2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nagyböjti gondolatok

Főoldal>Kultúra>Nagyböjti gondolatok
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. március 10. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Benne járunk a nagyböjt időszakában mely húsvét vasárnapjáig tart. Ennek alkalmából Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Szent József Plébánia plébánosa osztja meg velünk gondolatait.

Ez az időszak egyfajta felkészülés, mely emlékeztet minket Krisztus szenvedésére és halálára. A böjt legismertebb rendelkezése a pénteki hústilalom. A két kiemelt napon, hamvazószerdán és nagypénteken a hústilalom mellett a szorosabban vett böjtöt is megtartják a hívek, naponta csak háromszor étkeznek, és csak egyszer laknak jól. A középkorban kialakult szigorú böjti periódusban tiltották a zajos mulatságokat, s valójában ma sem illik egy hívő embernek ebben az időszakban nagy dorbézolásokat tartani. A farsang átadta a helyét a csendes, az embereket magukba fordulásra késztető böjt napjainak.

A nagyböjt lényege a húsvétra való lelki előkészület, a megváltás titkairól való elmélkedés. Ez az időszak valójában lelki zarándokút, aminek a végén, húsvétkor megtisztultan ünnepelhetjük Krisztus feltámadását. A természet kibontakozásának idejét éljük, s ezzel egy időben megkapjuk a hit kegyelmét és erejét, vagyis hogy a természethez hasonlóan az emberi mulandóság sem végleges állapot. A keresztény böjt nem testünk büntetése, sanyargatása, hanem szellemi-lelki Istenhez fordulásunk fizikai vetülete. Jézus feltámadása azt jelenti, hogy minden bűnből, elesésből, tragédiából ki lehet emelkedni, és újra lehet kezdeni.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.