2019. március 20., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
október (66)
szeptember (25)
augusztus (34)
július (28)
június (44)
 Friss kommentekTwitter
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
2016. június 20. 21:55
Gabi Sajnálattal olvastuk az óvodákkal kapcsolatos hírt, döntéseket... ma történt épp egy óvodai baleset a Bóbita óvodában... pedig tavaly ...
Piacfejlesztés és lakáskoncepció volt a téma a testületi ülésen
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Gulág-emlékév

Főoldal>Közülünk>Gulág-emlékév
 
Írta: Szerk.
2016. december 13. 11:27
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Rendhagyó történelemórákkal, emlékkonferenciával, recski kirándulással, egy kispesti Gulág-túlélőről forgatott dokumentumfilmmel, a témában kiadott könyvvel és egy Málenkij robotra elhurcoltak emlékművének állításával emlékeztet a Kispesti Társaskör a II. világháborút követő szovjet terror rémtetteire. Dódity Gabriella, az egyesület elnöke hangsúlyozta: nem szabad feledni, és nem szabad feledtetni hagyni a kommunizmus bűneit.

Magyarország kormánya a 2015. évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, amelyet 2017. február 25-ig meghosszabbítottak. Ezen emlékév keretében kiírt pályázaton nyert forrást a Kispesti Társaskör Egyesület az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől egy több hónapos, tartalmas programsorozat megvalósítására. Dódity Gabriella, az egyesület elnöke elmondta: Magyarországról megközelítőleg 600-800 ezer embert deportáltak lágerekbe, az elhurcolt magyarok egyharmada civil lakos volt, közülük csupán megközelítőleg háromszázezren soha nem tértek haza. Több százezer honfitársunk szenvedett, vált rokkanttá, vagy halálozott el a munkatáborokban, és több százezren fekszenek jelöletlen tömegsírokban. Mivel a túlélők az átélt borzalmakról évtizedekig nem beszélhettek, legtöbben magukkal vitték a sírba a szovjet lágerekben megélt szörnyűségeket. Annak érdekében, hogy ne merüljön feledésbe mindaz, ami a magyarsággal 1944-ben és az azt követő néhány esztendőben történt, mindenkinek kötelessége emlékezni és emlékeztetni a fiatalabb generációkat is a kommunista rendszer borzalmaira. Dódity Gabriella hozzátette: a Kispesti Társaskör Egyesület egyik alapító tagja, Fóris Kálmán 92 éves kispesti lakos is megjárta a kényszermunkatábort, civilként vitték el Kárpátaljáról, és 14 hónapot töltött Szolyván, Szanokon és Sztarij Szamborban. Életéről félórás kisfilmet forgattak, amelyet a bemutatót követően mind a konferencián, mind a rendhagyó történelemórákon levetítettek már.

 

Rendhagyó történelemóra a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban. Összesen négyet szervez az egyesület, 720 diák részvételével.

 

Málenkij robot emlékmű

 

A Kispesti Társaskör Egyesület az emlékév keretében Málenkij robotra elhurcoltak emlékművet is állíttat a Templom téren, amelyet a terveik szerint 2017. február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján avatnak fel. Mint ismeretes, a Vörös Hadsereg által elfoglalt magyar területeken romeltakarításra való hivatkozással, hazugsággal hurcolták el az embereket; a fegyveres szovjet katonák akár a nyílt utcáról is vittek el embereket. A begyűjtötteket semmiről sem tájékoztatták azon kívül, hogy egy kis munkát kell végezni front mögötti területeken. „Malenkaja rabota, malenkaja rabota”, ismételgették, ami magyarul kis munkát jelent. Így maradt meg a köztudatban a málenkij robot kifejezés, mint a kényszermunka szinonimája. Az elhurcoltakat napi 10-12 órás kemény munkára fogták, fő feladatuk a bányászat, út- és vasútépítés, fakitermelés volt. Végkimerülésig dolgoztatták őket, miközben élelmezésükről és egészségügyi ellátásukról alig gondoskodtak. Az emlékművet Hermann Zsolt szobrászművész és néhai Vénusz Gyula, Kispest Díszpolgára, a Kispesti Társaskör Egyesület korábbi alelnökének fia, Vénusz Gergely kőfaragó készíti el. Az alap elkészítését az önkormányzat vállalta, de az emlékmű teljes költségét az egyesület állja. Téglajegyek megvásárlásával bárki támogathatja az emlékmű megvalósítását. A jegy ára nincsen meghatározott összeghez kötve, bárki, bármennyi összeggel hozzájárulhat az emlékmű felállításához. A téglajegyhez az Ady Endre út 91. szám alatt lehet hozzájutni hétköznapokon 10 és 17 óra között, információt a 06 20 232 43 03-as telefonszámon lehet kérni.

 

Dr. Bognár Zalán, Dódity Gabriella, Menczer Erzsébet és Fóris Kálmán az Elhurcolva – magyarok a Gulágon konferencián.

 

Könyvet is kiadnak

 

A Kispesti Társaskör Egyesület egy 64 oldalas könyvet is megjelentetett az emlékév kapcsán „ELHURCOLVA – A Gulág elhallgatott története” címmel. A könyv egyik szerzője, Dódity Gabriella elmondta: a kötetben végigveszik a Gulág és a Málenkij robot előzményeit, célját, bemutatják a lágerbeli életet, és több oldalt szentelnek a kispesti Gulágtúlélő Fóris Kálmánnak is. Az ezer példányban ingyenesen elérhető könyvet az Elhurcolva – magyarok a Gulágon emlékkonferencián mutatták be, amelyen Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke és prof. dr. Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense tartottak előadást.

 

 

A könyv egy példányát odaadják valamennyi érdeklődő diáknak a rendhagyó történelemórákon, amelyből összesen négyet szerveznek 2017. február 25-ig, a tervek szerint 720 diák részvételével. A könyv elektronikus változatát a kispestitarsaskor@gmail.com email címen lehet igényelni.

 

Teltház a konferencián

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.