2023. június 10., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Reménységgel telve, Erdély és a magyarság csodáinak nyomában

Főoldal>Közülünk>Reménységgel telve, Erdély és a magyarság csodáinak nyomában
 
Írta: Szerk.
2019. június 27. 08:55
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Csodálatos élményekkel, a magyarság kiemelkedő történelmi, szellemi és kulturális helyszíneivel találkozhattak a kispesti Reménység Iskola diákjai és kísérői, akik öt napot tölthettek el Erdélyben a kormány Határtalanul! programjának köszönhetően. Géczy Árpád, az intézmény igazgatója és Kis Anikó osztályfőnök, magyartanár nagy örömmel számoltak be az élményekről, amelyek egytől egyik megerősítik a gyermekek magyarságtudatát és nemzeti identitását.

Hazatértek gyökereinkhez, múltunkhoz-jelenünkhöz-jövőnkhöz a Reménység Katolikus Általános Iskola 39 hetedikes diákja és kísérői, akik öt napot tölthettek Erdély hegyei közötta kormány által kiírt Határtalanul! pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően.

 

Géczy Árpád, a katolikus iskola igazgatója – aki lelkes és odaadó szervezésének köszönhetően idén kívül-belül megújult és új emelettel bővült az intézmény – és Kis Anikó osztályfőnök örömmel meséltek az átélt élményekről, és arról, hogy a gyermekek többsége most járhatott először Erdélyben:

 

 

– Mindaz, amiről évek óta tanultunk, tanítottunk, most egyszeriben megelevenedett.  Hiszen melyik hetedikes tanuló ne ismerné Toldi Miklós hősiességét? Nagyszalontához közeledve a szemünk elé tárult Nagyfalu pusztasága, a legelésző nyájak, a dús legelők békéje. Igen, itt járhatott a „Nagyerejű”, itt porzott az út Laczfi Endre lovasai alatt. Arany János szülőháza ma is ott áll, és bizony, a Csonka torony is őrzi az emlékeket. A gyerekekkel együtt szavaltuk az elbeszélő költemény jól ismert sorait, képzeletben beültünk Arany János íróasztala mögé, belelapoztunk kézirataiba – mondta Kis Anikó.

 

 

Az erdélyi barangolás során az iskola kis csapata felkereste a magyar történelem, kultúra és művészet további nevezetes helyszíneit is: Erdély kapujában, a Partium ékkövének is nevezett Nagyváradon sem maradtak el a csodás látnivalók, szellemi csemegék, kezdve a barokk építészet szépségeit felvonultató bazilikával, amelyet áthat Árpád-házi szent királyunk, a kereszténységet védelmező, I. László szelleme is. Itt található meg ugyanis a hős lovagkirályunk hermája és kardja is. A Kanonok-sor hűs folyosóin pedig Ady Endre nyomában haladhattak tovább. Innen pedig Zsobokig, majd Kőrosfőig vitt tovább az út, ahol megkoszorúzták a kiváló magyar pedagógus, és forradalmár ifjú, Vasvári Pál emlékművét.

 

Gyümölcsöző, régi-új kapcsolatok is köttetnek Erdélyben, amikor találkozik magyar a magyarral. Géczy Árpád igazgató örömmel számolt be, hogy szoros-erős, testvéri kapcsolat kialakítására törekszenek a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceummal és igazgatójukkal, Dr. Gál Lászlóval.

 

– Ismeretlenül érkeztünk, de testvérként köszöntöttek minket a líceum tanulói és tanárai is, felemelő volt együtt imádkozni és énekelni a gyulafehérvári gyerekekkel – mondta Kis Anikó. – A tanulóinknak is különleges élmény volt, hogy mindenhol, ahol magyarokkal találkoztunk, ilyen szeretettel fogadtak minket. Illetve többen most tapasztalták meg először, hogy a magyar határtól több száz kilométerre is magyar szót hallhatnak, és olyan emberekkel találkozhatnak, akiknek ugyanaz az édes anyanyelvük, mint nekik – tette hozzá Géczy Árpád.

 

A kincses Kolozsváron, amely a történelem folyamán Erdély szellemi-kulturális központja volt, megtekintették Mátyás király szülőházát, Fadrusz János lenyűgöző lovas szobrát, de örök élményeket szerezhettek megcsodálva a gótikus Szent Mihály templom égig érő tornyát is.

 

 

– A gyerekek találkozhattak történelmi, földrajzi és más tanulmányaik során szerzett ismereteik, és a magyar kultúra kiemelkedő helyszíneivel is. Emellett pedig az elragadó tájakkal is, amelyek szinte rögtön elvarázsolták őket – mondta Géczy Árpád. – A magyarokkal való találkozások mellett ezek mind-mind szolgálják a magyarságtudatuk, a nemzeti identitásuk megerősödését is, valamint a határon túlra szakadtak irányába való felelősségérzetét is – hangsúlyozta az igazgató.

 

 

A csodálatos élményekkel teli napok után, hazafelé is adódtak még mély érzéseket tápláló pillanatok, találkozások is:

 

– Hamar elrepült ez a néhány nap. A reggeli és esti imádkozások, hálaadás, a sok-sok közös játék, beszélgetés mind közelebb hozott minket egymáshoz. A lelki elmélyülést segítette Tóth Imre káplánatya szolgálata, aki derűjével és értékes gondolataival állt mellettünk. A hazafelé kanyargó út során a szászvárosi gyermekotthon kis lakóival találkoztunk, ahol iskolánk könyvadományait és sportszereket adtunk át. Ezúton is köszönjük a családoknak a sok felajánlást, nagyon örültek minden ajándéknak a fiatalok – mesélte örömmel Kis Anikó. – A magyar Golgotán, Aradon, együtt imádkoztunk a hős tábornokok lelki üdvéért, majd a nemzeti színű koszorút letéve, emlékekkel a szívünkben elindultunk haza.

 

– Már beadtuk a pályázatot a következő évre is, az elbírálást várjuk. Reméljük, hogy kedvezően alakulnak a dolgok. Ez volt a második útja az iskolának, jövőre lenne a harmadik. Bízom benne, hogy ez a program sokáig megmarad, mert mi ameddig csak lehet, szeretnénk benne részt venni – tekintett a jövőbe Géczy Árpád igazgató.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.