2021. október 22., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

szeptember (18)
augusztus (12)
július (18)
június (20)
május (26)
április (19)
március (9)
február (11)
január (11)
· 2020
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tényleg drága?

Főoldal>Közélet>Tényleg drága?
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. május 10. 12:00
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Korábban közölt cikkünk, a kispesti bérlakások távhődíj tartozásai kapcsán kérdeztük meg Fekete Csabát, a Főtáv Zrt. vezérigazgatóját, mennyire számít drágának valójában a távfűtés.

Az emberek körében nem a legnépszerűbb fűtési forma a távfűtés, amely többek között Kispest panelépületeit is ellátja hővel. Mi ennek az oka?

F. Cs.: A paneleket érdemtelenül tekintik rossz megoldásnak, hőszigetelés tekintetében semmivel sem rosszabbak, mint mondjuk egy 80-as években épült kertes házak. A panelok legnagyobb része távfűtött, kisebb hányada központi kazánházból működik. Figyelembe véve azt, hogy a kazánház működését a lakók a közös költségben megfizetik, nyugodtan kijelenthetem, hogy semmivel sem drágább ezeknél a távfűtés, sőt, körülbelül 5-6 %-kal még olcsóbb is. Azt természetesen el kell mondani, hogy ebben nagy szerepe van annak, hogy a távhő kedvezményes ÁFA alá tartozik. A távhő mellett lakossági szempontból az is szól, hogy egyéni díjbeszedéssel dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a központi kazánházas épületekkel, ahol akár egyetlen lakó nem fizetése miatt kikapcsolják a gázellátást, nálunk ez lehetetlen. Amíg akár egy valaki fizeti a házból a számlát, addig nem kapcsolhatjuk ki a fűtést, erre törvény kötelez minket. Éves szinten körülbelül egymilliárd forintot költünk a kintlévőségeink kezelésére. Meg kell említenem, hogy az arányaiban nagyon komoly kintlévőséggel rendelkező ügyfeleink az önkormányzati bérlakások lakói. Valószínűleg ők nem tekintik olyan szigorúan érvényesnek magukra nézve ezeknek a kifizetését. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a budapesti távhő 80%-a kapcsolt termelésből származik, ami azt jelenti, hogy az épületek fűtése mellett villamosenergia is termelődik. Ilyen kapcsolt formában dolgozik a Kispesti Hőerőmű is, amely a kerület távfűtését látja el.  Ez környezetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű.

 

A panelépületek fűtésének korszerűsítését milyen módon kívánja segíteni a Főtáv Zrt.?

F. Cs.: Kapcsolódtunk az ÖKOplusz programhoz, amelyben az állam 50%-os támogatást nyújtott a panellakások egycsöves fűtési rendszerének szabályozhatóvá tételéhez. Nem árt tudni, hogy hiába szigeteljük le a lakásokat, ha a fűtési rendszert nem korszerűsítjük, akkor a megtakarítás csekély, mert nem tudjuk szabályozni a lakás hőmérsékletét.  A programban információkkal, szakmai tanácsadásokkal, kivitelezésre való vállalkozással támogattuk a pályázókat. Bár az ÖKOplusz program már lezárult, továbbra is szívesen segítjük szakmailag azokat a társasházakat, akik fűtési rendszerüket korszerűsítenék.

 

A kispesti bérlakások távhődíjtartozásáról készült korábbi cikkünket itt olvashatja.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.