2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Mindenszentek ünnepe és Halottak napja

Főoldal>Kultúra>Mindenszentek ünnepe és Halottak napja
 
Írta: Szerk.
2018. október 31. 11:50
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
A már megüdvözült és a még tisztítótűzben lévő lelkekre emlékezünk Mindenszentekkor és Halottak napján. Ugyan e két ünnep a katolikus egyház főünnepei közé tartozik, más keresztény egyházaknál is vannak ezekkel kapcsolatos hagyományok.

Mindenszentek (november 1.) a már megüdvözült lelkekre emlékeznek meg a katolikus keresztény világban, Halottak napján (november 2.) pedig a még meg nem üdvözült, a még tisztítótűzben lévő lelkekre. Ugyan ez az ünnepkör a történelem folyamán szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain rítussal (amit ma Halloween-nek neveznek), de nem összekeverendő vele. Az all hallows' evening-et („minden szent estéje”) a nyugati, főként angolszász világban október 31-én tartják: úgy hitték, a már eltávozott lelkek ezen az estén vándorolnak át a holtak birodalmába.

 

A Mindenszentek november 1-i emléknapja a római katolikus egyház főünnepe, a keleti és más keresztény egyházaknál azonban eltérések mutatkoznak. A reformátusoknál például nem egyházi ünnep sem ez, sem a Halottak napja, mert nem ismerik el a katolikus szenteket és helytelennek tartják a katolikus egyház halottkultuszát. Az evangélikusok megtartják ugyan a Halottak napját, de a Mindenszentek ünnepét már nem, bár elismerik a szentek létezését. Az ortodox kereszténységben a régi hagyományt követve a Pünkösdöt követő első vasárnap a mindenszentek napja, a keleti egyházban pedig már 380-ban megtartották mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731-741) bővítette az ünneplendők körét: "a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette mindenszentek ünnepét, amely IV. Gergely pápa (827-844) döntése nyomán került november 1-jére.

 

A Halottak napi ünnepkör pedig egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, ahol – igaz nem november elején, hanem február 22-én – az őseikre és a csatározásokban elhunyt, istenként tisztelt hőseikre emlékeztek meg. A keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként a halottak napját, de a liturgiákban már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. Széles körben pedig a XI. századtól terjedt el a keresztény világban. A katolikus egyház – amely kezdettől imádkozik az elhunytakért – a feltámadás és az örök élet hitével, valamint az ebből fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének ősi cselekedetét, melynek azonban minden nép a maga módján tesz eleget.

 

Forrás: Wikipédia, NLCafé.hu, MNO.hu, MTI

Főkép: Wikipédia

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.