2020. június 05., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (16)
április (10)
március (31)
február (7)
január (5)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
szeptember (23)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

„Örök világosság fényeskedjék nekik”

Főoldal>Kultúra>„Örök világosság fényeskedjék nekik”
 
Írta: Lukasik Zsófia
2011. november 01. 08:00
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
November havában elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Arról, hogy mi a Mindenszentek és Halottak napjának eredete és lényege, Tercsi Zoltán esperes, a Wekerletelepi Szent József Plébánia plébánosa mesélt nekünk.

November első napján Mindenszenteket ünnepli a katolikus egyház. Az ünnep eredete az ókorba nyúlik vissza. Először az egyház vértanúiról emlékeztek meg, később, mikor már nemcsak vértanúkat avattak szentté, ez a kör egyre bővült, s bővül ma is, hiszen az egyháznak mindig vannak újabb szentjei. De Mindenszentek ünnepén nemcsak az ünnepélyesen szentté avatottakra emlékezünk, hanem mindazokra, akik üdvözültek, akiknek léte beteljesedett az örökkévalóságban. Az egyház azt ünnepli, hogy Isten kegyelméből az ember képes eredeti célja elérésére, az üdvösségre. Ilyenkor a szentek érdemeire is emlékezünk, hiszen ahhoz, hogy az ember jótetteket tudjon véghezvinni, a saját odaadására és erőfeszítésére is szüksége van.

Következő napon, november 2-án Halottak napja van. Amikor megemlékezünk elhunytjainkról, nemcsak a kegyeleti kötelezettségünket teljesítjük, hanem hitből fakadó indítás is az, hogy imádkozzunk értük. A mi imádságaink segíthetik őket abban, hogy minél előbb megtisztuljanak, és eljussanak az örök üdvösségre. Az ünnep igazi tartalma ez. Ilyenkor nyolc napon át az egyház lehetőséget ad arra, hogy a katolikus ember szentgyónása, szentáldozása mellett a teljes búcsút is elnyerje, és ezt felajánlja elhunytjaiért. 

 

 

A magyar nyelvterületen sok helyen úgy tartották, hogy halottak napja előestéjén az elhunytak hazalátogatnak. Sokfelé megterítettek számukra, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Egyes helyeken ilyenkor kolduskalács néven üres kalácsot sütöttek, amit a temető kapujában várakozó koldusoknak adtak, hogy ők is megemlékezzenek a család halottairól. Halottak napján szokás volt a szegények megvendégelése. Ilyenkor tiltották a munkát, nehogy megzavarják a holtak nyugalmát.  

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.