2021. október 17., vasárnap, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

SZENT FLÓRIÁN, A MAGYAR TŰZOLTÓK NAPJA

Főoldal>Kultúra>SZENT FLÓRIÁN, A MAGYAR TŰZOLTÓK NAPJA
 
Írta: Galambos Zsuzsanna
2011. május 04. 13:30
Rovat: Kultúra
 
A Kispesti Tűzőrség szakemberei sokrétű munkát végeznek. Nemcsak a tűz oltásában de a baleseti helyszíni mentésnél, viharkárok elhárításában is aktívan részt vesznek, emellett a tűzkárok megelőzése érdekében tájékoztató munkát is végeznek. Ezért méltán ünnepelhetjük őket ma is, Szent Flórián Napja alkalmából.

Szent Flórián római katonatiszt volt, a Caecia erőd parancsnoka. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát. Később kereszténysége megvallása miatt botozásra ítélték, majd malomkővel a nyakán egy hídról a folyóba vetették. Mindez a mai Ausztia területén történt, ezért Ausztriában a legelevenebb Szent Flórián tisztelete. De nemcsak a tűzoltóknak hanem azonak a mestereknek is védőszentje lett, akik tűzzel foglalatoskodnak, mint például a pékek, fazekasok, kéményseprők.

 

Kispesten 1888-ban alakult meg az önkéntes tűzoltó egylet 28 fővel. Első tűzoltóparancsnok Hegedűs Béla volt.  A tűzoltóság jelenlegi kerületi épületét az Üllői út 235. szám alatt találhatjuk. Az épület tervezője Domonkos László, aki 2009-ben az év embere neves szakmai díjat is elnyerte.

 

2011. márciustól új parancsnoka van a Kispesti Tűzőrségnek. A Pécsről érkezett Handbauer Péter alezredesnek és a tűzőrség kispesti tűzoltóinak ezúton is eredményes munkát kívánunk Szent Flórián Napja alkalmából.   a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián- szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flóriánemberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.