2023. május 30., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
augusztus (20)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Növekedő gazdaság, bővülő források

Főoldal>Közérdekű>Növekedő gazdaság, bővülő források
 
Írta: Szerk.
2018. október 03. 08:00
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Minden kiemelt területre, így a családtámogatásra, otthonteremtésre, egészségügyre és az oktatásra is több forrást biztosít a kormány jövőre, mint idén. A 2019-es költségvetés vezérmotívumai a biztonság és a növekedés fenntartása, a családok és vállalkozások támogatása.

Minden kiemelt területre több forrás jut

Több forrást biztosít a kormány jövőre a családtámogatásra, az otthonteremtésre, az egészségügyre és az oktatásra is, mint idén – derül ki a jövő évi költségvetésből. Mindeközben további adócsökkentésekre és béremelésekre is lehet számítani. A költségvetés célja, hogy megőrizze hazánk biztonságát, fenntartsa a gazdasági növekedést, támogassa a családokat és vállalkozásokat, valamint, hogy előmozdítsa a teljes foglalkoztatás elérését.

 

A családtámogatásra fordított pluszkiadások – már adókedvezményekkel együtt – elérik a 2000 milliárd forintot, de több, 242 milliárd forint jut az otthonteremtési programra is.

 

Emellett az egészségügy és az oktatás is több, 505, illetve 606 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre, míg a közbiztonság megerősítésére és a honvédelemre 156, az önkormányzatokra pedig mintegy 200 milliárd forinttal többet fordít a kormány.

 

Tovább erősödnek a családok

Jövőre 79 milliárd forintra emelkedik az ingyenes gyermekétkeztetésre szánt forrás (amely 2010-ben 29 milliárdot tett ki), az óvodák fejenkénti működési támogatása 81 ezer 700 forintról 97 ezer 400 forintra nő, az óvodai eszközbeszerzésre pedig 3 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

 

Idén szeptemberben több mint egymillió iskolás ingyen kapta a tankönyveket az 1-9. évfolyamban, de jövőre 11 milliárd forintra nő az e célra szánt forrás. Eközben továbbra is a gyermek hároméves koráig tart a gyes, marad a gyed extra, amelyek összege szintén emelkedik jövőre. A családi otthonteremtési kedvezményben (CSOK) eddig 75 ezer család részesült, de az e célra fordítható összeg is jelentősen emelkedik jövőre, 242 milliárd forintra.

Növekednek a munkaalapú családtámogatások is, 14 százalékkal 265 milliárd forintra. Ez fontos segítség a munka világába visszatérő kisgyermekes édesanyáknak: az őket foglalkoztató munkáltatókat támogató adókedvezmény mértéke 100 ezer forintról 138 ezer forintra emelkedik. A kétgyermekes családok adókedvezménye pedig 40 ezer forint lesz januártól.

 

Alacsony adók, emelkedő fizetések

Jövőre is marad az Európában egyik legalacsonyabb, 15%- os személyi jövedelemadó és a 9%-os társasági adó. Eközben – a gazdaságban több mint 130 milliárd forintot hagyva – 19,5%-ról 17,5%-ra mérséklődik a szociális hozzájárulási adó, és csökkennek a munkaadói adók, ami mozgásteret biztosít a béremelések folytatásához. A költségvetésből kiderül, hogy a piaci szféra mellett a rendvédelmi dolgozók és az ápolók is újabb béremelésre számíthatnak.

 

Tartósan emelkedő bérek

Kimagasló mértékben, 9,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az idei év első hét hónapjában, a bruttó és nettó bérek pedig egyaránt 12,1 százalékkal nőttek. A kormány által 2016-ban tető alá hozott bérmegállapodás eredményeként 26 százalékkal emelkedő keresetek, valamint a reálbérek 67 hónapja való töretlen emelkedése tovább gyorsítják hazánk felzárkózását az európai bérekhez, és jól mutatják, hogy egyre jobban megéri dolgozni Magyarországon. A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a kereset-emelkedés tovább folytatódhat a következő években is: 2022- re a reálbérek a 2016-os értékük közel másfélszeresére emelkedhetnek.

 

Még igényelhető a téli rezsicsökkentési támogatás

Október 15-ig igényelhetnek a téli rezsicsökkentés keretében egyszeri természetbeni támogatást, akik korábban nem részesültek a rezsicsökkentésben, mert a vezetékes gáz-, vagy távfűtés helyett más fűtőanyagot használnak.

 

A kormány egyszeri természetbeli juttatása keretében tűzifát, szenet, palackos, vagy tartályos PB-gázt, fűtőolajat, valamint brikettet igényelhetnek a jogosultak.

Az igénybejelentő nyilatkozatokat a jogvesztő határidőig a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási és Szociális Irodáján kell benyújtani.

 

A jövő évi költségvetés egyik célja, hogy a biztonság és a növekedés fenntartásával tovább erősítse a magyar családokat.

 

Forrás: MTI, Origo.hu , Demokrata.hu

Főkép: Pixabay.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.