2021. október 26., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Nem nőtt a wekerei ivóvíz ólomtartalma

Főoldal>Közélet>Nem nőtt a wekerei ivóvíz ólomtartalma
 
Írta: Szerk.
2015. június 30. 09:40
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Újra napirendre került a wekerlei ivóvíz ólomtartalma, a hiedelmekkel ellentétben azonban nem nőtt az ólomtartalma az ivóvíznek Wekerlén, csupán az Európai Unió ivóvízre vonatkozó egészségügyi határértékei változtak. A Fővárosi Vízművek által szolgáltatott vízben bőven a határérték alatti az ólomtartalom, a régi 1970 előtt épült házakban azonban lehetnek még ólomcsövek, amikből érdemes folyatni a vizet pár másodpercig reggelente az első használat előtt.

A wekerletelepi vezetékes ivóvíz minőségének, pontosabban ólomtartalmának kérdése újra és újra napirendre kerülő probléma. A lakók aggodalmainak megnyugtatása érdekében az önkormányzat 2012-ben 12 ponton végeztetett méréseket a telepen. Az akkori vizsgálat kimutatta, hogy a mért pontokon az ivóvíz ólomtartalma nem éri el az egészségügyi határértéket, tehát biztonsággal fogyasztható. Azonban az újabb vízvizsgálati eredmények – amik olykor megállapítják, hogy a pangó, tehát reggeli első eresztésből vett vízminták esetében az ólomtartalom határérték felett van – sokakban riadalmat keltenek.

Mi változott 2012 óta?

Semmiféleképpen sem a wekerlei ivóvíz ólomtartalma növekedett. Az 2012-ben elvégeztetett vizsgálat egyrészről nem terjedt ki arra, hogy megkülönböztessen „pangó”, tehát reggeli első eresztésből vett mintavételt és kifolyatás után vett mintavételt, másrészről az ivóvíz-minőségi előírások is változtak azóta. Egy 2013. december 25-én hatályba lépő kormányrendelet az Európai Unió által kiadott ivóvíz-direktíva alapján olyan alacsonyra csökkentette az egészségügyi határértéket –25 mikrogramm/l-ről 10 mikrogramm/l-re, de korábban 50 mikrogramm/l is megengedett volt – hogy ma a vizsgálati eredmények több helyen a reggeli első vízminták esetében túllépik a megengedett határértéket.

 Mit tehetünk?

Először is az, akit érdekel otthona vizének minősége, a Fővárosi Vízművek akkreditált laboratóriumában, vagy máshol bevizsgáltathatja azt. Ezután az eredmény birtokában eldöntheti van-e teendője. A határérték túllépés okait többnyire mindenkinek a saját háza táján kell keresnie. 1970 előtt épült épületek ivóvíz hálózatát, így a wekerletelepi épületekét is ólomvezetékekből építették és ezek a legtöbb helyen a mai napig nem lettek kicserélve. Ezekből a vezetékekből oldódik ki az ólom. A hálózat felújítása mindenféleképpen hatékony megoldás, de akinek erre nincs pénze, van olcsóbb megoldás is: reggeli első vízvétel előtt mindenféleképpen pár másodpercig folyassuk ki a csapot, így a vezetékben az éjszaka folyamán kioldódott ólmot nem visszük be szervezetünkbe vagy korszerű szűrő, tisztító berendezéseket is alkalmazhatunk. Főzéshez a vizet érdemes inkább a hidegvíz-csapból engednünk, ugyanis az ólom a meleg vízben jobban ki tud oldódni.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.