2022. május 22., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Petrusz Tibortól búcsúzunk

Főoldal>Közülünk>Petrusz Tibortól búcsúzunk
 
Írta: Szerk.
2018. március 12. 09:27
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Idén sajnos már nem tarthatott az emlékezőkkel február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján tartott ünnepségen Petrusz Tibor, Kispest Díszpolgára. A 94 éves korában elhunyt, nagy megbecsülésnek örvendő ezredes, az 1945-56 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének társelnöke 7 évet ült Rákosi börtönében.

Petrusz Tibor 1924. június 21-én született Budapesten. Az Eötvös gimnáziumban tanult, majd érettségi után, 1942-ben a Ludovika Akadémiára jelentkezett. Itt avatták 1944-ben hadnaggyá. Az avatás után rögtön frontszolgálatra osztották be. Németországban 1945-ben angol hadifogságba esett, csak 1946 májusában jöhetett haza Magyarországra. 1946 őszén „B” lista alapján elbocsátották a honvédségtől és beiratkozott a Közgazdasági Egyetemre.

Petrusz Tibor a szabad és független Magyarországért kifejtett politikai tevékenységéért 1949-ben letartóztatták, és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. Az életfogytiglani ítélet után végigjárta a váci börtönt, a budapesti Gyűjtő poklát, majd a csolnoki munkatáborban raboskodott. Nem sokkal az után, hogy visszakerült Vácra, kitört az '56-os forradalom, és kiszabadult. A börtönbe a szabadságharc eltiprása után sem került vissza, 32 évesen megbélyegzett emberként kezdett új életet. Később segédmunkás, majd felszolgálósegéd, évek múlva étterem igazgató lett. A rendszerváltás után rehabilitálták, 1990-ben Kispesten önkormányzati képviselő lett. 1993-ban közreműködésével jött létre a Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, melynek elnöke is volt. Tibor bácsit 2002-ben Kispest Díszpolgára címmel tüntették ki. A részére adományozott elismerések – mint a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje, a nyugállományú ezredesi cím, a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya, a miniszterelnök által adományozott Szabad Magyarországért Emléklap, s a - jelzik, hogy önfeláldozó magatartása, humanizmusa, fontos és maradandó értéke mindannyiunknak.

Petrusz Tibor  temetése március 28-án 11.15 perc kor lesz a Kispesti új temetőben.

 

Fotó: Turizmus.com

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.