2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Húsvéti idő

Főoldal>Kultúra>Húsvéti idő
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. május 07. 13:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A húsvét vasárnaptól pünkösdig terjedő időszakról Tercsi Zoltán esperessel, a Wekerletelep Munkás Szent József Plébánia plébánosával beszélgettünk.

A Húsvétot az egyház valójában 50 napon át ünnepli. Ezt, a húsvét vasárnaptól pünkösdig terjedő időszakot, húsvéti időnek hívjuk. A húsvéti időnek az öröm a sajátos jellege, ezért ennek az időszaknak a színe a liturgiában a fehér, azaz az öröm, a dicsőség kifejezése. Mivel a föltámadás titka, Jézus megdicsőülése nagyon mély üzenetet hordoz, az egyház fontosnak tartja, hogy hosszabb ideig tartson az ünnep. Legjelentősebb napok természetesen húsvét, majd pünkösd ünnepe, amely lezárja a húsvéti időszakot.

 

A húsvét utáni első kiemelt időpont a nyolcadik nap, mely valójában húsvét második vasárnapja. Ennek régebbi elnevezése Fehérvasárnap volt, mivel a húsvétkor megkereszteltek nyolc napon át hordták a fehér ruhát, amit ezen a napon vettek le. A közelmúltban ez az elnevezés megváltozott, II. János Pál pápa ugyanis úgy rendelkezett, hogy új neve Isteni Irgalmasság vasárnapja legyen, sajátosan is emlékezve arra, hogy Isten irgalma, melyre az egész emberiség rászorul, elsősorban Jézus keresztjében és halálában, föltámadásában mutatkozott meg. Sajátos most ebben az évben, hogy II. János Pál pápa boldoggá avatása is ezen a napon történt. A vasárnap különlegességéhez még az is hozzátartozik, hogy mivel idén húsvét vasárnap az egyik legkésőbbi lehetséges időpontra esett, az Isteni Irgalmasság napja, II. János Pál pápa boldoggá avatása egybeesett anyák napjával is.

 

A húsvéti vasárnapok történetei Jézus föltámadásának egy-egy jelenetét mesélik el. Húsvét második vasárnapján Tamás története hangzik el a misén. Amikor a tanítványok megérintik a föltámadt Krisztus sebhelyeit, Tamás előbb kételkedik, majd mikor ő maga is megérintheti a sebhelyeket, elmélyül a szívében a hit. Nem igazán szerencsés elnevezés, de sokszor használjuk azt, hogy hitetlen Tamás. Valójában ő a tipikus emberi utat járja végig, hogy egy jel, egy bizonyosság kell neki ahhoz, hogy hite megerősödjön.

 

A húsvéti idő, az 50 nap történetei az apostolok találkozásait írják le a feltámadt Krisztussal. Életük meghatározó élménye volt ez a találkozás, és a kezdeti bizonytalanságuk egyre inkább átalakult meggyőződéssé, amit majd a legnagyobb odaadással hisznek, vallanak, és mindent megtesznek azért, hogy ezt hirdessék.

 

A húsvéti idő végéhez közeledve a 40. napot mennybemenetelnek nevezünk. Mivel ez a 40. nap mindig csütörtökre esne, az egyház megadja a lehetőséget, hogy az azt követő vasárnapon emlékezzünk erre az eseményre. Idén ez most június 5-re esik. Jézus ekkor hívja meg utoljára apostolait, ez az utolsó alkalom, hogy megmutatja megdicsőült mivoltát, és a szemük láttára az égbe emelkedik. Eddig a napig a hit és az élmények megerősödése töltötte ki az apostolok életét, de a mennybemenetel elhozta számukra azt a jelzést, hogy mostantól küldetést kell teljesíteni. Jézust nem láthatják már, nekik kell az egyházat felépíteni úgy, hogy a jelekben Jézus ott legyen, megvalósuljon az egyházában, a szentségekben, amit mondott, miszerint „veletek vagyok minden nap a világ végéig”.

 

Az egyház üzenete ebben az időszakban az, hogy a föltámadt Jézusba vetett hit a válasz az emberi élet minden kérdésére és problémájára. De ez a válasz csak fokozatosan tud elmélyülni, idő kell hozzá, amíg képesek vagyunk magunkévá tenni, csakúgy, mint annak idején az apostolok. Az egyház legfőbb üzenete pünkösdig az, hogy a hitben el kell mélyülni. Nagyböjtben a szenvedő Krisztusra tekintünk, ez egyrészt a bűnbánatra indít, másrészről nekünk is erőt ad az élet szenvedéseihez. A húsvét pedig az örömet nyújtja, hogy az élet Isten ajándéka. Ezt pedig úgy tudjuk megvalósítani, elérni, ha Jézusba vetett hitünk elmélyül, imádságunkban és a szentmisékben találkozunk vele, és ő ezen keresztül békéjét és áldását nyújtja nekünk.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.