2023. május 29., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Mikor lesz már rend Kispest közterületein?

Főoldal>Közérdekű>Mikor lesz már rend Kispest közterületein?
 
Írta: Szerk.
2019. szeptember 11. 08:55
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Rendelet tiltja Kispesten a közterületi alkoholfogyasztást, a törvény pedig az illegális szemetelést szabálysértésnek minősíti. Ráadásul, Kispest rendelkezik Közterületi Etikai Kódexszel, de ha nincs, aki ezeket a passzusokat hatékonyan betartassa, és ügyeljen a rendre, úgy továbbra is egyre zavaróbb mértékeket ölt majd a közterületi rendzavarás, szemetelés és italozás. A jobboldali frakció javasolta, hogy a Kispesti Rendészeti Központ 0-24 órában működjön, most ugyanis csak munkaidőben járőröznek a munkatársai, de a baloldali városvezetés ezzel a felvetéssel sem foglalkozik.

Még mindig megoldatlan probléma Kispesten a közterületeink nem megfelelő használata, az italozás, a szemetelés és rendzavarás, amelyek a tavaszi-nyári jó időben már igencsak zavaró mértéket öltenek. Pedig oda kellene figyelni, és tiszteletben tartani azoknak a kispestieknek a jogait is, akik rendeltetésszerűen szeretnék használni kerületünk közterületeit, netán leülnének egy padra beszélgetni, mindezt kulturált környezetben, nem mások hátrahagyott szemetei, piszka mellett.

 

Az Atatürk téren mindennapos az italozás, az önkívületi állapotban földön fekvő részegek látványa és a sok szemét

 

Hiába az etikai kódex, ha nincs, aki betartassa

Hiába alkotta meg az önkormányzat a Közterületi Etikai Kódexet, hiába a közterületi alkoholfogyasztást tiltó helyi rendelet, vagy a szemetelést szabálysértésnek minősítő magasabb szintű jogszabály, ha helyben nincs olyan szervezet, közterület-felügyelet, amely hatékonyan betartatná azokat, és szankcionálná a rendzavarást. Ugyan a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezésére korábban létrejött a Kispesti Rendészeti Központ (KRK) a közterületek rendjének biztosítására, de járőreik munkaidőben végzik csak a tevékenységet, holott a rendzavarók inkább ez idő után jelennek meg a tereken, parkokban. Másrészt a KRK az eddig tapasztaltak alapján jobban el van foglalva az önkormányzat által rosszul megoldott parkolási helyzettel küzdő Kossuth téri piac környékén a parkoló autósok megbüntetésével, mint a közterületi rend megőrzésével, fenntartásával.

 

– Egészen elképesztő az a nemtörődömség, amit Kispest rendjével kapcsolatban mutat a baloldali városvezetés – mondta lapunknak Song Simon (Fidesz-KDNP), az 5. sz. egyéni választókerület képviselőjelöltje, aki közösségi oldalán maga is beszámolt a Kispest különböző pontjain illegálisan lerakott, majd akár napokra otthagyott szeméthalmokról, vagy a földön önkívületi állapotban fetrengő részegekről, egyebek mellett az Atatürk téren.

De az illegális szemétlerakás is komoly gondot okoz Kispesten, holott azt magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek minősíti. Azonban itt is a betartatással van gond, előfordult például, hogy egy közterületi térfigyelő kamera alatt is óriási szemétkupac volt. Ez három dologra enged következtetni: vagy nem működik a kamera, vagy működik, de nem figyelik azt, vagy figyelik, de nem foglalkoznak vele. Egyik eset sem jelent jót.

 

A Fidesz-KDNP frakció évek óta küzd a rendért

A Kispesti Rendészeti Központ felállítását is a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezte az előző önkormányzati ciklusban, de a jobboldali képviselők az elmúlt években is több javaslattal éltek a hatékonyság növelése érdekében. Ezért kezdeményezte Dódity Gabriella, a polgári oldal polgármesterjelöltje – szintén már az előző ciklusban –, hogy térképezzék fel és fejlesszék a kispesti térfigyelő kamerarendszert, amelyet a baloldali vezetésű önkormányzat sokáig elhanyagolt. Szintén a kispestiek biztonságérzetének növeléséért kezdeményezte a jobboldal, hogy a KRK 0-24 órában működjön.

 

– El kell érni, hogy a Rendészeti Központ hatékonyan működjön és betartassák a jogszabályokat. Ehhez elengedhetetlen, hogy akár 0-24 órában működjenek, ennek lehetőségét és anyagi vonzatát is meg kell vizsgálni. A közterületi rendet vissza kell állítani, hogy visszaadhassuk a kispestiek biztonságérzetét. Ehhez egyebek mellett szeretnénk a lehető legtöbb helyen bővíteni a térfigyelő kamerarendszert is – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) polgármesterjelölt. Hozzátette: megengedhetetlen, ami Kispest közterületein zajlik, fel kell számolni a közterületi italozást és a rendzavarást, a közerkölcsbe ütköző viselkedést is.

 

Fotók: Facebook

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.