2020. július 11., szombat, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

június (18)
május (17)
április (10)
március (31)
február (7)
január (6)
· 2019
december (12)
november (14)
október (26)
 Friss kommentekTwitter
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
2019. október 03. 15:41
István Na erre mondják, hogy kormányközeli mutyi! Kispest költségvetésének jelentős része került, DK-MSzP-Együtt-Párbeszéd-Momentum nevű ...
Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten
2019. október 01. 22:42
István Kezdenek kihullani a csontvázak a szekrényből. Kíváncsi lennék az aszfoltozási ügyben ki kinek mennyiért, és hogyan......?
Több millió forint tűnt el az Almavirág tér felújítása során?
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tovább csökkenhet a parkolóhelyek száma a Kossuth téren?

Főoldal>Közélet>Tovább csökkenhet a parkolóhelyek száma a Kossuth téren?
 
Írta: Szerk.
2018. július 06. 15:19
Rovat: Közélet
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Ingyenesség helyett havi egymillió forintos bérleti díj megállapítását javasolta az MSZP-s Szujkó Szilvia vezette bizottság a testületnek, az Ady Endre Református Általános Iskolát fenntartó egyházközség végül további egy évig térítésmentesen használhatja az épületet. Továbbá véleményezésre bocsátották azt a kerületi építési szabályzatot és szabályozási tervet, amely a Kossuth téri piac környékén a parkolóhelyek további csökkentésére ad lehetőséget.

Milliós bérleti díjat kértek volna a református iskolától

Az MSZP-s Szujkó Szilvia-vezette szakbizottság baloldali többsége nem támogatta és havi 1 millió forint bérleti díj kiszabását javasolta a képviselőknek, de végül a testület döntése alapján az Ady Endre Református Általános Iskolát működtető és fenntartó Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség mégis újabb egy évig térítésmentesen használhatja az iskola épületét. Az intézmény egyházi kézbe adása tavaly parázs vitát váltott ki a képviselő-testületben: a baloldali többség már akkor elvetette a Fidesz-KDNP frakció javaslatát, hogy legalább öt évre térítésmentesen biztosítsa az épületet az egyházközségnek. Sőt, eredetileg havi 5,6 milliós bérleti díjat kértek volna azért az épületért, amelyben régóta súlyos károkat okoz a beázás, amelynek helyreállítását már korábban is hiába kérte évekig az iskola, a vagyonkezelő egy nylon leterítésével próbálta orvosolni a problémát. A beázások miatt a hatóságok is folyamatosan figyelmeztetik az üzemeltetőt. Tavaly szülői és önkéntes összefogással kezdtek szépítési munkákba, de a tetőt tetemes költséggel lehet csak helyreállítani. Ráadásul, mivel az önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezetének irodája egy ráccsal lezárt folyosón található az emeleten, tűz esetén elzárja az egyik menekülési útvonalat. Dódity Gabriella kérte Gajdáéktól, hogy orvosolják ezt a problémát is.

 

Koncepció nélküli városközpont-koncepció

A parkolóhelyek számának jelentős, 30-50 százalékos csökkenését is lehetővé teszi a baloldali képviselők által véleményezésre bocsátott, a Városközpont környékét érintő szabályozási terv. Ez érinti az amúgy is jelentős parkolási nehézségekkel küzdő Kossuth téri piacot is, amelynek kereskedői már régóta kérik az önkormányzatot, hogy növelje a parkolóhelyek számát, mert a vásárlók nem tudnak leparkolni a környéken.Ugyan a rendelet-tervezet csupán egy lehetőségeket tartalmazó koncepció, amelyet még véleményezni lehet, de beszédesek voltak a főépítész szavai. Berencz Ibolya elmondta, hogy az év végén megszűnő fővárosi építési szabályozásból a kerületek átmenthetnek jónak tűnő rendelkezéseket, és ők ezt onnan vették át. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat tudatosan megteremti a lehetőséget a környék parkolóhelyeinek csökkentésére, mert – ahogy a főépítész fogalmazott – azok csak további forgalmat generálnak.

 

A Fidesz-KDNP frakció szerint elfogadhatatlan maga a felvetés is, hogy csökkenhet a parkolóhelyek száma

 

– Az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak gondoskodnia kellene arról, hogy a Kossuth téri piac környékén legyen elég parkolóhely, ezt a kereskedők is kérik. Nem tartom elfogadhatónak még elvi szinten sem a parkolóhelyszám-csökkentés lehetőségét – hangsúlyozta Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok.

A lakók évek óta kérik az önkormányzattól a Kisfaludy utca Ady Endre és Esze Tamás utca közötti szakaszának egyirányúsítását. Ezt a kérést Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) ismét  tolmácsolta a testületi ülésen, viszont Gajda Péter (MSZP) közölte, hogy nem támogatja a kezdeményezést, pedig ezen a szakaszon a kerület által kezelt utcák egyirányúak.

 

Továbbra sem pályáznak a Kossuth téri piac felújítására

Noha a lehetőség évek óta adott, az önkormányzat továbbra sem pályázik a rendkívül rossz állapotú, Gajda Péter (MSZP) szerint csak a pénzt vivő Kossuth téri felújítására a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán. Ezúttal a KRESZ park, az Eötvös utca környezetének, valamint a Temesvár utcai közösségi ház megújítására adtak be pályázatot, a Kossuth téri piac ismét kimarad, hiába kéri azt ismét a Fidesz-KDNP frakció.

 

Felemás eredmények

Társasházak felújítására 25 millió forintos alapot képez az önkormányzat. A baloldali városvezetés azonban nem támogatta Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) azon javaslatát, hogy ez az alap 50 millió forint legyen. A képviselő véleménye szerint ez a 25 milliós keret nagyon hamar kimerülhet, hiszen a támogatás összege 300 ezer forinttól 5 millióig terjedhet. Az előfinanszírozásos támogatás során a társasházak és lakásszövetkezetek a tervezett felújítás költségének legfeljebb felére pályázhatnak, maximálisan ötéves futamidejű kamatmentes kölcsön formájában.

Kispest környezetvédelmi programjáról szóló vitában Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) közterületi tanácsnok ismét felvetette, hogy az önkormányzat alakítson ki több szelektív és üveg hulladékgyűjtő szigetet, valamint tegyen lépéseket a házhoz menő lomtalanítás ügyében, de ismét nem született megoldás az önkormányzat részéről.

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.