2021. október 23., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Kert, erkély, virágláda

Főoldal>Kedvcsináló>Kert, erkély, virágláda
 
Írta: Galambos Zsuzsanna
2011. április 10. 18:56
Rovat: Kedvcsináló
 
Tavasszal lepjük meg magunkat egy ablakba akasztható virágládával, egy bejárati ajtó mellett felfüggeszthető kaspóval. Esetleg a társasház kertjét díszítsük fel, mintha saját kertünket gondoznánk. Mi fogunk gyönyörködni ezekben a virágokban, érezzük magunkénak ezeket a területeket is.

 

A keresztény szokások szerint az április 1-jei napot nem tartják szerencsésnek a kertészkedésre kivéve a kúszónövények telepítésére és ültetésére, de mivel ez a nap már elmúlt, nem kell aggódnunk emiatt sem.

 

Egynyári futónövények cserjéit április végén már érdemes cserépben kertészetből megvásárolnunk és kiültetnünk. Ha előrelátóak voltunk, ezeket a magokat már márciusban saját magunk csíráztattuk, de még április elején sem késő kiszórni őket. Ha az eső nem esik, öntözzük gyakran a kiültetett növényeket.

A futónövények cserjéit a földlabdával együtt ültessük ki.

 

Már ilyenkor gondoljunk arra, hogy a növénynek szüksége lesz kapaszkodókra. Ezt megoldahatjuk hálóval, vékony ágakból kötözhetünk támrendszert, de kerítés és lugas is alkalmas felfuttatás céljára. Mindenképpen tervezzünk az időjárás és gyakran erős szél hatásainak ellenálló támrendszert.

 

Egynyári kúszónövények:

  • hajnalka (kék virágú), bíbor hajnalka (piros, liláskék, rózsaszín és fehér tölcsér virágzat) sarkantyúka (piros virágok, vese alakú levelek)
  • serleglonc (lila tölcsérvirágzat- közepéből kinyúló porzószálakkal) Ez a virág erősennapos helyre való. Gyorsan nő!
  • dísztök: terméseivel fog díszíteni nyár végétől. Az érett tököket majd ősszel leszedhetjük és asztaldíszként vagy őszi terméskoszorú díszítésére kiválóan alkalmas lesz. Még hónapokig díszíti majd lakásunkat

  • komló, lednek, díszbab is jól futtatható egynyári növény

 

Balkonládába való növények:

 

Azokat a növényeket ajánljuk ide, amelyek kis edényben is jól érzik magukat és folyamatosan virágoznak. Ehhez viszont kell , hogy a már elnyílt virágokat rendszeresen eltávolítsuk.

 

Ajánljuk a következő virágokat: oroszlánszáj, begónia, százszorszép, magyarparéj, hajnalka, lobélia, viola, nefelejcs, bazsalikom, petúnia, futó petúnia rezeda, büdöske, sarkantyúka, vasfű, ibolya, árvácska, rézvirág.

 

Fotó: rézvirág

 

Fotó: begónia

 

 

A muskátli kiemelten fontos és sokoldalú virág a balkonládába ültethető növények között.

Változatos, hihetelenül gazdag, pazar virágzásuk hosszú időn keresztül gyönyörködtet.

Figyeljük az időjárásjelentéseket és ha az éjszakai fagyok már nem fenyegetik a növényeinket, akkor kiültethetjük őket a virágládákba. Ez május első felében várható majd.

 

Ha illatos virágokat is szeretnénk a kertünkben tudni, akkor a sárgaviola, a szegfű, a kertivanilia, a lednek, a ternye, viola, rezeda mind illatozó növények.

 

A pistike csak félárnyékos helyre kerüljön, mert nem szereti a tűző napot.

 

A növényeket jó minőségű virágföldbe érdemes ültetni, és mivel elvárjuk tőlük a folyamatos, dús virágzást, érdemes őket a virágzást elősegítő táppal is segíteni, mert a víz kioldja a idővel a szükséges tápanyagokat a földből.


 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.