2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Jelentősen javul a kispestiek egészségügyi ellátása

Főoldal>Közérdekű>Jelentősen javul a kispestiek egészségügyi ellátása
 
Írta: Szerk.
2017. október 13. 17:34
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Centrumkórházi szerepet szánnak a Dél-pesti régióban található Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézetnek (ESZSZK) a most induló Egészséges Budapest Program keretén belül, amelynek köszönhetően jelentős mértékben javul egyebek mellett a kispestiek egészségügyi ellátása is. Minden idők legnagyobb egészségügyi fejlesztése során 700 milliárd forintot fordítanak budapesti és pest megyei intézményekre, ebből 188 milliárd forint jut a Dél-pesti Centrumkórháznak, amely 190 ezer négyzetméteres területen épül meg.

2010 után - a rendszerváltozás óta - a legnagyobb, több mint 500 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre az Orbán-kormány az egészségügyben, a vidéki nagyvárosokban és településeken. Ennek köszönhetően országszerte épültek, illetve újultak meg a kórházak és a szakorvosi rendelők. Az elmúlt évek vidéki fejlesztéseit követően idén megkezdik a budapesti és pest megyei intézmények felújítását is, amely nem csupán az infrastruktúrát, hanem az eszközállományt is érinti.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Szent László Kórházban jelentette be, hogy a következő években Budapesten három centrumkórház épül, további huszonöt kórházban, illetve hét önálló szakrendelőben valósul meg újabb fejlesztés 700 milliárd forintból.

- A magyar kormány úgy döntött, hogy vidék után Budapestre és az agglomerációra koncentrál. Korábban 500 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésre országszerte. A cél az, hogy a fővárosban is elérjük azt a színvonalat, amelyet vidéken már tapasztalhatnak a betegek. Ennek érdekében még idén 40 milliárd forintot fordítunk erre a célra – mondta el az egészségügyi államtitkár a Szent László kórházban tartott sajtótájékoztatón, a tervezett Dél-pesti Centrumkórház helyszínén.  

Dr. György István, Budapest kormánymegbízottja, Kőbánya és Kispest választókerületi elnöke a sajtótájékoztató után lapunknak elmondta: 2010 előtt a baloldali kormányok 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Ezzel szemben az elmúlt években 500 milliárdos vidéki kórház-és egészségügyi fejlesztés zajlott, örömteli, hogy ez most Budapesttel és Pest megyével folytatódhat.

 

 

- Több tervezett felújítás is a Dél-pesti, köztük a kispesti - lakosok javára válik majd. Jelentős informatikai fejlesztést hajtanak végre, emellett két CT készüléket és egy nagy teljesítményű, speciális labor automatát is beszereznek. A Szent László-Szent István kórház amúgy egy teljesen új tömb építésével 2025-re Dél-Pest centrumkórházává válik, amelyben a nap 24 órájában, a hét minden napján minden szakmában képesek ellátást nyújtani – mondta el dr. György István, aki leszögezte: a mostani fejlesztés a magyar egészségügyet XXI. századi színvonalra emeli, úgy eszközparkjában, mint az épületekben és a kiszolgálásban. - A kormány arra is odafigyelt, hogy az egészségügyi szakápolók, az ellátásban dolgozók, és a mentősök is megfelelő bérfejlesztésben részesüljenek.

Földesi Gyula, Kispest és Pesterzsébet fideszes választókerületi elnöke szerint egy ember életében a család és az egészség a legfontosabb, az utóbbiért nagy lépést tett a kormány az Egészséges Budapest Programmal.

 

 

- Az egyesített Szent István Kórház és Szent László Kórházban véghezvitt eddigi fejlesztések is a Dél-pesti lakosok életkörülményein javított. Ha megépülnek az új, modern kórházak, akkor jelentős minőségi változás megy végbe, ami jó lesz a betegeknek és az itt dolgozóknak egyaránt.  Természetesen annak is nagyon örülnénk, ha emellett a prevenciós törekvéseinknek köszönhetően kevesebb időt töltenének itt az emberek – mondta el Földesi Gyula, aki hozzáfűzte: a program egyéb céljai közt szerepel, hogy az egészségügyi munkaerőhiányt is orvosolja a kormány.  A betegellátás javítása érdekében fontos az is, hogy több és jobban megbecsült egészségügyi dolgozó legyen hazánkban. A kormány 2012 óta 400 milliárdot fordított az egészségügyi dolgozók béremelésére.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, Csepel országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Egyesített Szent István és Szent László Kórház 190 ezer négyzetméteres területen, 188 milliárd forintból újul meg. A beruházásoknak 2025-ig kell befejeződniük.

- Ha bemegyünk bármelyik vidéki kórházba, szembetűnő a különbség a budapesti régióhoz képest. Azt a fejlesztést támogatta az Európai Unió. Köszönetet kell mondanunk a magyar embereknek, akik a munkájukkal elérték azt, hogy az Egészséges Budapest Program 2017 végén elindulhasson, hiszen a programot teljes egészében a hazai költségvetésből finanszírozzuk, az unió nem ad erre forrást – mondta Németh Szilárd. A Fidesz alelnöke kitért arra is, hogy 2010 előtt a szocialista kormányzás számos egészségügyi intézményt bezárt, az ingatlant pedig értékesítették - példaként hozta fel a Budán található egykori OPNI épületét.

 

 

Dr. Vályi-Nagy István, az ESZSZK főigazgatója elmondta, hogy az intézmény "telekszomszédja" a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, így annak épülete, valamint a kórház főépülete között épül meg a 190 ezer négyzetméteres tömbkórház, az Országos Baleseti Intézettel közösen. Az 1600 ágyas kórház egyébként az elmúlt években hazai és uniós forrásokból egyebek mellett képalkotó diagnosztikai berendezéseket, valamint egy nagy teljesítményű MR-készüléket is vásárolt.

- Több százmillió forintból a kórház területén és a telephelyeken épületgépészeti, energetikai felújítások történtek, megújult a kórház onkológiai részlege is, valamint létre jött a nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program is. Több szakmában a közép-magyarországi régió legmagasabb szintű ellátását nyújtja, így a fertőző betegségek, az égésplasztika, a gyermek- és felnőtt-őssejt transzplantáció, valamint az onkológia területén – sorolta a főigazgató. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.