2021. október 17., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nagyboldogasszony napja

Főoldal>Kultúra>Nagyboldogasszony napja
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. augusztus 15. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Augusztus 15-én Nagyboldogasszonyt ünnepeljük. Róla mesélt nekünk Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia plébánosa.

Augusztus 15-én ünnepli az egyház Nagyboldogasszony napját, azaz Mária mennybevételét, aki teljes emberi mivoltában, testben és lélekben dicsőült meg. Nagyboldogasszony napja az egyház legjelentősebb Mária ünnepe. A magyar nép életében sajátos jelentősége van augusztus 15-nek, hiszen e napon halt meg Szent István király 1038-ban, aki a koronát és az országot Szűz Máriának ajánlotta. Hazánkban több száz templom épült Nagyboldogasszony tiszteletére, a kispesti főplébánia is az ő nevét viseli, így ott ez alkalomból augusztus 15-én búcsúi szentmisét és körmenetet tartanak.

Nagyboldogasszony napja a keresztény ember számára a végső reményt jelenti, az örökkévalóság felé irányítja figyelmünket. Úgy tudunk itt a földi életben méltó, igazán sikeres emberi életet élni, ha nem veszítjük el örök reményünket, ha biztatást ad a hit a problémák leküzdéséhez.

 

Nagyboldogasszony napja a magyar néphagyományban is kiemelkedő jelentőségű. Sok helyen gyűjtöttek ilyenkor mindenféle virágot, gyógynövényt, melyeket megszenteltek és ezzel füstölték a betegeket. E naptól kezdve tiltották az asszonyok számára a fürdést a folyóvízben. Nem volt szabad sütni, nehogy a tűz kitörjön a kemencéből. Ha e napon derült az idő, akkor az jó gyümölcs- és szőlőtermést jelez, nem árt ilyenkor keresztet vágni a gyümölcsfába, hogy egészséges legyen és sokat teremjen. Sok helyen tartottak ekkor búcsút, mely a mulatság, ismerkedés alkalmát jelentette.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.