2022. május 23., hétfő, /
RSSRegisztrációBejelentkezésKapcsolatImpresszum
 

Archívum

április (19)
március (27)
február (54)
január (52)
· 2021
december (23)
november (24)
október (13)
szeptember (18)
augusztus (12)
 Friss kommentekTwitter
2021. szeptember 03. 20:57
smisi05 A Gajda-féle kispest-ben olvastam a szoboravatásról szóló riportot. Az első szónok, Hiller István kulturált hangvételü beszédet mondott, ...
Szent István-szobrot avattak
2021. március 04. 18:28
Irén Hol lehet érdeklööni az oltásról?
Kispesten is megkezdődött a koronavírus elleni oltás
2020. április 24. 13:16
Suleczki258 Ez azt jelenti hogy mostantol a 65 év felettiek hajnaltol délig szorakozhatnak kispesten,elöször a piacon és 9 töl a boltokban? Jol ...
Változik a kispesti piacok látogathatósága
2020. január 15. 15:29
István Hát lehet valami Paróczai Anikó által előadottakban, mert közérdekű adat kiadását kértem a Vamüsztől, amelyet úgy adtak ki, hogy az ...
Vádaskodik a Momentum a Lackner-ügyben, miközben szövetséget alkot annak terheltjeivel
2019. november 27. 17:33
István Kérem szépen, ma megtudhatjuk a hallgatás alapárát. Fogd be a szád, ne vallj rám megduplázom a fizetésed.
Adót emelt a városvezetés, közben Kránitz kétszer annyit keres
 
 
 
 
 
 
 
KezdőKözéletKultúraKrimiKedvcsinálóKözülünkKupaKulináriaKölyökKalandKözérdekűKirakat
 
 
 

Vélemény

Főoldal>Közülünk>Vélemény
 
Írta: Lukasik Zsófia
2012. február 09. 09:00
Rovat: Közülünk
RSS
Felíratkozás a szerző
hírcsatornájára
Új rovatunkban politikusokat kérdezünk a kerület lakóit érintő egy-egy témával kapcsolatban. Ezúttal Ékes Gábor alpolgármester beszél Kispest költségvetéséről.

Miért lett hiányos a tavalyi költségvetés?

 

Több mint 700 millió forint hiánya volt a kispesti költségvetésnek 2011-ben. A deficitnek több oka van: egyrészt a 2010-es évről áthúzódó kifizetetlen szállítói követelések, másrészt a válság hatására a tervezethez képest kevesebb folyt be az iparűzési adóból. A 2012-es év sem lesz egyszerű, de konszenzusra kell jutni, hiszen a célokban megegyeznek a vélemények.

 

A tavalyi pontos adatokat ugyan még részletesen nem ismerjük, de év végén Kispest önkormányzatának folyószámláján 424 millió forint hiány mutatkozott úgy, hogy mintegy 300 millió forint fejlesztési bevételt is fel kellett szabadítani. Valójában tehát a hiány 724 millió forint volt. Mindemellett ne felejtsük el, hogy az önkormányzatnak még 1077 millió forint visszafizetésre váró fejlesztési hitele is van, amit még a 2006-os kampány előtt vettek fel az akkori városvezetők. A 2006-os választások előtt kampányszerű fejlesztésekre felvett 1 milliárd 450 millió forintos hitel egészen 2025-ig évente több mint 100 millió forinttal fogja nyomasztani a mindenkori költségvetést.

2011. első hónapjában az alapszámok még kecsegtetőek voltak. Az önkormányzat összesített pénzmaradványa közel 340 millió volt, a folyószámla egyenleg pedig több mint 7 millió forint pluszt mutatott. Március elején azonban már megkondultak a vészharangok, mivel a folyószámla „hirtelen” mínusz 500 millió forinton állt. Mi történt ily hirtelen?

A hiánynak több oka van. A legfontosabb az a 2010-es évről áthúzódó mintegy 656 millió forint kifizetetlen szállítói és egyéb számla kötelezettség, ami már a 2011-es forrásokat terhelte. A hiány másik oka, hogy közel 200 millió forinttal kevesebb folyt be iparűzési adóból, ami nem csak a Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót sújtó válság következményének tudható be.

Ebben a helyzetben kell nekilátnunk a 2012-es költségvetés megtervezéséhez, és az eddigi számok alapján a kb. 1 milliárdos hiány lefaragásához. Ebben konszenzusra kell jutni a jelenlegi városvezetővel, Gajda Péter polgármesterrel, hiszen az ő felelőssége a költségvetés, és neki kell azt a testület elé terjesztenie.

Nehezíti a helyzetet a saját források szűkössége. Nagyon csekélyek a saját bevételeink, és a pénzt hozó önkormányzati ingatlanokat is már szinte mind értékesítették az elmúlt években. Az előző ciklusok igen pazarlóan bántak erőforrásainkkal, a politikai célok mindig felülírtak minden mást, a megmaradt vagyon hozamhozó képességével pedig alig-alig törődtek. A megoldást csakis a takarékosabb gazdálkodás és saját bevételeink növelése jelentheti. A legfontosabb az, hogy 2012-ben csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér. Ez a takaró azonban idén előre láthatóan sajnos elég rövid lesz.

 

ÉKES GÁBOR

alpolgármester

0 Hozzászólás - legyél te az első!
Kommenteléshez Jelentkezz be, vagy ha még nem regisztráltál, Regisztrálj!
 
 
 
 
 
Felhasználási feltételek
Az oldal üzemeltetője a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. minden itt megjelent és publikált cikk, kép- és hanganyag másodközlési jogát fenntartja. A megjelent cikkeket, kép- és hanganyagokat csak a jogtulajdonos - jelen esetben a KONTEXT-KOMMUNIKÁCIÓ Kft. - előzetes és írásos engedélye alapján lehet más oldalon, írott vagy elektronikus médiában közzétenni.
Bővebben »
 
 
Rólunk
A Kispest.info újság és hírportál a XIX. kerület életéről, legfontosabb eseményeiről és mindennapjairól számol be. Célunk, hogy a Kispestiek mindig tudomást szerezhessenek az őket érintő, számukra fontos hírekről, eseményekről és a kerületi programokról.
Bővebben »
 
 
Médiaajánlat
Hirdessen Ön is a Kispest.info magazinban!
Bővebben »
 
Kispest Info
 
  2011. KISPEST INFO. Minden jog fenntartva. Powered by Kohr-ah
Kohr-Ah portal engine 1.98.