2021. október 17., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!

Főoldal>Kultúra>Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. február 27. 12:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ezzel a felkiáltással búcsúztatták a telet a Wekerlei Kultúrház és a Wekerlei Társaskör Egyesület közös rendezvényén február 25-én, szombaton délután a Wekerletelepen.

A népszokás szerint ilyen tájt Farsang Jancsit égetnek, de előfordulnak vidékek, ahol kiszebábot. A tavasz beköszöntének idején a kiszebábot leginkább folyóba dobták az emberek. A Wekerlén mindenesetre sajátos rituálé kezd kialakulni, évről évre nagyobb tömeget vonzva az eseményre.

A WKK épületében 16 órától már sokan elkezdtek készíteni a zajkeltő eszközöket, tekerőket, sípokat, csörgő-zörgő tárgyakat, hogy majd ezzel űzzék el a telet, és vele minden gondjukat-bajukat is. Külön teremben kis kiszebábokat kötöztek rongyokból, anyagokból felnőttek, gyerekek. Az előtérben egy óriási kiszebáb készült a látogatók aktív részvételével. A szalmával kitömött babát csinosan felöltöztették, és a tömeg élén vonult át a Petur utcából a Kós Károly térre.

A menet 17.30-kor indult, addigra mindenki kezében volt már egy kerepelő vagy egyéb zajkeltő eszköz, és akinek gondja, búja volt, az addigra felírta egy papírra, mely a szalmababa táskájába került, vagy a gondűző szalagot kötötte a gúzskarikára. A 200 fős tömeget dobos és kikiáltók vezették, télűző rigmusokat kántálva és tavaszváró énekeket énekelve.

A Kós Károly térre érve, ahol a menethez még több ember csatlakozott, a 18 órás harangszó megkondulásakor fellobbant az óriási máglya. Majd a gúzskarikákkal együtt rádobták a tűzre az ember nagyságú babát. A 2-3 méteres tűzcsóva, a sötét égbolt alatt szikrázó lángnyelvek, a felhangzó rigmusok, énekek, a dob hangja elvarázsolta a gyerekeket, felnőtteket, és mindenki szívében feltört a vágy a tavaszi napsütés iránt.

A program zárásaként a gyerekekkel körbe táncolták a tüzet, és aki a meleg lángok ellenére még mindig fázott, az a téren teát vagy forralt bort kortyolhatott.

A Téletemetést jövőre is megrendezi a két szervezet. A Wekerlei Kultúrház legközelebbi rendezvényére, a március 3-i Csodapapír napjára várja ifjú látogatóit.

 

A cikket és a képet a Wekerlei Kultúrháznak köszönjük.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.