta: Szerk.
2020. május 18. 10:44
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Az országos mutatók kedvezően alakulnak, de továbbra is fegyelmezetten kell viselkednie mindenkinek, szükséges az eddig megszokott 1,5-2 méteres védőtávolságot is tartani – mondta lapunknak adott interjújában Dr. Kumin Marianna, a Kispesti Egészségügyi Intézet főorvos-főigazgatója. A főigazgató beszámolt arról is, hogy május 19-től a mammográfia, csontsűrűség, panoráma RTG is elérhető lesz az intézményben, ahol a korlátozások ideje alatt sem állt meg az élet.

Kispest.info: A legutóbbi, néhány héttel ezelőtti beszélgetésünk óta mik azok a legfontosabb fejlemények kispesti, budapesti és országos vonatkozásban, amelyeket fontosnak tart kiemelni?

 

Dr. Kumin Marianna: Kispest minden szempontból jól vizsgázott. Az Operatív Törzs naponta, az élet minden területét érintő, a járványhelyzet idején megváltozott rutinok részletes kidolgozásával, annak napi ellenőrzésével, az időben hozott helyes intézkedéseivel, a folyamatos gondoskodás, segítségnyújtás biztosításával a segítők széles körének bevonásával jeleskedett. A lakosság pedig, az intelmek tudomásul vételével és fegyelmezett magatartásával hozzájárult a kerületi mutatószámok kedvező alakulásához. A kerületi idősellátásban nem volt tapasztalható semmilyen kifogás az ellenőrzéskor, a letesztelt gondozottak és gondozók körében egyetlen pozitív eset sem volt. Ugyanezt mondhatom el az Egészségügyi Intézet szempontjából is. Nem volt koronavírus fertőzött dolgozó, illetve beteg, köszönhetően a kezdetektől működő rendkívül szigorú beléptető rendszernek és védelmi rendszabályoknak, miközben mindvégig zajlott a betegellátás a miniszteri rendelet engedte keretek között.

 

A budapesti és országos vonatkozásokat nem tisztem elemezni. Ami biztos, kedvezően alakult a járványgörbe íve, nem volt tömeges megbetegedés. Jellemzően – mint a világon mindenhol – az idősotthonokban és egészségügyi intézményekben, mint gócpontokban sűrűsödött a fertőződés. Ezért is örömteli, hogy kerületünkben e két szféra intakt maradt. 

 

Kispest.info: A Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Merkely Béla úgy fogalmazott egy televíziós riportban, hogy a járvány tankönyvi értelemben véget ért, de járványveszély még mindig van. Ez pontosan mit jelent, és Ön szerint egy ilyen helyzetben mik a legfontosabb teendők, mi a felelős magatartás?

 

Dr. Kumin Marianna: A Rektor úr megfogalmazása azt jelenti, hogy az országos mutatók kedvező alakulása megengedi, hogy lassan, óvatosan, mindenki visszatérjen a járványt megelőző életviteléhez. Mivel azonban a vírus még jelen van, így az eddigihez hasonló fegyelmezettséggel kell élnünk továbbra is. Szükséges a megszokott védelmi rendelkezések következetes és folyamatos betartása. Jelenti ez mindenekelőtt, a maszkviselést, a 1,5-2 méteres távolságtartást, a fokozott higiénés ajánlások követését.

 

Kispest.info: Jelenleg is zajlik a magyarországi orvosi egyetemek koordinálásában egy európai szinten is egyedülálló, országos, reprezentatív laboratóriumi vizsgálat. Mi ennek a jelentősége?

 

Dr. Kumin Marianna: Egyrészt a több mint 17 ezer kiválasztott lakosnál elvégzett PCR-tesztből elegendő információ áll majd rendelkezésre, ami segíti az ősszel várható második hullámra való felkészülést. Átfogó képet mutat az ország átfertőzöttségéről, emellett kialakul egy regionális kép, ami jelzi hol vannak azok a gócpontok, ahonnan újra elindulhat egy megbetegedés hullám. Másrészt az eddigi eredmény azt igazolja, hogy nem volt korai az „élet” újraindítása.

 

Kispest.info: Bizonyos részadatokat már nyilvánosságra hoztak, amelyek azt mutatják, hogy rendkívül alacsony az átfertőzöttség. Ez már lehet optimizmusra okot adó előjel? Vannak-e már kispesti adatok?

 

Dr. Kumin Marianna: Az eddigi több mint 8 ezer levett mintából meglepően kevés, mindösszesen 2 fertőzöttet azonosítottak. Az alacsony átfertőzöttség (a népesség 0,6 %-a fertőződhetett meg), annyit jelent, hogy jól reagált az ország a járványhelyzetre, fegyelmezetten betartva a kötelező védelmi rendszabályokat, valamint a WHO ajánlásával is végre megerősített általános maszk viselés erős ajánlásával és bizonyos nagyobb forgalmú helyeken kötelezővé tételével. Egyes prognózisok szerint a nyár bizonyára erősen lelassítja a terjedést, esetleg átmenetileg meg is állíthatja. Ez utóbbiban én némileg kételkedem a világban beinduló turizmus miatt.

 

A kispesti adatok mindig kedvezően alakultak. A hatósági karanténban lévők zömét a külföldről hazatért emberek teszik ki (30-45 fő között mozgott a számuk), 1 hete ez kicsit nőtt 50 +/- 1-2 fő, de az igazolt fertőzöttek száma mindvégig igen alacsony volt, jelenleg 4 fő.

 

Kispest.info: Kell-e tartani attól, amiről Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján, miszerint akár második hullámban, akár szezonálisan újra támadhat a járvány? Mit tehetünk ennek elkerüléséért?

 

Dr. Kumin Marianna: Igen, azt gondolom, ez az aggály valós. Nem alakult ki nyájimmunitás, nagyon kevesen és enyhe mértékben fertőződtek meg. Ugyanakkor az országok szélesre tárják kapuikat, megindul a turizmus, emiatt én a magam részéről akár egy nyári esetszám növekedéstől is tartok, egy igen valószínű őszi újabb hullám megjelenése mellett. Azonban ezt egyrészt a nagyszámú tesztelés során kiszűrt fertőző személy gyors izolálásával, másrészt az eddigihez hasonló fegyelmezett magatartással lehet szelídíteni. Jelenti ez az egymást óvó arcmaszk viselését, a 1,5-2 m-es védő távolság betartását, a tömeges találkozások lehető mellőzését. Ezen egészségügyi szabályok követése mellett csökkenhet az újra megjelenő járvány súlyosságának mértéke.

 

Kispest.info: A Kispesti Egészségügyi Intézetben óvatos ütemben, szigorú feltételek mellett elkezdett újraindulni a nem halaszthatatlan területeket érintő orvosi ellátás. Hol tartunk most? Mik a várható további fejlemények?

                                                  

Dr. Kumin Marianna: Május 4-étől a teljes körű kardiológiai ellátás elindult (ABPM, Holter mellett a szív ultrahang is). Indokolt esetben megtörténtek a radiológiai vizsgálatok mellett a végtagi ér és hasi ultrahang vizsgálatok is. Május 19-től emellett a mammográfia, csontsűrűség, panoráma RTG is elérhető lesz. Eseti egyéni gyógytorna biztosított volt a műtét utáni izom-ideg károsodás kivédésére már 4-étől. Ez a szolgáltatás fog tovább bővülni a fizikoterápián belül a lézer, bioptron és mágnes-ágy kezeléssel. A Labor is beindult kihelyezett telephelyen, egyeztetett időpontban kereshetik fel a Betegek. Most a nyitás második fázisában elindul a szemészeti rendelés, igaz személyi okok miatt csak csekély óraszámban, mivel sikerült számukra egy speciális védőfelszerelést biztosítani. Az életkori korlát várhatóan június 1-jével oldható fel. Ez teszi lehetővé az ellátás további szélesítését, amikor megindulhatnak a párhuzamos és délutáni műszakok, az endoszkópos diagnosztika, a komplett belgyógyászati rendelés és a kúraszerű infúziós kezelések is.

 

Kispest.info: A közösségi médiában voltak olyan hangok és hírterjesztések, hogy az Egészségügyi Intézetben nem indult újra az élet. Az egészen mást mutató valóság ismeretében mi a véleménye az ilyen keringő, már-már "rémhírekről"?

 

Dr. Kumin Marianna: Röviden: bosszantóak. Én magam nem vagyok fent semmilyen közösségi felületen, ellenben folyamatos tájékoztatást adok az intézeti honlapon minden fontos információról. Az Intézet vezetése és kollektívája maximális erőfeszítéssel végzi a feladatait. Miközben az elismerés hangja ritkán szólal meg a vélt, vagy valós kifogás nagyon gyorsan hallatszik nem nyíltan, hanem kerülő úton. Rendelkezésre áll ugyanis az online elérhetőségünk, és a valós kifogásokat bizonyíthatóan a legrövidebb időn belül orvosoljuk.

 

Amíg több szakorvosi rendelő bezárt, mi kezdettől működtünk délelőtti nyitva tartással. Idős orvosaink távolból történő gyógyítása és a fizikai jelenléttel járó csekély betegforgalom okán ez elegendőnek bizonyult. Sürgős ellátás nem maradt el. Telemedicinálisan pedig jelentős számú eset kezelése valósult meg.  Április 27. óta a rendkívüli vérvevő hely (a Berzsenyi utcai háziorvosi rendelőben) fokozott óvintézkedés betartása mellett kitűnően működik. Számos felületen kértük, hogy naponta 10-12 óra között egy megadott mobilszámon egyeztessék az időpontot, nem a Központi labor vezetékes számán, nem a Berzsenyi rendelő számán.

 

Kispest.info: Lehet-e egy ilyen helyzetben más, a "békeidőben" nagy jelentőségű célokkal foglalkozni, mint amilyen az egynapos sebészeti ellátás kialakítása Kispesten? Ez egy több lépcsős folyamat, amelyről korábban már beszélgettünk, hol tart ez most, mik és mikor lehetnek a következő lépések?

 

Dr. Kumin Marianna: Valóban a koronavírus-járvány rendkívüli helyzet elé állította a világot, a mi mikrovilágunkat is. Nagyívű terveink e pillanatban a stagnálás fázisában vannak. Csak remélni tudom, hogy ha megcsúszva is, de elindulhatnak az egynapos sebészeti ellátás kialakításával kapcsolatos hosszas előkészítő munkálatok a nyár folyamán. Első lépcsőben a laboratórium földszintre költözésének, a jelenlegi területükön pedig a mozgásterápia kialakításának kell megvalósulni legkésőbb őszig.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.