2019. július 16., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
október (66)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gajdáék továbbra sem adnak helyet az ellenzéki képviselőknek

Főoldal>Közélet>Gajdáék továbbra sem adnak helyet az ellenzéki képviselőknek
 
Írta: Szerk.
2018. december 05. 12:12
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Maratoni képviselő-testületi ülést tartottak az év utolsó hónapjában. Az önkormányzat kommunikációs felületein, egyebek mellett a közintézmények előtti táblákon az ellenzéki pártok továbbra se kaphatnak helyet, azokon a polgármester és párttársai, pártszövetségesei szerepelhetnek. Emellett döntöttek a Városközpont rendezési tervéről is, amelyben a Kossuth téri piac melletti Katica utca sétálóutcává alakítása, ezáltal a parkolóhelyek esetleges csökkentése is lehetőségként szerepel, valamint a wekerlei parkolási problémák, illetve az ivóvíz ólomtartalma is szóba került.

Leszavazta a baloldali városvezetés Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) egyéni képviselői indítványát, amely szerint az önkormányzat kommunikációs felületein, egyebek mellett a közterületi hirdetőtáblákon arányosan kaphassanak helyet a polgármester és szövetségesei, valamint az ellenzéki pártok képviselői is.

 


A Fidesz-KDNP frakció nem először emelt szót az ellen, hogy a baloldali városvezetés kommunikációs stratégiája egyoldalú és elfogult. 2015-ben nyújtották be elsőként előterjesztésüket, az önkormányzat által a kispesti adófizetők pénzéből finanszírozott kommunikációs médiafelületek igazságos elosztása érdekében, javasolva, hogy azokon a választási eredmények arányában kapjanak helyet a pártok képviselői. Javaslatuk valamennyi önkormányzati médiafelületre vonatkozott, beleértve a Kispest TV-t, a Kispest újságot, a Kispest.hu weboldalt, valamint a közintézmények előtti információs tájékoztató táblákat. Az azóta eltelt időben további jelentősen bővült a médiafelületek száma, de a korábbi gyakorlathoz képest semmilyen pozitív változás nem történt, azokon továbbra is szinte csak a baloldali képviselők kapnak helyet.

 

Jogsértő eljárás

Gajda Péterék (MSZP) a jogsértéstől sem rettentek vissza annak érdekében, hogy kizárólag saját embereiket szerepeltessék például az önkormányzati hirdetőtáblákon. Ismert, az országgyűlési választási kampányban emiatt 400 ezer forintos büntetést is kapott az önkormányzat a Választási Bizottságtól, mivel azokon csak a baloldali jelöltek, Burány és Hiller kaptak helyet. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a következő évi költségvetésben, amikor az önkormányzati választások miatt még égetőbb lesz, hogy Gajda Pétert minél több helyen, minél jobb színben tüntessék fel, mekkora összeggel emelik majd a kommunikációra fordított költségkeretet. Az ugyanis folyamatosan emelkedik, idén újabb 20 millióval. Csak viszonyításképpen, a költségvetésben 150 millió forint lelhető fel külön soron, amely ennél az összegnél valószínű magasabb. Ehhez képest az Egészségügyi Intézet fejlesztése soron csak 9,5 millió forint, az épület felújítására pedig 157 millió forintot tüntettek fel, de a felújításhoz még hozzá sem kezdtek. A panel programra 13 millió forintot, míg a Kossuth téri piacon az önkormányzati U sor felújítására 20 millió forintot terveztek az idei költségvetésben.  

 

Levette volna napirendről

Gajda Péter egyébként jól láthatóan nem is akar foglalkozni azzal, hogy más pártok önkormányzati képviselői is megjelenjenek az önkormányzati felületeken, mivel az önálló képviselői indítvány tárgyalása előtt megjegyezte: „Mivel képviselő Úr nincs jelen, így az egyéni képviselői indítványát nem tudjuk tárgyalni”. Ezt azonban nem tehetik meg, erre a jegyző is felhívta a polgármester figyelmét. A Fidesz-KDNP frakció kezdeményezésével a Jobbik és az LMP is egyetértett, de 5 igen, 5 nem, 6 tartózkodással elutasította a baloldali testület az indítványt.

 

Csökkenhet a parkolók száma a Kossuth téri piacnál

Elfogadta viszont a baloldali városvezetés a Városközpont építési szabályzatát, amely egyebek mellett lehetőséget ad a Katica utca sétáló utcává alakítására, amely további parkolóhelyeket vonna el a területtől. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok több ízben kérte, hogy a szabályzat ne adjon lehetőséget a parkolóhelyek csökkentésére, pláne ne az amúgy is parkolási gondokkal küszködő Kossuth téri piac környékén. Véleményüket azonban nem vették figyelembe, az elfogadott rendelet elvi lehetőségként a parkolóhelyek további csökkenését is lehetővé teszi.

 

Ismét kevesebbet kap a Misszió Alapítvány

Az igényelt 800 ezer forintos támogatás helyett csak 300 ezer forintot szavazott meg a baloldal a hajléktalanok karácsonyának megszervezéséhez és egyéb költségekhez a Misszió Alapítvány „Micva Ház”-nak. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok, aki a magasabb összeg megadását javasolta, felszólalásában hangsúlyozta, az alapítvány nemcsak menedéket és ételt ad a nehéz helyzetbe kerületi embereknek, hanem a munka világába való visszailleszkedésben is segítik őket, ami nagyon fontos. Vinczek György (MSZP) álláspontja szerint ez az összeg messze meghaladja az egyéb civil szervezetek arányos támogatási kérelmét, így leszavazva a magasabb összeget, a hajléktalanokat gondozó alapítvány csak 300 ezer forintos támogatást kap most év végén.

 

Továbbra sem tisztázott, honnan kerül ólom az ivóvízbe Wekerlén

Továbbra sem tisztázott, hogy több wekerlei bölcsődében és óvodában miért mértek nyáron az ivóvízben magasabb ólomtartalmat. Az önkormányzat korábbi, október 17-i  közleménye szerint ugyanis a VAMÜSZ megvizsgálta a wekerlei gyermekintézményeket, és megállapították, az intézményekben nincs ólomvezeték, ezért az ólomszennyezés forrása a vízművek hálózata lehet. Dódity Gabriella a testületi ülésen elmondta: a közlemény kiadását követően levélben kereste fel a Fővárosi Vízművek vezérigazgatóját, aki arról tájékoztatta: pontos adatokkal rendelkeznek arról, mely ingatlanok vízellátása történik ólom bekötővezetéken keresztül, de nyilvántartásuk szerint ezek között nincs gyermekintézmény. A vezérigazgató elkérte a szóban forgó óvodák, bölcsődék pontos címét a képviselőtől, és elvégzik ismét a méréseket, amelynek eredményéről tájékoztatást fognak adni.

 

Dódity Gabriella a testületi-ülésen a fenti ellentmondás mellett szóvá tette azt is, hogy korábban írásban, és az előző ülésen szóban is kérte a jegyzőkönyveket, hogy melyik intézményekben milyen mérési eredmények születettek, amelyeket mind a mai napig nem kapott meg. Mint mondta, képviselőként megilleti az a jog, hogy információt kapjon. Egyben felszólította Gajda Péter polgármestert, hogy a tájékoztatási kötelezettségét vegye komolyabban mind a képviselők, mind a szülők felé.

 

Még mindig káosz a wekerlei parkolás

Képviselői kérdésben Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő a wekerlei vízelvezető árkok kapcsán arról érdeklődött, hogy a már kialakított 50 x 50-es árkok kapnak-e a jövőben egyéb burkolatot, illetve tervezik-e újabb árkok kialakítását. Patek Gábor, a  Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője elmondta, hogy lakossági bejelentések alapján eddig a legveszélyeztetettebb területeken végezték el a munkálatokat, de a vízszikkasztó árkok folyamatos kialakítása és véglegesítése csak a hosszabb távú terveik között szerepel.

 

Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő a wekerlei parkolási problémákra hívta fel a figyelmet, egyben felszólította a városvezetést az áldatlan állapotok megszűntetésrére. Kérte, hogy a rendészeti központ bevonásával számolják fel a szabálytalan parkolásokat a területen, amely az ott lakók életminőségét jelentős mértékben rontja. Egyúttal kérte, hogy az intézkedésekről és azok hatásáról írásban adjanak tájékoztatást. A képviselő jelezte azt is, hogy a Kossuth téri piacon elviselhetetlen csatornaszag van a zöldséges sor és a pavilonsorok között, kérte a városvezetést, hogy tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket. Kránitz Krisztián, MSZP-s képviselő, a VAMÜSZ vezetője a kereskedőkre hárította a felelősséget, mert szerinte ők öntenek az esővíz elvezető rendszerbe nem oda való dolgokat, húslevet és egyéb maradványokat. Eközben a VAMÜSZ csak a minimális, negyedévenkénti csatornatisztítást végzi el, amely nem orvosolja tartósan a problémát.

 

Helyzetleírást tartalmaz a sportkoncepció, fejlesztési terveket nem

A Fidesz-KDNP frakció támogatja Kispest sportkoncepciójának újraalkotását, de ez jelenleg inkább egy helyzetleírás, amely nem tartalmaz fejlesztési elképzeléseket, megvalósítandó célokat – hívta fel a figyelmet Dódity Gabriella, aki az egészséges életmódra, sportolásra való nevelés fontosságát is hangsúlyozta. – A szomszédos Kőbányán például minden óvodában megépültek az Ovi-Sport pályák, amelyeken a gyerekek a foci, kosárlabda, tollas vagy a röplabda sport alapjait is elsajátíthatják játékos formában, Kispest azonban nem vett részt a pályázatban, mert a városvezetés szerint drága – tette hozzá.

 

A Beszterce utcai óvoda udvarán megépített műfüves terület nem egyenértékű a multifunkciós óvodai sportpályákkal - hangsúlyozta a Fidesz-KDNP frakció.

 

– Az önkormányzat a saját politikai vállalásait sem teljesíti, hiszen például a wekerlei futókör is szerepelt Gajda Péter polgármesteri programjában, ám mégis a közösségi költségvetésben szavazták meg a kispestiek – mondta Ékes Gábor (Fidesz-KDNP). A képviselő szerint nem fedik a valóságot a sportcélokra fordított költségvetési források, ugyanis olyan kiadások is szerepelnek közöttük, amelyek meg nem valósult fejlesztéseket sorolnak fel, tehát a kerület kevesebbet költ ténylegesen sportcélokra.

 

– Az önkormányzat a saját politikai vállalásait sem teljesíti, hiszen a wekerlei futókör szerepelt Gajda Péter polgármesteri programjában, ám mégis a közösségi költségvetésből lehetett megvalósítani – mondta Ékes Gábor (Fidesz-KDNP). A képviselő szerint nem fedik a valóságot a sportcélokra fordított költségvetési források, ugyanis olyan kiadások is szerepelnek közöttük, amelyek meg nem valósult fejlesztéseket sorolnak fel.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.