2019. szeptember 20., péntek, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

augusztus (14)
július (30)
június (33)
május (33)
április (25)
március (34)
február (33)
január (42)
· 2018
december (34)
 Friss kommentekTwitter
2019. május 03. 15:34
István Az alábbi levelet küldtem e- mailen Gajda Péternek Gajda Péter Kispest Polgármestere Tisztelt Polgármester Úr! 2019 április ...
A kereskedők nem hagyják annyiban, hogy nem nyithattak ki nagypénteken
2018. március 07. 19:13
Zsoka Nagyon köszönöm jól jött.
Újabb rezsitámogatás!
2018. március 05. 20:41
János Egy irás egy kicsit más szemszögből: Néhány napja még Dódity Gabriella, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője, a város fejl ...
Bútorokkal segítették új lakásában a szívbeteg fiút
2017. július 22. 14:46
Vilmos Örülök a külső medencének. Gajda elvtárs akkor még csattogó lepkét kergetett , mikor már tégla jegyet kellett befizetni , mikor épült ...
Megújultak a fővárosi strandfürdők
2017. január 19. 17:17
János Ez a történet nem csak a mostani várásvezetés sara. Akkor kezdődött amikor Tímár Béla ( fidesz ) eladta a mozit. Ezzel kapcsolatban ...
Új tulajdonosa van az Ady Mozinak
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Tűzzománc alkotások a városházán

Főoldal>Kultúra>Tűzzománc alkotások a városházán
 
Írta: Bazsó Zoltán
2011. április 13. 09:33
Rovat: Kultúra
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Fajka János képzőművész tűzzománc képei láthatók tegnaptól a polgármesteri hivatal aulájában. A Városházi Tárlat alkotásait június 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők ügyfélfogadási időben.

A kiállítást megnyitó Mohay Orsolya művészettörténész a keddi megnyitón elmondta: „Fajka János munkái kizökkentenek az időből, egy másfajta realitást tárnak elénk. A kizökkent időben (tűz-alkotta) fény van, kiegyensúlyozottság és a boldogság lehetősége”.

 

Fajka János 1962-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán. 1962 és 1976 között a Magyar Selyemipari Vállalatnál önálló gyártmánytervező. Pályafutása kezdetén az üzemi munka mellett foglalkozott olajkép, gobelin, és – színház részére – látványkép készítésével, de linómetszetekkel és rézkarcokkal is. 1969-ben a különböző technikákban sokoldalúan jártas Fajka János már a Zománcáru Gyárban folytatta kísérleteit, és megjelentek első zománcképei. Állandó kísérletezései új és különleges – akkor még sehol sem látható – színes rézkarcok készítéséhez vezettek. Egyre több kiállításon vett részt, alkotásait megismerte és kereste a közönség, elismerte a szakma bel-és külföldön egyaránt. Szerepeltek munkái külföldön: Amszterdamban, Moszkvában, Prágában, Varsóban, valamint Svájcban, Németországban és Cipruson, valamint más európai és észak-amerikai államokban is.  1978-tól rendszeresen részt vett a nemzetközi zománc biennálékon (Limoges, Coburg, Langenfeld). Művei 1996-ban a távol-keleten, Japánban a tokiói és a hirosimai biennálén is sikert arattak. 2000-ben szerepelt a csehországi Fridek-Mistekben rendezett tűzzománc triennálén. Több művészcsoport, társaság, egyesület tagjaként, illetve meghívott művészként 18 esetben szerepelt a kispesti művészek kiállításain.

(forrás: www.fajkajanos.hu)

 

A mostani, városházi kiállításon látható művei úgynevezett rekeszzománcok, melyek hosszú évek óta határozzák meg főbb technikai, alkotói irányvonalát – mondta a keddi megnyitón Mohay Orsolya. A mesterfogások ősiségét hangsúlyozva érdekességként megemlítette, hogy a magyar Szent Korona felső részét is bizánci rekeszzománcok díszítik. Megnyitója végén a művészettörténész kiemlete: „Fajka János tudatosan, és egyben képzeletéhez hűen alakította ki légies könnyedségű stílusát, sajátos, senkiével össze nem téveszthető forma-, szín- és látványvilágát.”

 

A tárlat alkotásait június 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejében. 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.