2019. augusztus 21., szerda, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
november (50)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nagycsütörtök és Nagypéntek napjai

Főoldal>Kultúra> Nagycsütörtök és Nagypéntek napjai
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. április 21. 12:30
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Elérkezett a Nagycsütörtök és Nagypéntek napja, melyek húsvét ünnepében különleges jelentőséggel bírnak. Mire emlékezik ilyenkor az egyház és a vallásos ember, s hogyan zajlanak az ünnepi események a templomban? A kérdések megválaszolásában most is Tercsi Zoltán esperes, a wekerlei Szent József plébánia plébánosa segít nekünk.

A nagyhét első napjaiban nincs különleges liturgiai esemény, csak a szentírási olvasmányok azok, amik a húsvét eseményeit egyre közelebb hozzák a hallgatósághoz. Az előkészületek napjai szerdáig tartanak. Ezután következik a szent három nap, így nevezik azokat a napokat, amelyen a megváltás titkát közvetlenül is ünnepli az egyház. Ez a Nagycsütörtök, a Nagypéntek és a húsvét vasárnap.

 

Nagycsütörtökön két fontos szertartás van az egyházban. A délelőtti órákban az egyházmegyék főtemplomában, a székesegyházakban van az úgynevezett olajszentelési szentmise, amelyen az egyház megye főpásztora, az egyházmegye minden papjával együtt misézik. A főpásztor ilyenkor megáldja a szent olajokat, amelyeket a szentségek kiszolgáltatásánál használnak, a keresztelendők olaját, a betegek olaját, valamint a krizmát, ami az az olaj, amit az egyház a keresztség és bérmálás szentségeinek kiszolgáltatásánál, a püspökök szentelésénél, a kehely és kehelytányérkák, a harangok megáldásánál használ. Ezen a szentmisén az egyházmegye papsága megemlékezik az a papság szentségének alapításáról is.

 

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, este ennek emlékére mutatják be a szentmisét. Az egyház ilyenkor arra emlékezik, hogy Jézus az utolsó vacsorán elrendelte az eucharisztiát, vagyis hogy a kenyérről és borról azutolsó vacsorán mondott szavait az egyház szertartásain mindig megismételje. A nagycsütörtök esti szentmisén tehát a kenyér és a bor színe alatti áldozásnak különleges jelentősége van. Ettől az estétől kezdve bizonyos visszafogottság, csend kezdődik az egyházban, a dicsőség eléneklése után elhallgat az orgona, és elhallgatnak a harangok is. E némaság a Krisztus kínszenvedésekor elnémult apostolok félelmét és a gyászt jelképezi. A nagycsütörtöki szentmise végén nincs áldás, hiszen ezen a napon Jézust elfogták és megalázták. Erre az eseményre emlékeztet a szertartás végén az oltárfosztás is. Mintha durva kezek csúfítanák el az oltárt, a gyertyatartókat elfektetik, a terítőt fölhajtják, a könyvet leveszik, az oltár kifosztottá válik.

 

A következő napon, Nagypénteken emlékezik meg az egyáz Jézus kereszthaláláról. Ezen a napon nincsen szentmise az esti szertartáson, hanem igeliturgia van. A liturgikus szín ilyenkor a piros, ami a vértanúság színe, hiszen Krisztus a vértanúk királya. Az igeliturgiát a kereszthódolat megható szertartása követi, amikor a keresztfát ünnepélyesen a templomba hozzák és leleplezik. A nagyhét utolsó két hetében ugyanis a keresztek el vannak takarva vagy lila vagy fekete lepellel. Ilyenkor ezt a leplet az egyház leveszi a keresztről, amely előtt tisztelegve így már minden hívő kifejezheti háláját és imádatát a megfeszített Krisztus iránt. Az igeliturgiát áldoztatás követi, s a szertartást egyszerű könyörgés zárja, nincs áldás, nincs elbocsátás.

 

A magyar néphit szerint a Nagycsütörtök egyben zöldcsütörtök is, ezen a napon a jó termés reményében spenótot, fiatal csalánt főztek. Egyes helyeken a legények este kimentek a határba, ahol tüzet raktak és elégették a magukkal vitt Pilátust jelképező szalmabábut. A Nagypéntek a legnagyobb gyász és böjt napjának számított. Ezt a napot általában szerencsétlennek vélték, tiltották az állattartással és földműveléssel kapcsolatos munkákat. Ilyenkor nem szítottak tüzet, nem sütöttek kenyeret, mert az kővé válna. Nem mostak, mert a ruha viselőjébe villám csapna, nem fontak, nem szőttek. A tilalmak elsősorban a női munkákra vonatkoztak. A víznek ezen a napon tisztító, termékenységvarázsló erőt tulajdonítottak. Úgy vélték, aki napfelkelte előtt megfürdik, vagy megmosdik, azon nem fog a betegség. Az állatokat is megfürösztötték és megitatták, hogy egészségesek legyenek.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.