2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Van, hogy lopott autók ügyeit tárják fel, máskor pedig a bevásárlásban segédkeznek

Főoldal>Közülünk>Van, hogy lopott autók ügyeit tárják fel, máskor pedig a bevásárlásban segédkeznek
 
Írta: Szerk.
2021. május 17. 12:53
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Bár az elmúlt évek bűnügyi statisztikái javuló kispesti közbiztonságról árulkodnak, bőven akad tennivalójuk a kerületi rendvédelmi szerveknek és a velük együttműködő társadalmi szervezeteknek. Cikkünkben az utóbbiak közé tartozó Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület (D.A.P.E.) tevékenységét és tapasztalatait mutatjuk be.

A D.A.P.E. 15 évvel ezelőtt alakult kerületünkben azzal a céllal, hogy – a polgárőri feladatok ellátásán túl – az illetékes szervekkel együttműködve felderítse a régióban a körözött, forgalomból kivont, illetve érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező gépjárműveket. Az azóta eltelt másfél évtizedben a tevékenységi körük fokozatosan bővült, s ahogyan az egyesület alapítója, Somodi Roland lapunknak hangsúlyozta, a korábbinál jóval szorosabb kapcsolat fűzi polgárőreiket az egyes szervekhez, így például a rendőrökhöz vagy éppen a katasztrófavédelem munkatársaihoz is.

Ez általánosságban is elmondható, hiszen a nagyobb rendezvények biztosításakor rendszerint a polgárőrökkel is számolnak. Jó példa erre a május 12-e és 16-a között megrendezett Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny is. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Budapesti Polgárőr Szövetség együttműködése nyomán 60 polgárőr látott el útvonalbiztosítási feladatot a verseny fővárosi szakaszán. Egyesületünk négy fővel és két gépjárművel vette ki részét a munkából. A BRFK a közelgő labdarúgó-Európa-bajnokságon is együttműködik velünk: polgárőreink a Puskás Aréna közelében segédkeznek majd az utcák lezárása, a forgalom elterelése, valamint a szurkolók kísérése során” – magyarázta.

 

Nem elég, ha csak posztolunk

 

Egyre több alkalommal járják együtt az utcákat polgárőrök és rendőrök, így Kispesten is, ahol az elmúlt évek bűnügyi statisztikái javuló közbiztonsági helyzetről árulkodnak. Somodi Roland hangsúlyozta, hogy ez egy közös érdem, így többek között a kerületben működő másik polgárőr szervezeté, a Kispesti Készenléti Polgárőrségé is, amellyel egyébként kiváló viszonyt ápolnak. Arról is beszélt, hogy bár munkájukat alapvetően segíti, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon számos olyan csoport van, melyekből értesülni tudnak a kerületieket érintő ilyen-olyan problémákról, elmondható, hogy a lakosok sok esetben csak posztolnak, s nem jelentik be azokat sem a rendőrségnek, sem pedig a polgárőrségnek. Márpedig ők csak akkor tudnak segíteni, ha tudomást szereznek az esetről. A Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület éppen ezért lehetőség szerint mielőbb továbbítják az ilyen jellegű információkat a XIX. kerületi Rendőrkapitányságra, a kijelölt kapcsolattartónak.

 

Régi és új problémák

 

Bár kisebb súllyal, mint korábban, de a polgárőreik továbbra is végeznek gépjármű-felderítést saját rendszámfelismerő rendszerükkel. Tapasztalatik szerint Kispest-szerte gondot okoznak az „ottfelejtett” autók, a parkolással kapcsolatos aggályok pedig leginkább a lakótelepi övezetekre jellemzők. Ezekkel kapcsolatban a D.A.P.E. a honlapján található elérhetőségeken, illetve közösségi oldalán, messenger-üzenetben is várja a bejelentéseket.

Ezen esetek többségére jellemzően hamar sikerül megoldást találni, nem úgy, mint az utóbbi években Kispesten egyre aggályosabbá váló hajléktalan-helyzetre. Somodi Roland elmondása szerint egyfajta szélmalomharcot vívnak az utcán élőkkel, különösképpen azokkal, akik italozással, hangoskodással és az arra járók leszólítgatásával töltik napjuk nagy részét. „Ismerünk olyat, aki korábban hajléktalanszállón lakott, s bár ott semmiféle atrocitás nem érte, szabadon akar élni, így szóba sem jöhet nála, hogy visszamenjen oda” – folytatta az egyesület alapítója, aki szerint ezzel a helyzettel a rendőrség sem sokat tud tenni.

 

Ott segítenek, ahol tudnak

 

Azonban még így is bőven akadnak olyanok a kerületben, akik elfogadják a segítséget: az egyesület polgárőrei évek óta segítenek idős, egyedül élő embereknek például bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, vagy éppen a mostani időszakban az oltópontra való oda- és visszajutásban. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy karácsonykor fát és szaloncukrot vásároltak egy nehéz anyagi helyzetben lévő általános iskolának. A D.A.P.E., melyet jelenleg 22 polgárőr alkot, szívesen fogadja azok jelentkezését, akik késztetést éreznek magukban, hogy tegyenek valami jót a kerületért, a kerületiekért. 

 

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.