2021. március 02., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
november (6)
október (5)
szeptember (9)
augusztus (8)
július (13)
június (18)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Legyenek egészségesek a fiatalok!

Főoldal>Közélet>Legyenek egészségesek a fiatalok!
 
Írta: Szerk.
2015. november 20. 16:07
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Mindennapos testnevelés, egészségesebb ételek a menzán, és dohányzási tilalom a zárt vendéglátóhelyeken – néhány olyan változás a közelmúltból, amelyeknek köszönhetően a mai gyerekeknek és fiataloknak később remélhetőleg ritkábban kell majd orvoshoz menniük. Mindez persze nemcsak a kormányon múlik, hanem mi magunkon, a szülőkön és a fiatalokon is.

Lehetnek a kórházak és rendelők bármennyire modernek és felszereltek, az a legjobb, ha minél ritkábban kell odamennünk. Közhely, de igaz, hogy legnagyobb kincsünk az egészségünk. Ahhoz pedig, hogy megőrizzük, a táplálkozáson, a rendszeres mozgáson és a káros szenvedélyek – különösképpen a dohányzás – mellőzésén át vezet az út. Egészségük védelmét fontos már gyermekkorban elkezdeni, annál is inkább, hogy olyan riasztó adatok láttak napvilágot, hogy míg a korábbi évtizedekben főleg az 50 évnél idősebbeknél jelentkezett nagyszámban a 2. típusú cukorbetegség, addig ma már a húszas- harmincasoknál. A kormány az elmúlt években több intézkedéssel,

köztük a mindennapos testnevelés, vagy az egészségesebb menzakoszt bevezetésével igyekszik megfordítani ezt a trendet, de ezek csak akkor tudnak igazán hatékonyan működni, ha otthon mi magunk is teszünk a saját és gyermekeink egészsége érdekében.

 

Tesióra minden nap

 

 

Idén már minden évfolyamban minden nap van tornaóra az általános- és középiskolákban. A kormány 2012-ben felmenő rendszerben indította el mindennapos tesit. Abban az esztendőben az első, az ötödik és kilencedik évfolyamokban indították el a programot. Így amellett, hogy a gyerekek minden nap mozognak, jó eséllyel felnőttként is életük része marad a sport. A mindennapos testnevelés bevezetése szükségessé teszi új tornatermek, tornacsarnokok és uszodák építését, a kormány ezért indított egy évről-évre több milliárdos támogatást jelentő infrastruktúra-fejlesztési programot. Szakemberek szerint minden egyes, a sportra költött forint a jövőben két forint megtakarítást jelent az egészségügyi kiadások terén. Fontos azonban, hogy ne csak az iskolában mozogjanak a kicsik; egy hétvégi kirándulás vagy közös sportolás egyaránt egészséges élményt jelent az egész családnak.

 

A menzákon és az otthoni koszton is sok múlik

 

 

Idén szeptembertől valamennyi iskolai és óvodai menzán kevesebb sót, cukrot és fűszert, de több zöldséget, gyümölcsöt kapnak a gyerekek – a bölcsődések és iskolások 90 százalékának ráadásul mindezért fizetnie sem kell. A kormány célja, hogy egészségesebb és változatosabb ételhez jusson az ifjúság. A mindennapos testneveléssel kiegészülve ez segíthet csökkenteni a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulását.

Bár lehet, hogy eleinte a szokatlan ízvilág miatt fintorognak a csöppségek, de amint megszokják, máris sokat tettünk azért, hogy egészségesebb felnőttekké váljanak. Mindebben persze szülőként is segíthetünk: ha otthon is egészségesebb koszt fogadja őket, talán hamarabb megszokják az iskolai konyha ízeit is, de az is segíthet, ha elmagyarázzuk a gyereknek, hogy miért van erre szükség.

 

Egyre kevesebben dohányoznak

 

 

Lassan négy éve tilos a dohányzás az többek között éttermek, kocsmák és szórakozóhelyek zárt helyiségeiben, ráadásul két éve már nem lehet cigarettát vásárolni az élelmiszerboltokban. Előbbi intézkedéssel a nemdohányzókat, utóbbival a kiskorúakat igyekszik védeni a kormány, hiszen ők elvileg már nem léphetnek be olyan helyre, ahol dohánytermékeket árulnak. Rengeteg betegség kockázatát növeli a dohányzás, ezért további intézkedésekre is számíthatunk. Ennek érdekében – más országokhoz hasonlóan – várhatóan jövő májustól jönnek az egységes, márkasemleges cigisdobozok, amelyeken nem lesz például logó. Mindezzel elsősorban a fiatalok körében igyekeznek csökkenteni a dohányzás népszerűségét. A dohányzás visszaszorításáért tett pédamutató erőfeszítésekért egyébként 2013-ban az ENSZ Egészségügyi világszervezete kitüntetésben részesítette Orbán Viktor miniszterelnököt.

 

A cikkben szereplő képek illusztrációk.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.