2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nagycsütörtök és Nagypéntek napjai

Főoldal>Kultúra> Nagycsütörtök és Nagypéntek napjai
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 21. 12:30
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Elérkezett a Nagycsütörtök és Nagypéntek napja, melyek húsvét ünnepében különleges jelentőséggel bírnak. Mire emlékezik ilyenkor az egyház és a vallásos ember, s hogyan zajlanak az ünnepi események a templomban? A kérdések megválaszolásában most is Tercsi Zoltán esperes, a wekerlei Szent József plébánia plébánosa segít nekünk.

A nagyhét első napjaiban nincs különleges liturgiai esemény, csak a szentírási olvasmányok azok, amik a húsvét eseményeit egyre közelebb hozzák a hallgatósághoz. Az előkészületek napjai szerdáig tartanak. Ezután következik a szent három nap, így nevezik azokat a napokat, amelyen a megváltás titkát közvetlenül is ünnepli az egyház. Ez a Nagycsütörtök, a Nagypéntek és a húsvét vasárnap.

 

Nagycsütörtökön két fontos szertartás van az egyházban. A délelőtti órákban az egyházmegyék főtemplomában, a székesegyházakban van az úgynevezett olajszentelési szentmise, amelyen az egyház megye főpásztora, az egyházmegye minden papjával együtt misézik. A főpásztor ilyenkor megáldja a szent olajokat, amelyeket a szentségek kiszolgáltatásánál használnak, a keresztelendők olaját, a betegek olaját, valamint a krizmát, ami az az olaj, amit az egyház a keresztség és bérmálás szentségeinek kiszolgáltatásánál, a püspökök szentelésénél, a kehely és kehelytányérkák, a harangok megáldásánál használ. Ezen a szentmisén az egyházmegye papsága megemlékezik az a papság szentségének alapításáról is.

 

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, este ennek emlékére mutatják be a szentmisét. Az egyház ilyenkor arra emlékezik, hogy Jézus az utolsó vacsorán elrendelte az eucharisztiát, vagyis hogy a kenyérről és borról azutolsó vacsorán mondott szavait az egyház szertartásain mindig megismételje. A nagycsütörtök esti szentmisén tehát a kenyér és a bor színe alatti áldozásnak különleges jelentősége van. Ettől az estétől kezdve bizonyos visszafogottság, csend kezdődik az egyházban, a dicsőség eléneklése után elhallgat az orgona, és elhallgatnak a harangok is. E némaság a Krisztus kínszenvedésekor elnémult apostolok félelmét és a gyászt jelképezi. A nagycsütörtöki szentmise végén nincs áldás, hiszen ezen a napon Jézust elfogták és megalázták. Erre az eseményre emlékeztet a szertartás végén az oltárfosztás is. Mintha durva kezek csúfítanák el az oltárt, a gyertyatartókat elfektetik, a terítőt fölhajtják, a könyvet leveszik, az oltár kifosztottá válik.

 

A következő napon, Nagypénteken emlékezik meg az egyáz Jézus kereszthaláláról. Ezen a napon nincsen szentmise az esti szertartáson, hanem igeliturgia van. A liturgikus szín ilyenkor a piros, ami a vértanúság színe, hiszen Krisztus a vértanúk királya. Az igeliturgiát a kereszthódolat megható szertartása követi, amikor a keresztfát ünnepélyesen a templomba hozzák és leleplezik. A nagyhét utolsó két hetében ugyanis a keresztek el vannak takarva vagy lila vagy fekete lepellel. Ilyenkor ezt a leplet az egyház leveszi a keresztről, amely előtt tisztelegve így már minden hívő kifejezheti háláját és imádatát a megfeszített Krisztus iránt. Az igeliturgiát áldoztatás követi, s a szertartást egyszerű könyörgés zárja, nincs áldás, nincs elbocsátás.

 

A magyar néphit szerint a Nagycsütörtök egyben zöldcsütörtök is, ezen a napon a jó termés reményében spenótot, fiatal csalánt főztek. Egyes helyeken a legények este kimentek a határba, ahol tüzet raktak és elégették a magukkal vitt Pilátust jelképező szalmabábut. A Nagypéntek a legnagyobb gyász és böjt napjának számított. Ezt a napot általában szerencsétlennek vélték, tiltották az állattartással és földműveléssel kapcsolatos munkákat. Ilyenkor nem szítottak tüzet, nem sütöttek kenyeret, mert az kővé válna. Nem mostak, mert a ruha viselőjébe villám csapna, nem fontak, nem szőttek. A tilalmak elsősorban a női munkákra vonatkoztak. A víznek ezen a napon tisztító, termékenységvarázsló erőt tulajdonítottak. Úgy vélték, aki napfelkelte előtt megfürdik, vagy megmosdik, azon nem fog a betegség. Az állatokat is megfürösztötték és megitatták, hogy egészségesek legyenek.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.