2020. április 03., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

március (31)
február (7)
január (5)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
szeptember (23)
augusztus (14)
július (30)
 Friss kommentekTwitter
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
2019. október 01. 22:28
István Érdeklődve olvasom Gajda Péter nyilatkozatait, hogy a Kossuth téri piac azért van ilyen állapotban, mert az ott működő vállalkozók ...
Kampány van: terveket ígérnek Gajdáék a Kossuth téri piacra
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nagyboldogasszony napja

Főoldal>Kultúra>Nagyboldogasszony napja
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. augusztus 15. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Augusztus 15-én Nagyboldogasszonyt ünnepeljük. Róla mesélt nekünk Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa.

Augusztus 15-én ünnepli az egyház Nagyboldogasszony napját, azaz Mária mennybevételét, aki teljes emberi mivoltában, testben és lélekben dicsőült meg. Nagyboldogasszony napja az egyház legjelentősebb Mária ünnepe. A magyar nép életében sajátos jelentősége van augusztus 15-nek, hiszen e napon halt meg Szent István király 1038-ban, aki a koronát és az országot Szűz Máriának ajánlotta. Hazánkban több száz templom épült Nagyboldogasszony tiszteletére, a kispesti főplébánia is az ő nevét viseli, így ott ez alkalomból augusztus 15-én búcsúi szentmisét és körmenetet tartanak.

Nagyboldogasszony napja a keresztény ember számára a végső reményt jelenti, az örökkévalóság felé irányítja figyelmünket. Úgy tudunk itt a földi életben méltó, igazán sikeres emberi életet élni, ha nem veszítjük el örök reményünket, ha biztatást ad a hit a problémák leküzdéséhez.

 

Nagyboldogasszony napja a magyar néphagyományban is kiemelkedő jelentőségű. Sok helyen gyűjtöttek ilyenkor mindenféle virágot, gyógynövényt, melyeket megszenteltek és ezzel füstölték a betegeket. E naptól kezdve tiltották az asszonyok számára a fürdést a folyóvízben. Nem volt szabad sütni, nehogy a tűz kitörjön a kemencéből. Ha e napon derült az idő, akkor az jó gyümölcs- és szőlőtermést jelez, nem árt ilyenkor keresztet vágni a gyümölcsfába, hogy egészséges legyen és sokat teremjen. Sok helyen tartottak ekkor búcsút, mely a mulatság, ismerkedés alkalmát jelentette.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.