2023. június 08., csütörtök, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

május (2)
április
március (14)
február (26)
január (26)
· 2022
december (16)
november (31)
október (38)
szeptember (50)
 Friss kommentekTwitter
2023. február 24. 15:44
István Elképzelhető, hogy a lemondások azért maradnak el, mert nem veszik fel a telefont. Már meg sem próbálkoznak felhívni a rendelőt. Javaslatom ...
Problémás helyzetre hívja fel a figyelmet a Kispesti Egészségügyi Intézet
2023. február 06. 10:21
smisi05 A KISPEST ujságban dr.Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő tollából elismerésreméltó tartalmú és objektiv hangvételű cikk jelent ...
Elvégezték az első műtéteket az egynapos sebészeten
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Újabb migránshullám indulhat Európa felé

Főoldal>Közérdekű>Újabb migránshullám indulhat Európa felé
 
Írta: Szerk.
2018. május 29. 16:18
Rovat: Közérdekű
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Újabb migránsáradatra számíthat Európa a legújabb jelentések szerint. Olaszországban közel 2000 illegális bevándorlót mentettek ki két nap alatt a Földközi-tengeren. A három évvel ezelőtt kezdődött modernkori népvándorlás visszavonhatatlanul megváltoztatta Európát, és a komoly kihívás előtt álló kontinens felkészületlenül áll az újabb migránshullám előtt. Magyarország azonban továbbra is azon az állásponton van, hogy a határokon kell megállítani az illegális bevándorlást, ezért ma be is nyújtották a Stop, Soros! törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Ma nyújtotta be a kormány a „Stop, Soros!” törvénycsomagot az Országgyűlésnek. A törvénycsomag olyan jogszabályi változtatásokat tartalmaz, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy Magyarország ne válhasson bevándorlóországgá. Egyfajta jogi határzár. A javaslat szerint büntető törvénykönyvi tényállássá, azaz önálló bűncselekménnyé, és ezáltal büntethetővé válna a törvénytelen bevándorlás szervezése. A kormány már benyújtása előtt tisztában volt azzal, hogy sokan támadják majd a javaslatot, egyebek mellett a baloldali képviselők is, akik számos esetben bizonyították: lebontanák a határunkat védő kerítést, elfogadnák a betelepítési kvótát és a Soros-tervet, és beengednék hazánkba a migránsokat. Az április 8-i választáson azonban az állampolgárok is úgy döntöttek, hogy meg kell akadályozni minden migrációt elősegítő tevékenységet és felhatalmazták a kormányt, hogy ennek érdekében minden tegyenek meg. Így hamarosan elfogadhatják az alaptörvény korábban a teljes ellenzék által elkaszált módosítását is, amely kimondja, hogy ne lehessen migránsokat betelepíteni az országba.

 

Újabb kötelező kvóta?

 

Aggasztó a helyzet Európában, ahogyan aggodalomra ad okot a nemrégiben tett bolgár migrációs kezdeményezés is. Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária ugyanis arra tett javaslatot, hogy a migránsokat akkor kell szétosztani az uniós tagországok között, ha a 2015. évihez hasonló, nagyobb áradat érkezik a kontinensre.

– Vagyis, „ha elég sokan jöttök, szét lesztek osztva, úgyhogy gyertek elég sokan” elv alapján ez meghívót jelent a migránsok számára, ami pedig szemben áll Európa biztonságával – jelentette ki Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagállamok brüsszeli külügyminiszteri ülésének szünetében.

 

Minden irányból jönnek

 

Márpedig nagyon úgy tűnik, hogy ismét százezrek indultak útnak Európába, minden útvonalon próbálkozva. Így a Balkánon is növekszik a nyomás, hiszen csak idén mintegy 3500 migráns lépett Bosznia-Hercegovina területére. Ez háromszorosa a tavaly regisztráltak számának. Az illetékes hatóságok szerint új és veszélyesebb migránsútvonal kezd kialakulni.

Miután 2016-ban lezárult a Balkánon keresztül Magyarország felé vezető útvonal, Görögországból naponta több hajójárat indul az olasz kikötők felé, Brindisi, Bari, Ancona, Velence és Trieszt városokba. Május 24-25-én csaknem 1400 migránst mentett ki az olasz parti őrség a Földközi-tengeren. Rá két napra pedig azt jelezte az olasz haditengerészet parti őrsége, hogy órákon belül 1100 bevándorló száll partra Szicíliában; őket hét műveletben vették fel.

De nem csupán az embercsempészekkel gyűlik meg a baja a görög hatóságoknak, hanem a magukat civil szervezetként eladó NGO-kal – non-governmental organization, azaz nem kormányzati szervezettel – is. Világossá vált, hogy a görög kormány egyáltalán nem tudja ellenőrizni ezeknek az álcivil szervezeteknek a tevékenységét, az illetékes miniszterek egymásra mutogatnak, és egymást hibáztatják, miközben árasztják el a tőlük érkező illegális bevándorlók Európát.

Olaszország és Görögország után egyébként Spanyolország a migránsok harmadik fő célpontja. Akárcsak a másik két migrációs célpont esetében, a spanyoloknál sem tudják ellenőrizni az NGO-k tevékenységét, így a magukat civil szervezetként meghatározó, valójában azonban ideológiai alapokon álló biznisz-szervezetek mindenféle komolyabb akadály nélkül játszhatnak össze az embercsempészekkel.

 

Balhé Brémában: mindenkit befogadtak

 

Ahogy történt ez a több mint 1 millió menekültet befogadó Németországban is, ahol botrány robbant ki abból, hogy az elmúlt héten a brémai menekültügyi hivatalban kenőpénzért hagytak jóvá menekültkérelmeket. Brémában az ott beadott kérelmek 96%-át elfogadták, éppen ezért a többi tartományból is buszokkal szállították oda a migránsokat, hogy ott adják be a papírjaikat. Ezt két ügyvédi iroda intézte, minden bizonnyal horribilis összegekért – mondta el Nógrádi György, a hirado.hu-n olvasható interjúban. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette:Németországban jelenleg 230 ezer ember kezében van kiutasítási végzés, ebből 170 ezer ember addig maradhat az országban, amíg nem rendeződnek a viszonyok a származási országukban, a fennmaradó 60 ezer migránst pedig azért nem lehet kitoloncolni, mert „különböző módokon próbálják ezt megakadályozni”.

 

Ausztria szigorít

 

Alaposan megváltozott a légkör Ausztriában is – tette hozzá Nógrádi György. Az osztrák kormánypárti politikusok bírálják Európa menekültpolitikáját, az elképzelésük –amely szerint a menekültválságot Afrikában kell megoldani –megegyezik azzal, amit Magyarország szorgalmaz. Az osztrák kormány új terveket jelentett be május 28-án, miszerint csökkenti a szociális alapjuttatásokat azon külföldiek –köztük menekültek –számára, akik nem tudnak jól németül, és a nagycsaládosok alapjuttatásait is megnyirbálja. A kormánykoalíció által kidolgozott kezdeményezés szerint a havonta járó összeg továbbra is 863 euró (275 ezer forint) lesz, de körülbelül háromszáz euróval kevesebbet kapnak majd azok, akik nem teljesítenek bizonyos előfeltételeket, mindenekelőtt nem tudnak középfokon németül, vagy haladó szinten nem beszélnek angolul.

 

Afrika, a potenciális veszélyforrás

 

60 millió migráns indulhat útnak Afrikából, ahol nagyarányú népességrobbanás zajlik. Az origo.hu beszámolója szerint, míg 1980-ban még csak 477 millió ember élt a kontinensen, mára már 1, 288 milliárdra emelkedett, 2050-re pedig 2,5 milliárdra fog nőni. Vagyis néhány év múlva már nem a Szíriából és más Közel-keleti országokból áramló migránshullám lesz a legnagyobb kihívás Európa számára, hanem Afrika, ahonnan már most is tömegével jönnek az illegális bevándorlók a Földközi-tengeren keresztül.

 

fotó: MTVA

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.