2020. október 01., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (8)
augusztus (8)
július (13)
június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (8)
január (6)
· 2019
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Közel egymilliárdba kerülne az iskolák és óvodák rendbetétele

Főoldal>Közélet>Közel egymilliárdba kerülne az iskolák és óvodák rendbetétele
 
Írta: Szerk.
2015. december 10. 21:09
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Napirendre került a kerületi bölcsődék, iskolák és óvodák állapotáról készült beszámoló, amelyet Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok javaslatára készített az önkormányzat. Az irományban a vagyonkezelő is elismeri, hogy közel 900 millió forint fejlesztés volna indokolt az oktatási, nevelési intézményeinkben, ebből több hiányosságra a hatósági ellenőrzésekkor derült fény. Gajda Péter (MSZP) tíz év polgármesterséggel a háta mögött arra tett javaslatot, hogy ezentúl ésszerűen végezzék a felújításokat. A piacok fejlesztésével, és a közterületi szemétgyűjtők bővítésével azonban nem akart foglalkozni a városvezetés, az erről szóló javaslatokat napirendre sem vették.

Számos oktatási-nevelési intézmény aggasztó állapotáról írtunk már korábban is, most pedig már a városvezetés is elismeri: mivel sok helyütt nem átgondoltan történtek a fejlesztések, több intézmény állapota azonnali beavatkozást kíván. A vagyonkezelő (VAMÜSZ) azután készített „pillanatképet” az intézményekről, hogy Dódity Gabriella – aki többször szorgalmazta már az intézmények korszerűsítést – erről szóló szeptemberi előterjesztését elfogadta a képviselő-testület. A dokumentum szerint a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban 900 millió forint értékben kellene felújítást végezni, ebből több mint 300 millió „halaszthatatlan” – ahogy az írás fogalmaz. Ebben burkolatfelújítások, a konyhák és az udvarok rendbetétele, tetőfelújítások és komoly elektromos-, víz-, gáz- és fűtési rendszerfelújítások is szerepelnek, amelyek közül több a hatóságok jelzése alapján sem tűr halasztást. Közel 40 munka elvégzésére a népegészségügyi hatóság is felhívta már az önkormányzat figyelmét.

A dokumentum arra is utal, hogy sok esetben ésszerűtlenül végezték a kisebb korszerűsítéseket is – például felújították a vizesblokkokat, de a víz- és szennyvízcsöveket csak részben cserélték, vagy egy iskolában az új kazán üzembe helyezésekor át sem mosták a régi radiátorokat. Olyan is volt, hogy a pincében kicserélték a vezetékeket, de a felszálló ágakat már nem. Olyan is történt, hogy a tetőt szigetelték, de a rajta lévő régi világítóablakot meghagyták, és az esővízelvezetést sem oldották meg. Van ahol mindennapos áramkimaradások, rendszeres dugulások okoznak bosszúságot a nevelőknek és a gyerekeknek. Az évtizedes toldozgatás-foltozgatás után Gajda Péternek most – 9 évnyi polgármesterkedéssel a háta mögött – jutott eszébe az a javaslat, hogy ha lehetséges, egy intézményt egységesen kezeljenek, mert a részleges felújítások nem vezettek eredményre. Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok felszólalásában elmondta: örül, hogy végre érdemben foglalkozik a halaszthatatlan felújítási munkálatokkal az önkormányzat. A beszámolóból idézett, amelyet módosító javaslatként be is terjesztett a képviselő-testület elé. Az előterjesztés úgy fogalmazott: célszerű lenne intézményenként komplex felújítási tervet készíteni, ezért a képviselő azt javasolta, készüljenek is el ezek a tervek. A testület megszavazta a javaslatot, csak a DK-s Teknős Ferenc nyomott nemet.

 

A piacokról nem beszélnek

Napirendre sem vette viszont az MSZP-DK-Együtt-PM többség a Fidesz-KNDP másik két javaslatát. Egyikben a piacok átfogó fejlesztési koncepciójának kidolgozását szorgalmazzák ismételten, a másikban pedig a közterületi kutyapiszok- és szemétgyűjtő edények rendbetételét, számuk növelését szorgalmaznák. Megszavazták ugyanakkor azt, hogy ezentúl a piacok üzlethelyiségeit továbbadhatja a bérlő. Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő, a VAMÜSZ megbízott vezetője képviselői kérdésre elmondta, egy kereskedő kereste meg őt ezzel a kéréssel, ugyanakkor arra, az önkormányzati helyiségeket összesen hány bérlő bérli, nem tudott válaszolni.

 

Ellehetetlenült a Szőlőskert református óvoda fejlesztése?

Dódity Gabriella képviselői kérdésére a Szőlőskert református óvoda ügye is szóba került. A korábbi ígéretek szerint az önkormányzat az Esze Tamás utcai, jelenleg a Nevelési Tanácsadónak otthont adó épületet biztosította volna az óvoda bővítéséhez, ehhez azonban először annak új épületet kellett volna keresni, majd azt követően a KLIK-kel kellett volna végigtárgyalni mind a javaslatot, mind a lehetőségeket. Ez nem történt meg. Vinczek György alpolgármester ugyan elmondta, hogy a Vigadó épületét szánták volna erre a célra, de mindezt írásban már nem közölték a KLIK-kel. Dódity Gabriella felolvasott egy kérdést Harkai Ferenc református lelkipásztor Gajda Péter polgármesternek írott leveléből, aki azt kérdezte, az önkormányzat elállt-e a szándékától, hogy átadja az Esze Tamás utcai épületet, hogy abban a Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség óvodát alakítson ki. A kérdésre érdemben nem érkezett válasz. Az azonban bizonyos, hogy a református egyházat anyagi kár éri.

 

Vita a wekerlei sportpálya kapcsán

Hosszas vita alakult ki a wekerlei Zoltán utcai sportpálya bérbe adása kapcsán, olyannyira, hogy a sportpálya önkormányzati üzemeltetése mellett kardoskodó Lazányi Ferenc és Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) wekerlei képviselőkbe a polgármester a vita lezárásával bele is fojtotta a szót. A wekerléért felelős tanácsnok, az MSZP-s Somogyi Ildikó képviselő érdekes módon egy szót nem szólt, némán ült végig a hosszas vita alatt. Ferenci István (LMP) felhívta a figyelmet, hogy Gajda Péter polgármesteri programjával is ellentétes a javaslat, hiszen tavaly azt ígérte, hogy a Wekerlei Társaskörrel együttműködve, közösségi használatba és működtetésbe adják a pályát.

Ékes Gábor lapunknak elmondta: az előző ciklusban már megpróbálta az önkormányzat a bérbeadást, de ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért az önkormányzat még az előző ciklus végén visszavette saját kezébe az üzemeltetést. Somlói Judit, a Wekerlei Társaskör elnöke a testületi ülésen elmondta, hogy a lakossági igényekkel teljesen szembe megy az önkormányzat elképzelése. Ennek ellenére most, nem törődve a képviselői és civil ellenvetésekkel, az önkormányzat ismét bérbe adja, ráadásul tíz évre a sportpályát.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.