2021. szeptember 21., kedd, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
december (11)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Száguldás, szerelem, kikapcsolódás

Főoldal>Kupa>Száguldás, szerelem, kikapcsolódás
 
Írta: Szerk.
2019. március 06. 09:15
Rovat: Kupa
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Kispest szomszédságában, a kőbányai SiLverKart gokart- és rendezvénykomplexumban magas színvonalú kiszolgálás, és a versenyzési tevékenységen is túlmutató vendéglátás várja nem csak a száguldás szerelmeseit. A nem „benzingőzzel fertőzött” emberek is ki tudnak kapcsolódni, kellemes időt tudnak eltölteni bowlingozás, dartsozás, vagy billiárdozás közben, de jól lakhatnak a melegkonyhás étteremben is. Ha azonban bárki a száguldás mellett dönt, fontos tapasztalatokat szerezhet, amelyeket akár a közúton is hasznosítani tud majd. Mindezekről Simon Lászlóval, a SiLverKart Budapest cégvezetőjével és megálmodójával beszélgettünk.

Hogyan jött létre a SiLverKart, és mit kell róla tudni?

Az volt az elképzelésünk annak idején, hogy egy kifejezetten a gokartozás, és az e köré felfűzhető rendezvények számra épített létesítményt hozzunk létre. Tehát nem egy meglévő épületet, csarnokot, vagy erre a célra talán kevésbé alkalmas parkolóházat építettünk át. A magas minőségre törekedtünk, ezért egyrészt németországi mintára, Michael Schumacher hétszeres Formula 1 világbajnok gokart pályájával egyeztetve, az ő tapasztalataikat kikérve kezdtük meg az építkezést, másrészt arra törekedtünk, hogy a gokartozáson kívül más szórakozási, időtöltési lehetőséget is tudjunk nyújtani a vendégeinknek, így lett bowling, biliárd, darts is, valamint van melegkonyhás éttermünk, illetve egy százhúsz fős konferenciatermünk is.

 

Mennyire népszerű ma Magyarországon a gokartozás?

Elég népszerűnek látom, amelyet sok összetevő is magyaráz,  például a Formula 1 és más versenyek magas színvonalú hazai közvetítése is ezek közé tartozik. Elmondható, hogy aki figyelemmel követ egy-egy ilyen versenysportot, hamar kedvet kaphat a gokartozáshoz, hogy ő is kipróbálja, hogyan tud akár csak 1-2 tized másodperccel jobb köridőt elérni a pályánkon. Ehhez itt a SiLverKart-ban professzionális időmérő berendezés is a rendelkezésre áll. A gyorsuláshoz pedig vendégeink akár segítséget, tanácsot is kérhetnek a pályán dolgozó kollégáktól. Fontos, hogy nem kívánunk beleszólni senki vezetési stílusába – amíg a szabályokat betartják –, de aki kér, kap nálunk ilyen jellegű segítséget is.

 

 

Milyen gépekkel lehet száguldozni a SiLverKart pályáján?

Gokartjaink Honda benzinmotoros, 270 köbcentis, 11,5 lóerős és automataváltós gépek, európai színvonalú Sodi-gyártmányok. Elmondható róluk, hogy akár a személy-, akár a versenyautókhoz képest egyszerűbb a manőverezhetőségük, például egy negyed kormánymozdulat is elég a kormányzott futómű teljes alászedéséhez. Tehát komoly vezetési- és versenyélményt tudnak nyújtani. Ugyanakkor a közúti autókban megszokott „kényelmi berendezéseket” nem tartalmazzák, mint az ABS, a szervófék, vagy -kormány, vagyis hiába elég egy negyed mozdulat a teljes kormányzottsághoz, kell hozzá bizonyos fokú fizikum is.

Anno például, amikor én először gokartoztam, olyan izomcsoportjaimban is izomlázam volt, amelyekről kis túlzással azt sem tudtam, hogy léteznek. Persze nem kell megijedni, a professzionális versenyzők – akik legtöbbje egyébként gokartozással kezdte – sem díjbirkózók, a hobbi gokarthoz pedig a megfelelő izomzatot gyorsan fel lehet építeni. Vendégeink között tudhatunk hölgyeket, urakat, fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt, és azt látjuk, hogy élvezettel versenyeznek a pályánkon. Nyilván az első alkalmakkor nekik is lehetett izomlázuk, de gyorsan belejöttek.

 

Rendszeresen átépítik a pálya vonalvezetését. Erre miért van szükség és milyen rendszerességgel történik ez meg?

Minden év elején átépítjük, aztán az első hetekben, amolyan „tesztidőszak” és a vendégeink véleménynyilvánítása után véglegesítjük a vonalvezetést. Ez egy tudatos döntés: azt a célt szolgálja, hogy ne váljon unalmassá a pályánk. Ha például valaki akár csak havi párszor jár hozzánk, akkor a harmadik-negyedik alkalom után, miután meg- és kiismeri a pályát, el tudja kezdeni faragni köridejét, és évvégére már szinte a kisujjában lehet. Viszont az hosszútávon nem lenne túl izgalmas, ha utána évekig ugyanazon a pályán kellene körözni.

 

 

Mik a vonalvezetés kialakításának szempontjai?

Mindenképpen kell, hogy legyenek technikás részek, ahol a vezetési tudás dominál, illetve olyan gyorsabb szakaszok is, ahol a száguldás élményét lehet megtapasztalni. Ez a két alapvető szempont, ehhez pedig jön harmadik pillérként a biztonság, például, hogy megfelelő széles legyen a pálya. Ezek a tényezők kvázi „egymás ellen” dolgoznak, tehát meg kell találni a legideálisabb kompromisszumot, ami nem fárasztja el nagyon a vendéget, de azért bele kell, hogy tegye az izomzatát is, tudjon száguldozni is, de mindezt biztonságos körülmények között.

 

Említette, hogy sok professzionális versenypilóta is gokartban kezdte. Van más összefüggés is a gokart szeretete és a motorsportok űzése között?

Aki például a Formula 1-et, vagy más motorsportot követ, és még mondjuk gokartozni is szeret, mindenképpen „benzingőzzel megfertőzött” ember lehet. Akire ez igaz, arról elmondható, hogy mindenféle ilyen tevékenység iránt is érdeklődik, például akár a motorkerékpár, a motorozás iránt is, még ha maga nem is űzi ezt a tevékenységet, a versenyt nyomon követheti. És ez fordítva is így lehet: ha valakit hidegen hagy az autóverseny, a motorsport, elképzelhető, hogy a gokartozás is. De akkor is eljöhet hozzánk és bowlingozhat, dartsozhat, ehet egy finomat, amíg a barátai versenyeznek.

 

 

Aki gokartozás során szerzett tudást, tapasztalatot, mennyiben hasznosíthatja a közúti vezetésben?

Nagymértékben hasznosítható, de ami még fontosabb: gokartozás közben viszonylag komolyabb, súlyosabb következmény nélkül feszegethetjük a határokat, és szerezhetünk tapasztalatot. Például nem kell olyan sebességtartományba eljutni, mint közúton, hogy megcsússzon a gokart, és ellenkormányozni kelljen. Sokat lehet tanulni arról is, hogyan mérjük fel a sebességünket, vagy egy féktávot. Ugyanezeket a tapasztalatokat például egy autópályán akár komolyabb következmények árán lehet megszerezni. A hibák a gokartozásban nem járnak személyi sérüléssel, komolyabb anyagi kárral. Ha mondjuk, egy társaság két tagja összekoccan, azt majd a futam után meg tudják beszélni… Aki rendszeresen jár gokartozni, mindaz, amit megtanul, beleivódik a vezetési stílusába, amelyet hasznosítani tud majd a közúton is. Emellett másik oldalon meg kell említeni a közlekedési kultúra fejlesztését is, amelyhez különböző rendezvényekkel mi is megpróbálunk hozzájárulni. Hiszen ha már készség és a tapasztalat is megvan, akkor a közlekedési kultúra fejlesztése a szükségszerű következő lépés. Például az, hogy egy esetleges hiba esetén megtanítsuk az embereket elnézőnek lenni, hiszen nem biztos, hogy célravezető a piros lámpánál ordibálni.

 

Illusztráció

 

Hogyan látja, milyen állapotban van ma Magyarországon a közlekedési kultúra?

Úgy gondolom, hogy átmeneti időszakban vagyunk: a szocializmusban beragadt reflexekből már jön ki Magyarország. Már sok embernek jó minőségű, vagy akár felsőbb kategóriás autója is van, amelyek nyilván teljesítménytöbblettel is járnak. Az átmeneti időszakot arra értem, hogy például vannak bizonyos autómárkák és sofőrjeik, akikről sztereotípiák alakultak ki. Ezt azért nem szabad ilyen ridegen kezelni. Mindenféle jobb teljesítményű autó sofőrjei között vannak olyanok, akik akár kicsit többet is megengednek magukat, de ez előbb-utóbb leszállóágba kerül. Ne gondoljuk azt, hogy ez csak Magyarországon volt, vagy van ez így. Legfeljebb máshol korábban történt: amikor gyengébb autóból jobb autóba ültek az emberek, óhatatlanul azt gondolhatták, hogy övék az út, de az idő mindig bebizonyítja, hogy nem így van. Ennek biztonságos előmozdításán több szervezet is dolgozik, mi is igyekszünk belőle kivenni a részünket, mert ezt egy társadalmi feladatnak látom.

 

Látom, éppen motorosok köröznek a pályán. Milyen alkalomból vannak itt?

Ez a másik főtevékenységünk, a Safety Hungary, amely keretében éppen az Országos Mentőszolgálat motoros kollégáit képezzük. Ez a téli időszakban, és annak végén nagyon fontos a motorozással foglalkozó szervezeteknek, cégeknek, hiszen eddig az időjárás miatt viszonylag kevesebbet mehettek a közutakon. Itt viszont fedett és ellenőrzött körülmények között – a nyitvatartási időn kívül – lehetőséget tudunk biztosítani a gyakorlásra, képzésekre. Részt veszünk például a motoros rendőrök, vagy a katonaság motoros egységeinek képzésében is.

De a magánembereket is képezzük azért, hogy amikor újra motorra ülnek a közutakon, ne egy több hónapos kihagyás után tegyék meg. De nem csak a motoros „offszezonban” vannak ilyen képzéseink, mert nagyon fontos, hogy minden időszakban foglalkozni kell ezzel a dologgal: tavasszal egy felhozó, bemelegítő tréninggel állunk rendelkezésre, utána évközben a készségfejlesztés céljából is képezzük a motorosokat, hiszen mégis jobb ezeket ellenőrzött körülmények között, hozzáértők segítsége mellett megszerezni és továbbfejleszteni, és nem a közúton kísérletezni. Aztán ősszel, télen, amikor mindenki elteszi a motorját, hozzánk akkor is lehet jönni. Minden kategóriában tudunk védőfelszerelést is biztosítani, így a motorosok elég, ha egy pár kesztyűvel és megfelelő lábbelivel érkeznek hozzánk.

 

Említette, hogy mindenféle rendezvénynek is otthont ad a SiLverKart. Milyeneknek?

Vannak ilyen szempontból frekventált időszakok, mint például az évvége, a karácsonyi időszak. Ekkor sok cégnél is évzárás van, sokan jönnek hozzánk a partnereikkel, dolgozóikkal különféle rendezvényekre, hiszen van egy százhúsz fős konferenciatermünk, éttermünk, így magas színvonalú vendéglátásban tudjuk őket részesíteni. De nem csak ekkor, hanem az év bármelyik szakában.

 

 

Többször példaként előkerült a profi, versenyszintű motorsport. Ön szerint mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon még kevesebb kimagasló versenyző jut el eddig a szintig, mint mondjuk nyugaton?

Valóban, a nyugat-európai, vagy tengerentúli országokból nagyobb számban jönnek a versenyzők. Itt a kulcskérdésnek azt látom, hogy szerencsésebb történelmi fejlődésű országokról beszélünk. Hosszú idő, amíg a mi régiónk is felzárkózhat arra a szintre, ami lehetővé teszi, hogy egy autóversenyző is elérhessen ilyen magaslatokba. De ez nem csak a tehetség kérdése, hiszen ma is számos tehetséges autóversenyző palánta van Magyarországon, akinek a képességei megvannak ahhoz, hogy bármely motorsportban meghatározó figurák legyenek. Ki kell mondani, hogy hosszútávon is előremutató, stabil anyagi háttér is rendelkezésre kell, hogy álljon, az autósportban nem csak a tehetség számít, hanem az anyagi, és nem mellékesen – egy gyermekkorú versenyzőjelölt esetén – a szülői háttér is. Itt arra gondolok, hogy egyrészt a szülőnek is érdeklődnie kell a versenyzés világa iránt, fel kell ismernie, hogy a gyermeke tehetséges, és nyilván bírnia is kell, amíg megpróbálja a csapatokig eljuttatni a gyermeket.

 

Szalay Balázs, raliversenyző és Michelisz Norbert, túraautó-versenyző

 

Ki tud emelni a jelenlegi motorsport versenyzők közül valakit, aki meghatározó?

Tartózkodnék ettől, viszont a magyar versenyzőkre való odafigyelést szeretném hangsúlyozni. A jövő generációja számára talán ők lehetnek példaképeik. Mondjuk Michelisz Norbiék működése példaértékű. Az, hogy honnan indult el az autós világban, és a tehetségének, valamint nyilván az előbb említett háttérnek is köszönhetően hogyan jutott el a maga kategóriájának a csúcsára. De megemlíthetném a rally világában Szalay Balázsékat, akik derekasan helytállnak például a Dakaron, legutóbb éppen az első húszba is bejutottak úgy, hogy az ellenfeleik magasabb szintű, gyári támogatásban is részesülnek. Ez mindenképpen tiszteletet érdemel.

 

Főkép: Silverkart.hu

Képek: Kispest.info, Silverkart.hu, Wikipédia, Pixabay.com

Videó: Kispest.info

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.