2020. július 12., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nálunk a labda: Kispesten épül az ország legmodernebb utánpótlás centruma

Főoldal>Közélet>Nálunk a labda: Kispesten épül az ország legmodernebb utánpótlás centruma
 
Írta: Pászti András
2014. június 10. 09:17
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kispesten épül fel a Budapest Honvéd modern utánpótlás-akadémiája a lajosmizsei vasútvonal mentén. Az ország legnagyobb utánpótlás centrumaként is számon tartott létesítmény a kormány beruházásaként készülhet el. Az előzetes tervek készítésekor a szakemberek, a kormány és az önkormányzat képviselői a környéken élő kertvárosi lakók észrevételeit is beépítették, a lakók felvetéseire pedig Vígh László kormánybiztos adott megnyugtató válaszokat a témában megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen.

Jelenleg elhagyatott, rendezetlen, hajléktalanok lakta, gondozatlan terület található a lajosmizsei vasútvonal és a Kertváros között a Szamos köz végén, ez azonban hamarosan megváltozhat: a kormány kiemelt beruházásaként itt épülhet meg a Budapest Honvéd Magyar Futballakadéma Dél-pesti Utánpótlás Centruma, amely fiatal sportolók oktató-nevelő és felkészítő intézményeként fog működni az egykori Főkert-területen. Az akadémián a füves, műfüves pályák és kiszolgáló létesítményeik, illetve kollégium mellett a zöldfelületeké marad a főszerep. A komplexumot véderdő veszi körül, hogy a lakókat minél kevesebb zavaró hatás érje majd.

 

Szakmai szempontok

 

A környéken lakók észrevételeit Marsalné Kovács Judit (Fidesz-KDNP) képviselő, építész aktív közreműködésével a tervezők megfogadták, így mind az új létesítmény megközelítésére szolgáló utcát, mind a parkolóhelyeket a vasút mentén, a lakott területtől a lehető legtávolabb alakítják majd ki. Sőt, a létesítményt és a lakóházakat a zavaró hatások minimalizálása érdekében egy csaknem négyhektáros véderdő is elválasztja majd egymástól. Emellett fideszes javaslatra a leendő létesítmény és a lakóházak közötti önkormányzati tulajdonú ingatlanon a jövőben csak véderdő és köztéri park lehet. Furcsa módon Gajda Péter MSZP-s polgármester ugyanis a telek felparcellázását javasolta, és az illetékes szakbizottság ülésén is eszerint érveltek és szavaztak szocialista párttársai, holott azt tudni lehetett, hogy ezt a környéken lakók ellenzik – hangsúlyozta a képviselő asszony.

 

Marsalné Kovács Judit (Fidesz-KDNP): nem politikai szempontok szerint, hanem az itt élők érdekeit figyelembe véve készülnek a tervek

 

– Kispest minden szempontból nyer az új létesítménnyel, hiszen amellett, hogy egy világszínvonalú intézménnyel gazdagodunk, olyan megállapodásra törekszik az önkormányzat, hogy a kerületi lakosok, kispesti gyerekek-fiatalakok is használhassák majd a pályát bizonyos időszakokban – hangsúlyozta Marsalné.

 

Kamutervekkel riogattak a szocialisták?

 

Kispest szocialista polgármestere büszkén hirdette, hogy felvette a kapcsolatot az ott élőkkel, akik ezután attól tartottak, hogy a 16 hektáros területen 1,5 méterrel megemelnék a talajszintet, illetve 30 méter magas reflektorok világítanak majd a szemükbe egész éjjel. A testületi ülésen kiderült, hogy a vélhetően a szocialistáktól induló hisztériakeltésből szinte semmi sem igaz, sőt, városházi forrásoktól megtudtuk: már hónapokkal ezelőtt eldőlt nemcsak az, hogy a bekötőutat és a parkolókat a vasút mentén, a lakóházaktól a legtávolabb helyezik el, hanem az is, hogy az önkormányzati telken a lakók számára védelmet biztosító ligetes parkot kell kialakítani. Emellett Vígh László kormánybiztos a testületi ülésen mindenkit megnyugtatott: a pályákat további 10 méterrel távolabb helyezték a lakott területtől a terveken. Az itt tartandó edzések ráadásul legkésőbb este 7-8 körül véget érnek – ezt már Gács Pál, a Budapest Honvéd ügyvezetője mondta, majd hozzátette: az akadémia kollégiumában száz, 18 évnél nem idősebb gyerek lakik majd, ők pedig meghatározott rend szerint járnak tanórákra és edzésekre. Gács tájékoztatójában kitért arra is, hogy a véderdő területén erdei futópályát kívánnak kialakítani, és kültéri kondigépeket is elhelyeznek.

 

A fideszes Marsalné Kovács Judit végül arról biztosította a környékbelieket, hogy – ahogy ez eddig is történt – a beruházóval és a kormánnyal együttműködve a környékbeliek észrevételeit meghallgatják, figyelembe veszik és az ő érdekeiket képviselve dolgoznak tovább a valóban világszínvonalú létesítmény megépítésén.

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.