2020. szeptember 21., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
december (12)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Jobboldali javaslatra magasabb támogatást kaphatnak a társasházak

Főoldal>Közélet>Jobboldali javaslatra magasabb támogatást kaphatnak a társasházak
 
Írta: Szerk.
2019. május 30. 11:01
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Nem túl elegáns módon „kifelejtette” az előterjesztő nevét Gajda Péter (MSZP) polgármester a Társasházak és Lakásszövetkezetek felújítása 2019 elnevezésű pályázat pályázati felhívásának módosító anyagából, holott a Fidesz-KDNP javaslatára került bele az a kedvezmény, amely szerint az eredetileg 50 százalékos támogatás helyett közegészségügyi veszélyt okozó műszaki problémák elhárítása esetén akár nyolcvan százalékos támogatás is adható legyen. Ez megoldást jelenthet a főleg a Wekerletelepen, de Kispest 1945 előtt épített lakóházait sújtó magasabb ólomkoncentráció problémájára is.

Egyre inkább látszódik, hogy kampányév van. Eddig legalább a látszatra adtak a szocialista képviselők, és az tudható volt, hogy ki az, aki egy módosító indítvány benyújtott. Az októberi önkormányzati választások célegyenesére ráfordulva azonban a Gajda Péter (MSZP) nevével fémjelzett, azaz az általa előterjesztőként jegyzett Társasházak és Lakásszövetkezetek felújítása 2019 elnevezésű pályázat pályázati felhívásának módosításában már csak annyi szerepel, hogy képviselői kezdeményezés és módosító javaslat érkezett hozzá. Holott a Fidesz-KDNP frakció javasolta, hogy a pályázati kiírást módosítsák úgy, hogy a tervezett munka teljes költségének ötven százaléka helyett a közegészségügyi veszélyt okozó műszaki problémák elhárítására a nyolcvan százaléka adható legyen. A támogatás összege így is maximum 5 millió forint lehet.  

- Régóta ismertek mindenki előtt a régi ólomvezetékek által okozott problémák Wekerletelepen, amelyre mindeddig az önkormányzatnak nem sikerült megoldást találnia. Ezzel a rendeletmódosítással végre valamilyen kézzelfogható segítséget is tudunk nyújtani a kispestieknek. Örülök, hogy  a testület módosítás nélkül elfogadta javaslatunkat – mondta el lapunknak Ékes Gábor, a Fidesz-KDNP frakció képviselője.

A Fidesz-KDNP frakció ugyanis ezzel a javaslattal szeretett volna egy régóta ismert problémára is megoldást kínálni, nevezetesen, a Wekerletelep egészét, főleg a közintézményeket, valamint Kispest 1945 előtt épült lakóházait érintő magasabb ólomkoncentrációra.

 

Sok helyen magas a víz ólomtartalma 

Mint ismert, a tavaly nyári mérések során kiderült, hogy Wekerletelepen több ponton is meghaladta a felső 10 μg határértéket a vezetékes víz ólomtartalma, ám a határértéket az elmúlt években egyre alacsonyabbra, 50-ről 25-re, majd 10 μg-re csökkentette az Európai Unió.

Mivel akkor a szülők nem kaptak kielégítő választ a baloldali városvezetéstől, Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnokhoz fordultak, mert joggal aggódhattak gyermekük egészségéért. Noha Dódity Gabriella kétszer is, szóban, majd szeptember 10-én írásban is kérte a polgármestert, hogy adjon tájékoztatást az érintett intézmények kapcsán, ám Gajda Péter nem tett eleget a törvényben meghatározott 30 napon belül a válaszadási kötelezettségének, helyette kiadtak egy közleményt, amely más anomáliára is ráirányítja a figyelmet. Ugyanis azt írták, hogy a vízhálózat felújítása 1995-2010 között megtörtént, az összes wekerlei bölcsődében és óvodában kicserélték az ivóvízvezetékeket. Ez esetben a kérdés már csak az, hogy Gajda Péter, aki 2006 óta polgármestere – de 2002-ben már alpolgármestere volt – a kerületnek, miért nem volt tisztában a vízhálózat felújításával, miért kellett hetekig várni, mire kiadták ezt a közleményt?

 

Fotó: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.