2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten

Főoldal>Közélet>Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. október 18. 11:27
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Gondoltatok már arra, mennyivel kényelmesebb volna, ha a szelektíven gyűjtött háztartási hulladékot nem kellene a gyűjtőszigetekre vinnetek, hanem házhoz jönne érte a Fővárosi Közterület-fenntartó? Hamarosan mindez megvalósulhat, hiszen közel 4,4 milliárd forintos uniós támogatást nyert el a Fővárosi Önkormányzat a Budapest egészén bevezetni kívánt házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kiépítéséhez.

Budapesten jelenleg több mint 900 gyűjtő-szigeten van lehetőség a hulladék szelektív elhelyezésére, házhoz menő gyűjtés pedig mintaprojektek keretein belül négy kerületben működik. Ahhoz, hogy az EU azon célkitűzéséhez, amely szerint 2020-ig átlagosan 50%-ra kell növelni a háztartási hulladék újrahasznosítását, a szigetes rendszer fejlesztése nem elég, ezért a házhoz menő rendszer bevezetése mellett döntöttünk, amely költségeinek 85 százalékát uniós forrásból sikerül biztosítani – tudtuk meg Dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettestől. Az új rendszerben a papírt, a műanyagot és a fémet gyűjtik majd szelektíven. Mivel utóbbiból kevés gyűlik össze a háztartásokban, azt a műanyaggal együtt lehet majd elhelyezni, azt az elszállítás után szétválasztják a válogatóműben. A gyűjtéshez a meglévő hulladékgyűjtők (kukák) mellett a társasházas övezetekben 2 db 240 literes, míg a családi házas részeken 2 db 120 literes edényt biztosít majd a közterület-fenntartó. A városias és a lakótelepi övezetekben hetente, a kertvárosi részeken havonta, míg a vegyes övezetekben kéthetente fogják a szelektív hulladékot elszállítani. A házhoz menő gyűjtés bevezetésével megszűnnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, csak az üveget lehet majd ilyen konténerekben elhelyezni. Ezeket azonban jellemzően üvegvisszaváltók közelében fogják elhelyezni, és a rengeteg rossz tapasztalat miatt kaloda fogja megvédeni attól, hogy felborogassák. A projekt részeként a tervek szerint új, környezetbarát üzemanyaggal működő gyűjtőautókat is vásárol a főváros. Az Új Széchenyi Terv Környezet-és Energia Operatív Programjának keretében támogatott projekt megvalósítása 2013 első félévében kezdődhet meg – tudtuk meg György Istvántól.

 

 

A Kispesti Önkormányzat is felismerte korábban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körüli áldatlan állapotokat, ezért 2011 nyarán tíznél is több gyűjtőt kerítettek körbe a tisztább és rendezettebb környezet megtartása érdekében.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.