2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tokióban is messzire repítené diszkoszát a kispesti sportoló

Főoldal>Közülünk>Tokióban is messzire repítené diszkoszát a kispesti sportoló
 
Írta: Szerk.
2021. május 12. 16:05
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Alighogy megírta a sportsajtó, hogy a kispesti Huszák János öt évvel korábbi rekordját megdöntve 65 méter fölé repítette diszkoszát egy szombathelyi versenyen, a sportoló elérte eddigi pályafutásának legnagyobb sikerét. Aranyérmet szerzett ugyanis a Splitben megrendezett dobó Európa Kupán, éppen ezért joggal bízik abban, hogy lendülete egészen a tokiói nyári olimpia végéig kitart majd. Lapunk az eddigi pályafutásának mérföldköveiről, nehézségeiről, a közeli és távoli tervekről kérdezte őt.

A négyéves kora óta Kispesten élő Huszák Jánosnak már általános iskolás korától kezdve lételeme a mozgás és a sport: egyebek mellett néptáncolt és úszni is járt, ez utóbbira azonban – ahogy fogalmazott – egy idő után ráunt, így édesapja biztatására más sportág keresésébe kezdett. Már ekkor kacérkodott a kalapácsvetés gondolatával, ám egy kis utánajárást követően kiderült, hogy csak a fővárostól távol próbálhatná ki magát benne.

 

Alternatív megoldások után kutatva jutott el végül a Budapesti Spartacus SC-hez, ahol a gerelyhajítással, a súlylökéssel és a diszkoszvetéssel kezdett ismerkedni. „Egyből látszott, hogy a gerelyhajítás nem nekem való, hiszen ahhoz lazább ízületekkel kellett volna rendelkeznem. A súlylökés viszont tetszett, s egészen 22 éves koromig rendszeresen űztem is. A korosztályos országos bajnokságokon több alkalommal is aranyérmet szereztem, ugyanakkor, ha a csapatbajnokságon szükség van rám, mind a mai napig elindulok ebben a számban” – árulta el.

 

Szívügye a sportág sorsa

 

Szívéhez igazán közel azonban a diszkoszvetés került. Elmondása szerint ezzel a fővárosban kevesen vannak így, hiszen ahogy a többi dobószám, úgy ez a sportág sem különösebben ismert és népszerű az itteni fiatalok körében. Éppen ezért már most tudja: ha idővel befejezi az aktív sportolói pályafutását, azon dolgozik majd, hogy edzőként minél több budapesti gyermekkel szerettesse meg a diszkoszvetést.

 

Miközben a sportág szépségeiről beszélt, arra is kitért, hogy mikor bemegy a ketrecbe és beáll a dobókörbe, csak magára hagyatkozhat, függetlenül attól, hogy korábban milyen felkészítésben részesült. „Nagyon szeretek ezzel foglalkozni, éppen ezért a mindennapok során mindent annak rendelek alá, hogy minél messzebbre szálljon a diszkosz. Legyen szó arról, mit eszem vagy iszom, vagy hogy belefér-e még egy program a napba, elkerülve, hogy későn kelljen lefeküdnöm, hiszen ez biztosan a másnapi edzés rovására menne” – magyarázta a sportoló, aki 2009 óta a Ferencvárosi Torna Club színeiben versenyez, s mint mondta, rengeteget köszönhet a klubjának.

 

Az is szóba került, hogy bár pályafutását több súlyos sérülés is övezte, a sportág iránti szenvedélye mindig túllendítette őt az akadályokon. Mint mondta, kétszer szenvedett mellizomszakadást és volt részleges térdszalagszakadása is, az utóbbi években azonban szerencsére elkerülték őt a komolyabb sérülések.

 

Remek szériában van

 

Ennek is volt köszönhető, hogy sikerült megdöntenie idén április 17-én az öt évvel ezelőtt felállított egyéni csúcsát egy szombathelyi versenyen, melyet végül meg is nyert. Huszák János ekkor dobott életében először 65 méter fölé – egészen pontosan 65.38 méterre repítette a diszkoszt. A 29 éves sportoló lendülete ezt követően sem hagyott alább: három héttel később, a horvátországi Splitben zajlott dobó Európa Kupán mindössze három centiméterrel dobott ennél rövidebbet, ezzel pedig aranyérmes lett e rangos versenyen.

 

Ez volt egyébként az eddigi dobó Európa Kupák tizedik, diszkoszvetésben pedig az első magyar aranyérme. „Ráadásul utolsó dobásra sikerült elérnem ezt az eredményt. Az, hogy megnyertem egy ilyen rangos megmérettetést úgy, hogy alig maradtam el az egyéni csúcsomtól, óriási örömmel és büszkeséggel tölt el” – folytatta. Mint mondta, rengeteget köszönhet korábbi edzőjének, Varga Sándornak is, aki korábban nyolc évig foglalkozott vele. Ráadásul fia, a világbajnoki hetedik helyezett diszkoszvető Varga Roland, aki jelenlegi edzője, már akkoriban is számos hasznos tanáccsal látta el őt.

 

Tokiói tervek

 

Vele készül a hamarosan kezdődő, másfél hónapos versenyszezonra, melynek hazánkon kívül Horvátországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Bulgáriában is lesz állomása. Ezeken a versenyeken, június 30-ig bezárólag próbálkozhatnak a versenyzők azzal, hogy megdobják a 66 métert, ami a július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpiára történő egyenesági kijutás feltétele. Ugyanakkor az előző egy év alatt elért eredmények, illetve pontok alapján is van lehetőség a kijutásra.

 

Mindezek alapján Huszák Jánosnak nagyon jó esélyei vannak a kvótaszerzésre. Mint mondta, nemcsak a kijutás, hanem a döntőbe kerülés is célja. „Úgy számolom, 65 méteres dobással be lehet majd kerülni a nyolcas döntőbe” – mondta sokat sejtetve a kispesti sportoló, akinek szintén nagy álma, hogy minél jobb eredményt érjen el a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon is. Hangsúlyozta, hogy az erre való felkészülésben nagy segítséget jelent számára a Magyar Atlétikai Szövetséghez tartozó Budapest 2023 Zsivótzky Gyula Program, melynek támogatására a kormány 2,7 milliárd forintot hagyott jóvá.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.