2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tűzoltók festményeiből nyílt kiállítás a Kaszinóban

Főoldal>Közülünk>Tűzoltók festményeiből nyílt kiállítás a Kaszinóban
 
Írta: Szerk.
2018. május 22. 15:03
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Egészen új oldaláról ismerhettük meg a kerületi tűzoltókat. A Kispesti Kaszinóban ugyanis megnyílt Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes és Nagy Tamás főhadnagy kiállítása a Kispesti Társaskör szervezésében. Ők ugyanis szabadidejükben a fecskendőt ecsetre cserélik, és hol a tűzeseteket, hol portrékat, máskor jeleneteket visznek vászonra. A műveikből álló kiállítás egy hétig, azaz május 24-ig tekinthető meg a Kaszinó épületében.

A folyamatos készenlét bizony megkívánja a kellő pihenést, feltöltődést. A pihenőidőt pedig két tűzoltó igazán hasznosan és hatékonyan, alkalmasint festéssel tölti ki. Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője 1976 óta tűzoltó, de már gyermekkorában érdekelte a művészet. Nagy Tamás főhadnagy, a XIX. kerületi kirendeltség másik művésze egyfajta terápiaként is használja a művészetet: kifesti magából az átélt tűzeseteket. Jambrik Rudolf ezredes kérdésünkre, hogy volt-e már kiállítása, korábban azt válaszolta, hogy ő bizony még úgy tekint a galériákra, hogy melyik tudna tovább égni. Ezúttal azonban fordult a kocka, hiszen munkáit, Nagy Tamás főhadnagy-rajparancsnok képeivel együtt a Kispesti Társaskör kiállította a Kaszinóban „Tűzről pattant festmények” címmel. - A képek magukért beszélnek, csodálatosak. Fantasztikus, hogy ilyen tehetségek élnek és alkotnak közöttünk. Külön öröm számomra, hogy bemutathattuk a festményeiket a nagyközönségnek, és megismerhetjük azokat a tűzoltókat, akik a nap 24 órájában vigyáznak ránk. Ezt nem lehet elégszer megköszönni – mondta el nyitóbeszédében Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke. Mint kiderült, a két tűzoltó vezetője, a kerületi Tűzoltóság parancsnoka, Tordai László is alkot szabadidejében, fából készít szobrokat, így Dódity Gabriella azt is hozzátette, reméli, hamarosan az ő kiállítására is sor kerülhet. - Amikor végigautózom az Üllői úton, vagy olyan helyszíneken járok, ahol sajnos hivatalból már ki kellett vonulnunk, mindig eszembe jut, hogy mi történt akkor, és ott. Büszkén látom, hogy van közöttünk olyan, aki megfesti ezeket az eseteket, hogy mindig emlékezzünk rájuk. Bevallom őszintén, reggelente, ahogy végigmegyek a tűzoltóság folyosóján, mindig végignézem a képeket. Ezek adnak erőt nekem. Tudom, hogy segítenünk kell, ha szükség van ránk. Köszönöm a lehetőséget, büszke vagyok a kollégáimra! – mondta a Kispesti Tűzoltóság vezetője, Tordai László, aki gratulált a megnyitón megjelent alkotóknak. Jambrik Rudolf és Nagy Tamás vicces történetekkel fűszerezve meséltek hobbijukról, és megköszönték mindenkinek a részvételt. A terem ugyanis hamar megtelelt kíváncsi tekintetekkel. Dr. György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke is hangsúlyozta, hogy öröm látni, hogy ilyen tehetséges emberek élnek közöttünk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek az események azért is kiemelkedően fontosak, mert megőrzik a helyi értékeket, és testközelből is megismerhetjük azokat, akik nap mint nap kockáztatják az életüket értünk. A kiállítóteremben a mintegy 40 kép hangulatát tovább fokozták a helyi tűzoltók kellékei: tömlők, bevetési védőruházat, sisakok, dugó létratagok, fejszék. Számunkra meglepő eszközök, számunkra a hétköznapok kellékei. Így mindenki közelebbről szemügyre vehette a lánglovagok felszerelését is.

 

 

Kérem tekintse meg az eseményen készült galériánkat! 

 

A kiállított alkotások között sok olajfestmény és grafika látható, amelyek technikában hasonlóak, méretben és stílusban azonban eltérőek. A vonalvezetés, az ecsethasználat, a látásmód, mind-mind arról árulkodik, hogy gondos, odafigyelő, munkájuk iránt erősen elkötelezett művészek alkották. A lánglovagok képei különös módon fogják közre a tudást és azt a hobbiszerű elkötelezettséget, amit a festés nyújt nekik. Mindkettejük családja lelkesen mellettük áll.

A kiállítás egyik kedves eleme a festhető vendégkönyv volt, egy festőállványon felállított vászon, amelyre mindenki alkothatott valamit, vagy csupán aláírásával, üzenetével nyomot hagyhatott a tűzoltók első kiállításán. Ezt Dódity Gabriella viszi majd el a kapitányságra a lánglovagoknak.

 

A kiállítás még egy hétig megtekinthető a Kispesti Kaszinó épületében (Budapest 1191, Fő utca 42.)

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.